Полицията е разпитала Владислав Горанов за кюлчетата на Борисов Снимка: © Getty Images

Бившият финансов министър Владислав Горанов е бил призован в МВР днес, 11 януари. Той е бил разпитан в Главна дирекция "Национална полиция" по-рано през деня, съобщиха bTV и БНТ.

Според в. "Сега" - Горанов е бил извикан за сведения по проверката, която МВР прави по случая със снимките с кюлчетата и банкнотите в чекмеджето в спалнята на Бойко Борисов.

Полицията проверява сигнала на гражданско сдружение БОЕЦ, в който те обясняват за логическа връзка между снимките с пачките и изнесената през 2020 г. информация от Васил Божков, че платил 67 млн. лв. рекет на Борисов, Горанов и на тогавашния председател на Бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Божков заяви, че така си гарантирал по-ниски такси за лотарийния си бизнес. Прокуратурата обяви, че е разпитвала Борисов, Горанов и Стоянова, но не станаха ясни детайли около разпита.

Борисов се яви в МВР по същия повод на 6 януари 2022 г. Тогава бившият премиер заяви: "Никога не съм притежавал кюлчета, нито съм купувал, нито съм притежавал каквото и да било. Казах ви".

Борисов се яви на разпит по разследването за златните кюлчета

Софийската градска прокуратура образува разследване по скандала със снимките с пачките в чекмеджето на Борисов през 2020, но в края на същата година го спря с твърдението, че не е успяла да установи кой е правил кадрите и дали златото и парите са истински.

Чак през декември 2021 г. Софийската градска прокуратура се активизира отново и поиска от БНБ да извърши експертиза на снимките, за да може парите да бъдат проверени по серийни номера.

Името на Владислав Горанов се появи в публичното пространство за последно през декември, когато беше спрян на ГКПП „Калотина“, тъй като се оказа, че „Тойотата“ му е издирвана от „Интерпол“ по искане на Русия. Граничните полицаи са го пуснали да се върне към вътрешността на страната, а после са му дали разрешение да премине с друг автомобил. Казусът все още не е изяснен.

Досието на "Тойотата" на Владислав Горанов отсъства от КАТ

В МВР тече дисциплинарна проверка срещу граничарите, позволили на Горанов да обърне колата и да се върне, вместо да задържат автомобила. Все още няма обявени резултати.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024