Покушението срещу Фицо не успя, но може ли той да убие свободните медии? Снимка: © Getty Images

На 21 февруари 2018 г. убийството на словашкия журналист Ян Куцяк и годеницата му разтърси не само цялата страна, но и света.

6 години по-късно премиерът на Словакия Роберт Фицо става жертва на опит за убийство в град Хандлова. Ранен е сериозно, лекарите успяват да се преборят за живота му, макар опасността да не е отминала.

Защо след стрелбата по Фицо отново се заговори за убийството на Куцяк?

Един от възможните отговори е: защото преди да стрелят по словашкия премиер, той методично "стреля" по независимите словашки медии: с начина, по който общува или отказва да общува с тях, с опитите те да бъдат потиснати и с предложението си само отпреди няколко седмици обществените медии да бъдат превърнати в своеобразен мегафон на властта.

След покушението над премиера съпартиецът му - депутатът Любош Влаха от проруската партия "Смер" - обвини опозицията, но и медиите в "разпространяване на омраза срещу Фицо" и заяви, че "той днес се бори за живота си заради вашата омраза".

Заместник-председателят на парламента и лидер на Словашката национална партия Андрей Данко отиде още по-далеч и директно попита журналистите: "Сега доволни ли сте? Ще има някои промени в медиите".

Отношенията на словашкия премиер и медиите са обтегнати, откато той се върна на власт след избори миналата есен, когато не успя да спечели мнозинство, но направи коалиция с крайните националисти.

Оттгава Фицо и коалиционните му партньори управляват в стил, който може да бъде сравнен само с този на близкия му приятел - премиера на Унгария Виктор Орбан, пише в свой анализ Politico.

Властите в Словакия спират работата на основно антикорупционно звено, военната помощ за Украйна, започват да повтарят опорни точки на Москва, а последните им стъпки са свързани с опити за овладяване на обществените медии и с това да си осигурят още по-голям контрол над всичко в страната, допълва изданието.

Малко след като започва четвъртия си премиерски мандат правителството на Фицо прекъсва всякаква форма на комуникация с няколко независими медии, които смята за "враждебни", включително с най-гледаната телевизия в страната Markiza, която има 27% пазарен дял, както и с всекидневниците Dennik N и SME и новинарския сайт Aktuality.

Според главния редактор на Dennik N Матуш Костолни завръщането на Фицо във властта е "директна атака върху независимите медии."

"Oт първия ден след изборите той нападаше журналисти, наричаше ни с грозни имена. Той винаги е бил срещу журналистите, но сега директно ги нарича свои врагове и настройва цялото правителство срещу нас," казва той.

Други негови колеги се опасяват, че сега опитът за убийството на Фицо ще бъде използвано като "политически инструмент" за подклаждане на омраза към медиите.

"След изборите през септември на власт се върнаха старите структури, едно от първите неща, които направиха, беше да упражнят натиск върху свободните медии," казва журналистката Петра Холцова, цитирана от Международния консорциум на разследващите журналисти.

По думите ѝ ситуацията в страната по отношение на медиите сериозно се е влошила в годините след убийството на Куцяк.

Последвалите масови протести доведоха оставката на тогавашното правителство, водено също от Роберт Фицо.

Според разследващия журналист Мартин Тучек в резултат на натиска от страна на управляващите телевизиите стават все по-малко критични към правителството, а именно те са основният източник на информация на по-възрастните хора и гражданите в малките населени места.

От друга страна много от големите медии са собственост на олигарси, което прави малките медии в Словакия единствените "свободни медии", допълва неговият колега Петер Сабо.

Освен че се опитва да заглуши независимите медии, само преди няколко седмици - на 24 април - правителството на Фицо предлага реформа, с която управляващите на практика поемат пряко контрол върху обществените радио и телевизия RTVS.

Предложението, което вече е прието от кабинета и трябва да бъде гласувано от парламента на страната през юни, идва след критики, че RTVS не е "достатъчно обективна", не допуска различни мнения и не крие пристрастрията си към опозицията.

"От дълго време в основните медии се допуска само едно и също мнение по теми като COVID или Украйна. Не е редно определени мнения да бъдат цензурирани в обществената медия," мотивира "реформата" министърката на културата Мартина Шимковичова.

Затова правителството предлага членовете на съвета на директорите на RTVS да се назначват от парламента и кабинета, а бордът от своя страна ще може да отстранява по всяко време изпълнителния директор - без за това да е необходимо одобрението на депутатите, както е в момента.

В същото време управляващите, които обвиняват обществените медии в липса на обективна информация, допускат сред кандидатите за директор конспиратора Лукас Махала. Той е известен поддръжник на руския президент Владимир Путин, на тезата, че Земята е плоска и на теорията за илюминатите.

Предложението за трансформирането на обществената телевизия идва само няколко седмици, след като Европейският съюз прие Европейския акт за медийна свобода, чиято основна цел е именно защита на медиите от политическо влияние и подкрепа на плурализма.

"Това предложение не само подкопава демокрацията, но е и заплаха за безпристрастността на новините, както и за публичния дебат в Словакия," се посочва в съобщение на Eвропейския съвет по радио и телевизия, изпратено до Politico.

Засега реакцията от Европейския съюз се изразява в посещение на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Юрова миналия месец в Братислава. Тогава тя заяви, че "гражданите на ЕС очакват да бъдат предприети сериозни действа за опазването на медийната свобода."

В Словакия обаче не изглеждат особени притеснени, поне според данните от проучване на GLOBSEC, според което 73% от анкетираните определят медиите в страна като "относително или изцяло свободни."

Но в изследването се посочва, че това може да се дължи на нарастващия брой на каналите за дезинормация, които създават усещане у хората, че медиите "най-накрая" са свободни.

"Струва ми се, че Словакия се е върнала във времената преди убийството на Ян и Мартина, но аз все още съм уверен, че повечето от нас ще продължат да се борят и да отразяват смело това, което което се случва," казва журналистът и писател Марек Вагович.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024