Полицията е разпитала Владислав Горанов за кюлчетата на Борисов Снимка: © Getty Images

Бившият финансов министър Владислав Горанов е бил призован в МВР днес, 11 януари. Той е бил разпитан в Главна дирекция "Национална полиция" по-рано през деня, съобщиха bTV и БНТ.

Според в. "Сега" - Горанов е бил извикан за сведения по проверката, която МВР прави по случая със снимките с кюлчетата и банкнотите в чекмеджето в спалнята на Бойко Борисов.

Полицията проверява сигнала на гражданско сдружение БОЕЦ, в който те обясняват за логическа връзка между снимките с пачките и изнесената през 2020 г. информация от Васил Божков, че платил 67 млн. лв. рекет на Борисов, Горанов и на тогавашния председател на Бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Божков заяви, че така си гарантирал по-ниски такси за лотарийния си бизнес. Прокуратурата обяви, че е разпитвала Борисов, Горанов и Стоянова, но не станаха ясни детайли около разпита.

Борисов се яви в МВР по същия повод на 6 януари 2022 г. Тогава бившият премиер заяви: "Никога не съм притежавал кюлчета, нито съм купувал, нито съм притежавал каквото и да било. Казах ви".

Борисов се яви на разпит по разследването за златните кюлчета

Софийската градска прокуратура образува разследване по скандала със снимките с пачките в чекмеджето на Борисов през 2020, но в края на същата година го спря с твърдението, че не е успяла да установи кой е правил кадрите и дали златото и парите са истински.

Чак през декември 2021 г. Софийската градска прокуратура се активизира отново и поиска от БНБ да извърши експертиза на снимките, за да може парите да бъдат проверени по серийни номера.

Името на Владислав Горанов се появи в публичното пространство за последно през декември, когато беше спрян на ГКПП „Калотина“, тъй като се оказа, че „Тойотата“ му е издирвана от „Интерпол“ по искане на Русия. Граничните полицаи са го пуснали да се върне към вътрешността на страната, а после са му дали разрешение да премине с друг автомобил. Казусът все още не е изяснен.

Досието на "Тойотата" на Владислав Горанов отсъства от КАТ

В МВР тече дисциплинарна проверка срещу граничарите, позволили на Горанов да обърне колата и да се върне, вместо да задържат автомобила. Все още няма обявени резултати.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024