Снимка: © Getty Images

Военната пратка на система за противовъздушна отбрана от Китай за Сърбия е била декларирана от българското Министерство на отбраната като полет с "кранове и линейки". 

Това обяви депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев в пленарната зала на Народното събрание в началото на заседанието в сряда. 

Гаджев попита председателя на парламента Никола Минчев защо е пропуснал да обяви, че МО е разрешил прелитането на чужди въоръжени сили от Китай във връзка с информацията за това, че през уикенда шест товарни самолета на китайските ВВС са пренесли ракетни системи HQ-22 в Белград. 

"Според китайските власти тези самолети са натоварени с военно обордване - ПВО-системи за Сърбия. Според сръбските власти са натоварени с военно оборудване - ПВО-системи за Сърбия. В това няма нищо лошо - сръбската държава си е купила система за противовъздушна отбрана от Китай. Интересното е, че според българската страна тези полети са натоварени с кранове и линейки. Явно има несъответствие", каза Гаджев. 

Той уличи МО в заобикаляне на Закона за преминаване през територията на Република България от съюзнически и чужди въоръжени сили

"Този полет е трябвало да бъде разрешен по специален ред и да бъде докладван в Народното събрание", каза Гаджев. 

Седмица по-рано, на 6 април, при началото на пленарното заседание Никола Минчев съобщи няколко уведомления от Министерството на отбраната за разрешено преминаване през въздушното пространство на България от полети с "невоенен характер". 

Уведомленията бяха за самолет с екипаж на ВВС на Гърция, самолети с екипажи от ВВС на Индия и Япония и самолети с екипажи на ВВС на Китайската народна република.

Процедурите се съгласуват и с Министерството на икономиката, и с Министерството на външните работи, като те се представят в Комисията по отбрана, чийто зам.-председател е Христо Гаджев. 

Новината за доставката на ПВО-системи от Китай в Сърбия дойде от Associated Press през уикенда, като се посочваше, че самолетите са преминали през поне две страни от НАТО - България и Турция. 

Сърбия е получила ракети от Китай при полусекретна доставка през небето на НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори