На 31 декември се подписват малко търговски договори. Оказва се обаче, този последен и предпразничен ден от годината е бил доста работен за поне един човек в държавната администрация - инж. агроном Николай Роснев - заместник-изпълнителен директор в БАБХ. Три часа преди настъпването на Новата година, в 21 часа, Роснев приема две оферти за оператори на лаборатории на ГКПП "Капитан Андреево".

В 22:26 часа на 31 декември в системата на БАБХ е въведен договор с “Евролаб 2011” .

По силата на този договор за наем с БАБХ, фирма “Евролаб 2011” става единствен оператор на помещения за подготовка на храни и стоки от животински и растителен произход за извършване на граничния ветеринарен и фитосанитарен контрол.

ГКПП "Капитан Андреево" е не просто граница на България, но и външна граница на ЕС, тоест целият внос на зеленчуци за Германия от Турция, например, минава през частна фирма, която, в една стая без камери, решава дали да минете. Tака председателят на антикорупционната комисия в Народното събрание и депутат от ПП Михал Камбарев описа ситуацията пред Нова ТВ.

На 31 декември Роснев дори не е титуляр начело на БАБХ - той е зам.-председател, в очакване на новия ръководител - проф. Христо Даскалов. В агенцията вече знаят за назначението на Даскалов.

По БНТ на 31 декември в 13 часа излиза следната новина:

Христо Вълчанов е освободен като изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и на длъжността е назначен проф. д-р Христо Даскалов със заповед на министър-председателя Кирил Петков. Първоизточник е пресцентърът на Министерския съвет.

Още един детайл в цялата картина е, че в този момент земеделският министър Иван Иванов е издал заповед да не се сключват нови договори. Очевидно, че инж. агроном Николай Роснев по някаква причина не знае или не желае да знае за нея.

Според депутата Михал Камбарев в последните 10 години фитосанитарният контрол на границата е при едни и същи хора, макар и при две различни юридически лица.

По груби изчисления, направени на базата на таксите, които частната фирма събира, от това държавата търпи загуби в размер на 200 млн. лева.

“Евролаб 2011” взима такси за разтоварване - действие необходимо, за да се направят лабораторните проби за животински и фитосанитарен контрол, на три места по 488 лева, обясни Михал Камбарев, а отчита по 60 лева към бюджета.

По думите му проблемът не е само в пропуснатите ползи, а най-вече във факта, че е наличен частен монопол, който определя дали дадена стока ще влезе в Европа или не. "10 години оперира фирма, която сама си решава кой може да влиза и да вкарва стоки", добави той. Твърди се, че има сигнали за корупция от страна на Турция и аналогични от Брюксел.

"Интерпред Евролоджистик" е предишната компанията, оперирала лабораторията през 2012 г., като част от нея е и Васил Димитров, сега управител на фирма “Евролаб 2011”, която тегли късмета от новогодишната баница.

Преди дни договорът с частната фирма на ГКПП "Капитан Андреево" е прекратен.

"Приходите на денонощие в първия ден на промяната са 50 хил. лева, сега надвхърлят 75-80 хил. лева. Възможностите са за удвояване на тази сума. 371 хил. лева вече са внесени в държавния бюджет за 5 дни. Преди са били касови бележки от 10-20 лева", изчисли проф. д-р Христо Даскалов - изпълнителен директор на БАБХ. Сметките на агенцията са, че в бюджета на държавата могат да влизат около 50 млн. годишно от такси.

Всичко това се разбира по време твърде интересно заседание в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, на което присъстват и директорорите на ДАНС Пламен Тончев и на ГДБОП Калин Стоянов. Там е и управителят на частната фирма “Евролаб 2011” - Васил Димитров.

На същото заседание, което е закрито, става дума за олигарси, подкупи и дори за заплахи за живота на зам.-министър. Пак тогава от ДПС и ГЕРБ искат оставка на проф. д-р Христо Даскалов, защитавайки индиректно дейността на частния оператор.

Преди да влезем в истинския екшън обаче, да видим как се стигна дотук?

На 4 април 2022 г. премиерът Кирил Петков прави проверка на границата. Това, което беше изнесено като информация от началника на кабинета му тогава е, че работата на частната фирма на пункта е формална, а мястото, където трябва да се извършват фитосанитарният и ветеринарният контрол, е по-чисто от болнично отделение, което означва, че никога не е влизало животно за изследване.

Няколко дни по-късно Петков освободи Николай Роснев като зам.-директор на БАБХ и като отговорен за сключването на договора с “Евролаб 2011”.

Договорът на държавата с “Евролаб 2011” обаче бе прекратен едва на 19 май. Това е два дни, след като управителят на фирмата Васил Димитров пише отворено писмо до медиите, в което твърди, че през месец февруари 2022 г. с него е влязъл в контакт "човек, близък и пряко свързан с известен български бизнесмен, чието име се свързва с организираната престъпност от времената на прехода".

Той му съобщил, че въпросният бизнесмен иска „да сложи ръка” на неговия бизнес. Предложил му да го продаде на цена, определена от него. "Предупреден бях, че ако откажа, дейността ми ще бъде отнета с помощта на държавата. Изтъкнато бе, че въпросният бизнесмен има протекции на най-високо управленско ниво и огромни финансови ресурси и всякаква съпротива от моя страна би била безсмислена.", пише Димитров. Именно негов сигнал предизвиква и заседанието на атикорупционната комисия вчера.

Отговор на разместванията по върховете на БАХБ идва обаче най-изненадващо от КПКОНПИ, която до 1 март се оглавяваше от Сотир Цацаров (негов наследник още не е избран). Ден след като Николай Роснев е освободен, комисията започва проверка за конфликт на интереси на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, който отговаря за БАБХ и контрола на вноса на храни по границите.

Проверката е по сигнал, че Христанов продължава да бъде член на Съвета на директорите на търговско дружество, въпреки че вече има държавен пост. За момента няма публична информация кой е подател на сигнала. Иван Христанов беше водач на листата на „Продължаваме промяната“ в Плевен. Той е завършил Аграрна икономика в УНСС, но се е занимавал с финанси - създател е на високотехнологичната фирма за потребителско кредитиране „ДжетФайненс Интернешънъл“, която продава на БНП Париба.

След като стана поредният политик от ПП - обект на проверка от КПКОНПИ, Христанов получи подкрепата на премиера, който написа във Фейсбук, че изцяло застава зад действията на Христанов и екипа му, включително на директора на БАБХ Христо Даскалов, който е бивш кадър на "Демократична България".

Следва вече истински криминалният сюжет, оповестен от председателя на антикорупционната комисия в НС Михал Камбарев. По думите му е имало сериозен натиск срещу директора на БАБХ (проф. д-р Христо Даскалов), депутати и зам.-министър на земеделието (Иван Христанов).

Самият проф. Христо Даскалов казва, че човек, с когото се познава доста добре, му е предложи папка с пачки, "за да не се пипа нищо по границата".

"Предполагам, че сумата е била 100 хил. лева", казва Даскалов. После мизата се качва до 6 млн. лева на годишна база. Депутатът от “Продължаваме промяната” Росен Костурков каза за предложение за подкуп, този път в размер на 6 млн. лв. годишно, отправено чрез посредник, който е бивш депутат. Подкупът е бил предназначен за Христанов. Ако наистина държавата би взимала 50 млн. лева годишно, това означава, че тези 6 млн. може би представляват около 10% от бизнеса на частен оператор.

Дотук с подкупите, следват заплахите - пак според Костурков е имало и анонимно обаждане към приятел на високопоставен държавник, който да му предаде, че се знае къде живее и още утре може жилището му може да бъде заличено.

Всички сигнали за заплахите са предадени на службите. Сигнали към службите обаче е имало и по отношение на контрола на границата с Турция, казва депутатът Михал Камбарев - общо 6 на брой и все без резултат.

Междувременно в момента на ГКПП "Капитан Андреево" ситуацията е кризисна. Държавата изпраща всяка проба до лаборатория в София, там се чака резултат, а през това време камионите се трупат на километрични опашки. Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов се срещна и с посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок, след което бе предложено тировете да се пренасочат към София, където да изчакват пробите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024