Снимка: © Getty Images

Бившият финансов министър Владислав Горанов е бил призован в МВР днес, 11 януари. Той е бил разпитан в Главна дирекция "Национална полиция" по-рано през деня, съобщиха bTV и БНТ.

Според в. "Сега" - Горанов е бил извикан за сведения по проверката, която МВР прави по случая със снимките с кюлчетата и банкнотите в чекмеджето в спалнята на Бойко Борисов.

Полицията проверява сигнала на гражданско сдружение БОЕЦ, в който те обясняват за логическа връзка между снимките с пачките и изнесената през 2020 г. информация от Васил Божков, че платил 67 млн. лв. рекет на Борисов, Горанов и на тогавашния председател на Бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Божков заяви, че така си гарантирал по-ниски такси за лотарийния си бизнес. Прокуратурата обяви, че е разпитвала Борисов, Горанов и Стоянова, но не станаха ясни детайли около разпита.

Борисов се яви в МВР по същия повод на 6 януари 2022 г. Тогава бившият премиер заяви: "Никога не съм притежавал кюлчета, нито съм купувал, нито съм притежавал каквото и да било. Казах ви".

Борисов се яви на разпит по разследването за златните кюлчета

Софийската градска прокуратура образува разследване по скандала със снимките с пачките в чекмеджето на Борисов през 2020, но в края на същата година го спря с твърдението, че не е успяла да установи кой е правил кадрите и дали златото и парите са истински.

Чак през декември 2021 г. Софийската градска прокуратура се активизира отново и поиска от БНБ да извърши експертиза на снимките, за да може парите да бъдат проверени по серийни номера.

Името на Владислав Горанов се появи в публичното пространство за последно през декември, когато беше спрян на ГКПП „Калотина“, тъй като се оказа, че „Тойотата“ му е издирвана от „Интерпол“ по искане на Русия. Граничните полицаи са го пуснали да се върне към вътрешността на страната, а после са му дали разрешение да премине с друг автомобил. Казусът все още не е изяснен.

Досието на "Тойотата" на Владислав Горанов отсъства от КАТ

В МВР тече дисциплинарна проверка срещу граничарите, позволили на Горанов да обърне колата и да се върне, вместо да задържат автомобила. Все още няма обявени резултати.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"