Комунисти, комсомолци, пионери: политическият гръб на Ваня Григорова

Три комунистически партии, трима бивши депутати от Тройната коалиция, един орденоносец на Путин от списъка "Магнитски", и това - без да броим Волен Сидеров.

Ето ви краткото описание на факторите, които официално издигнаха Ваня Григорова за кмет на София и сега стоят зад нея на балотажа срещу Васил Терзиев.

Тук са и разследваният за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов и възхвалявалият "необходимото и неизбежно военновременно правосъдие на Народния съд" Валери Жаблянов, който представлява коалицията "Левицата" пред ЦИК.

Николай Малинов орден Путин

Николай Малинов има орден "Дружба", присъден му лично от Владимир Путин. Медалът се дава на руски и чуждестранни граждани за "особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбиране между народите".

Тук са и бившите министри от лобито на Георги Първанов в кабинетите от 2001-2009 Румен Петков и Костадин Паскалев.

Тук е и Мая Манолова, която правеше палтков лагер и живи вериги около Паметника на съветската армия. Тук е и Иван Таков - внук на бившия заместник на Тодор Живков и партизанин Пеко Таков.

Също като тях Ваня Григорова обикаляше по телевизиите преди година, за да настоява България да плаща в рубли на "Газпром", след като Путин нападна Украйна и спря горивото. Дори да не сте гледали една минута от досегашните ѝ медийни изяви, няма нужда да четете между редовете, за да се сетите каква идеология изповядва като политик.

Коалицията от реалните ѝ избиратели на първи тур обаче беше по-различна от първоначалната заявка:

  • в нея влизат хора, които за първи и последен път жертват гласа си за БСП само и само да не допуснат Васил Терзиев да спечели изборите;
  • влизат хора, които довчера разчитаха на Бойко Борисов да ги пази от комунистите (и ДС), но откровено смятат кандидатурата на Антон Хекимян за подигравка;
  • влизат част от гласуващите за "Възраждане" на парламентарните избори, които видяха, че Деян Николов няма шанс за балотаж - и гласуват шарено за кмет и за листа в СОС;
  • влизат избиратели на Румен Радев, които вече не са избиратели на БСП - хора с по-близки виждания с Крум Зарков, отколкото с Корнелия Нинова;
  • влизат и всички, които се чувстват маргинализирани и непредставени от големите партии в София, а не искат да гласът им за кмет да се разпилява през "Не подкрепям никого";
  • влизат аполитични хора, които знаят Ваня Григорова като синдикалистка, харесват "тембъра" ѝ и я подкрепят като мажоритарен кандидат.

Интересното е, че много по-вероятно е някой лоялист на ГЕРБ или друг разочарован от "Демократична България" да са пуснали бюлетина за Ваня Григорова "с отвращение", отколкото Корнелия Нинова да е сложила Х върху нейния номер в интегралната бюлетина.

Дотук опитите на председателя на БСП да дава посока на кампанията на Григорова - например да ѝ договори подкрепа от ИТН или да я накара да се разграничи от мечешката прегръдка на Бойко Борисов - потъват като вода в пясък.

Това, което е важно да се подчертае, е колко голяма разлика има между медийната превъзбуда около Ваня Григорова и реалната ѝ тежест в София.

Въпреки широкото "ветрило" Григорова не е успяла да повтори феномена на Мая Манолова от 2019 г. на първия тур на изборите.

Дори ако към нейния резултат добавим бюлетините за кандидата на "Възраждане" Деян Николов, се събират по-малко гласове от Манолова или сравними с тези на Георги Кадиев от 2011, както се вижда по резултатите в София от последните дванадесет години.

За сметка на това Васил Терзиев качва над сумата от гласовете, които ДБ и Спаси София имаха на миналите кметски избори (тогава кандидатите бяха Борислав Игнатов и Борис Бонев). На първи тур Терзиев взима и малко повече от гласовете за общинската листа на ПП-ДБ-Спаси София, което също опроверга първоначалните очаквания на социолозите.

Фактът, че Ваня Григорова избегна крещящата антиевропейска и пропутинистка кампания в стила на "Възраждане", допринесе за това, че бивши гласоподаватели на ПП-ДБ не само не я анатемосват, но и гласуват за нея в знак на протест срещу преценката на собствените си лидери.

  • И все пак една грешка на Григорова от типа "Крим е руски, какъв да е?" (по Румен Радев) може да ѝ коства всичко.
  • Същото би се случило и ако "старите муцуни" от щаба ѝ отрезвят софиянци, като напомнят за съществуването си и се осветят като главни действащи лица в кампанията на Ваня Григорова.
  • Ако преди началото на кампанията Григорова се снимаше пред палатковия лагер пред ПСА, някой бързо я посъветва да не се асоциира с този символ на разделение и омраза.

А колко тежка загуба отбеляза ГЕРБ в София с "нестандартния" залог на Антон Хекимян и преумората от 18-годишното управление на Борисов и Фандъкова можете да видите сами.

Безвъзвратно изгубените гласове на хората с центристки убеждения, клонящи леко надясно и разочаровани от ГЕРБ, въобще не бива да се подценяват.

Истината е, че в София има десетки хиляди немобилизирани гласоподаватели, които със сигурност искат промяна - също както я искаха и през 2009 г. след Тройната коалиция, и през 2020 г. след трите мандата на Борисов.

Зад ведрите лица от плакатите обаче има дебели пластове с не толкова ведра предистория.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пожар във Варшава изпепели търговски център с 1400 магазина

Комплексът е бил затворен в неделя и няма пострадали

14:48 - 12.05.2024
Важно днес

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Настоящият държавен глава се бори за втори петгодишен мандат

12:03 - 12.05.2024
Важно днес

СДВР твърди, че новата схема за движение в центъра на София не е узаконена

На 9 май министър Калин Стоянов каза, че проектът е съгласуван, но "преди години"

11:16 - 12.05.2024
Важно днес

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен

Министърът на енергетиката обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в пасивност

10:03 - 12.05.2024
Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024
Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024