Сърбия е получила ракети от Китай при полусекретна доставка през небето на НАТО Снимка: © Getty Images

Сърбия е получила доставка на усъвършенствана китайска противовъздушна система в полутайна операция този уикенд, пише „Асошиейтед прес“. Медийни и военни експерти съобщиха, че 6 транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на летището в Белград рано в събота. Според съобщенията те са носели ракетни системи земя-въздух HQ-22 за сръбските военни сили.

За да се случи това, китайските товарни самолети, доставящи оръжията, са преминали през въздушното пространство на поне две страни от НАТО - България и Турция. От Министерството на отбраната до момента не са съобщавали за издаване на разрешение.

Сръбският президент Александър Вучич потвърди доставката на системата със среден обсег, която беше договорена през 2019 г., като каза в събота, че тази седмица ще представи „най-новата гордост“ на сръбската армия.

По-рано Вучич се оплака, че страните от НАТО, които са повечето съседи на Сърбия, отказват да разрешат доставката на системи чрез полети над техните територии на фона на напрежението между Русия и Украйна.

Китайските товарни самолети с военни маркировки са били заснети на белградското летище „Никола Тесла“. Доставката на оръжия над територията на поне две страни членки на НАТО – Турция и България, се разглежда от експертите като демонстрация на нарастващия глобален обхват на Китай.

Китайската ракетна система е широко сравнява с американската „Patriot“ и руските ракетни системи земя-въздух C-300, въпреки че има по-малък обсег от модерните C-300. Сърбия ще бъде първият оператор на китайските ракети в Европа.

Новината идва на фона на руската инвазия в Украйна и опасенията на Запада, че натрупването на военни оръжия на Балканите може да застраши крехкия мир в региона.

Сърбия гласува в подкрепа на няколко резолюции на ООН, които осъждат руските атаки в Украйна, но страната не се присъедини към международните санкции срещу Москва и не критикува очевидните зверства, извършени от руските войски там.

През 2020 г. представители на САЩ предупредиха Белград срещу закупуването на зенитни системи HQ-22. Те казаха, че ако Сърбия наистина иска да се присъедини към ЕС и други западни съюзи, тя трябва да приведе военното си оборудване в съответствие със западните стандарти.

Според сръбския военен анализатор Александър Радич китайците са провели „своята демонстрация на сила“.

Миналата седмица на провелите се в страната избори 3 в 1 – за президент, парламент и местни власти, Вучич спечели втори мандат, а неговата партия остана първа политическа сила със събрани 44%. Сърбия открито поддържа проруска политика, наричайки я „военен неутралитет“.

Кремъл може да е спокоен - Виктор Орбан и Александър Вучич остават на власт

През 90-те години Сърбия беше във война с някои съседни държави. Страната официално се стреми към членство в ЕС, но вече увеличава въоръжените си сили с руски и китайски оръжия, включително бойни самолети, танкове и друго оборудване.

На Запад има опасения, че въоръжаването на Сърбия от Русия и Китай може да насърчи балканската страна към нова война, особено срещу бившата ѝ провинция Косово, която обяви независимост през 2008 г. Сърбия, Русия и Китай не признават суверенитета на Косово, за разлика от САЩ и повечето западни страни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024