Снимка: © Getty Images

Едно от най-тежките политически убийства в Европа през последните десетилетия е разкрито с 34 години закъснение. След серия от грешни версии и пропуски в разследването полицията в Швеция обяви, че знае кой е стрелецът, убил министър-председателя Улоф Палме на 28 февруари 1986 г. 

Да се търси справедливост по случая обаче е прекалено късно - Стиг Енгстрьом, който беше посочен от разследващите като извършител на покушението, е покойник от две десетилетия.

Според данните на полицията, Енгстрьом сам е посегнал на живота си през 2000 г. 

Стиг Енгстрьом - "човекът от Skandia"

Близо 150 книги са посветени на странния случай с убийството на Улоф Палме. Най-малко 134 души се явяват в полицията, твърдейки, че те са убили бившия премиер. Самият Енгстрьом е разпитван от следователите цели четири пъти като свидетел, без да привлече съмнения към себе си. 52-годишният мъж се показва пред камерите на телевизиите след убийството, в шведските медии е познат като "човека от Skandia", защото по това време е работил като графичен дизайнер в сградата на застрахователната компания. 

Стиг Ларшон - покойният криминален репортер и автор на трилогията "Милениум" - прави опити да стигне сам до истината за смъртта на харизматичния премиер. 

Успехът се оказва резултат не само от работата на полицията, а и на двама разследващи журналисти от шведското списание "Филтър", които са проследили всички възможни улики, за да стигнат до края на случая. Според тях няма съмнение, че убиецът е Енгстрьом, действал е самостоятелно, без съучастници, а мотивите му са провокирани от дълбока идеологическа омраза срещу премиера. 

Социалдемократът Улоф Палме, роден през 1927 г., е един от най-харесваните политици на своето поколение. С идеята си за "трети път" между комунизма и капитализма Палме му получава световна известност в края на Студената война, когато световната политика е дефинирана от противопоставянето между Изтока и Запада, надпреварата във въоръжаването и ядрената заплаха. 

По време на мандатите си като премиер той засилва ролята на синдикатите в Швеция, разширява здравната система и пренасочва повече средства за училищата и университетите.

Макар че Палме привлича доста симпатизанти, той успява да си създаде сериозни противници. Той е твърд противник на ядрената енергетика, на съветската инвазия в Чехословакия през 1968 г., на бомбардировките в Северен Виетнам и др. Палм еподдържа партията на Нелсън Мандела срещу Апартейда в Южна Африка, което провокира крайни реакции от страна на режима в Претория.

Стрелбата в центъра на Стокхолм

Покушението срещу Палме е извършено в късните часове на 28 февруари 1986 г. Премиерът и съпругата му са се прибирали към вкъщи след кинопрожекция. Палме е освободил двамата си телохранители от смяна, за да може да прекара вечерта с жена си. 

Към 23:21 ч. незвестен мъж застига двойката в гръб и изстрелва два куршума от по-малко от метър разстояние. Според съдебномедицинската експертиза, първият куршум е проникнал в тялото на Палме през рамото, след което е прекъснал гръбначния стълб, скъсал е аортата и е излязъл през трахеята. Вторият куршум е наранил леко ръката на Лисбет, като е пробил палтото й. 

59-годишният премиер умира на място. Убийството е извършено на една от най-натоварените улици в Стокхолм. Стрелецът успява да се скрие в една от пресечките и изчезва. 

Разследването на шведската полиция по убийството на Палме се затруднява от първия момент - дори охраната на местопрестъплението не е осигурена адекватно, а един от двата куршума е открит по случайност от минувач няколко дни след разстрела. 

Установено е, че министър-председателят е убит с куршум от Magnum .357 калибър. Шведската криминална полиция взема проби от 788 пистолета, но резултатите не дават възможност за категорична връзка с престъплението. Никой не знае какво се е случило с оръжието, с което е извършен разстрелът. 

Журналистите от "Филтър" Томас Петершон и Матиас Йорансон обаче откриват, че Стиг Енгстрьом е бил добър приятел с колекционер на оръжия, който притежавал няколко модела на Magnum .357. Двамата успяват да намерят доказателства, че Енгстрьом е имал отлични умения за стрелба. 

"Отворена рана, която трудно ще бъде заздравена"

Основната версия на следователите е фокусирана върху идеята за политически мотивиран заговор срещу Палме, а потенциалните заподозрени варират от кюрдски екстремисти, през конспиратори в редиците на шведската армия и полиция, до тайните служби на Южна Африка. През 1989 г. пръвоинстанционен съд издава осъдителна присъда на криминално проявения мъж Кристер Петершон, който обаче е освободен впоследствие заради липсата на сериозни доказателства за съпричастност. Мъжът попада в полезрението на прокуратурата, след като съпругата на Палме го идентифицира по време на полицейски разпит. 

Южноафриканската версия се разследва особено дълго време. Полицията е разполагала с данни, че в същия ден в Стокхолм се е намирал представител на южноафриканската полиция, който вероятно е изпратен да шпионира заседание на партията на Мандела, провеждано в Швеция. 

Официалният край на разследването едва ли ще сложи точка на всички конспиративни теории по случая. Мнозина в страната са разочаровани от бавната работа на полицията и от липсата на нови категорични доказателства, които да свързват Енгстрьом с момента на стрелбата. 

Случаят "Палме" е един от най-тежките инциденти в съвременната политическа история на Швеция - и както премиерът на страната Стефан Льовен казва, убийството ще остане "отворена рана за обществото", която трудно ще бъде заздравена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония