Снимка: © Getty Images

Досието на автомобила „Тойота“, с който бившият финансов министър Владислав Горанов беше спрян на ГКПП „Калотина“ през декември, отсъства от КАТ.

Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" на 4 януари.

"Този автомобил е посещавал няколко държави, включително и извън Европа. Той е бил в собственост не само на "Мотопфое", има редица впечатляващи факти в документацията. Не съвпада времето на производство с времето на регистрацията в КАТ. Досието на тази кола отсъства от КАТ", каза министърът.

На 18 декември 2021 г. Горанов беше спрян на границата в посока Сърбия, тъй като колата му се оказа издирвана от „Интерпол“ по искане на Русия. Бившият министър от ГЕРБ е бил пуснат от граничарите да се върне във вътрешността на страната, след което той се е придвижил отново до "Калотина" с друг автомобил и му е било позволено да влезе на територията на западната ни съседка, без да бъде разпитан (бяха му взети обяснения едва при връщането у нас).

От компанията, чиято собственост е "Тойотата" - "Мотопфое" - обявиха, че те и Горанов са "жертви на автомобилната мафия", а колата била "клонирана". Според шефа на фирмата Атанас Фурнаджиев автомобилът бил чисто нов и поръчан от Германия, след което лизингован на бившия финансов министър.

Шефът на "Мотопфое": Ние и Владислав Горанов сме жертви на автомобилната мафия

Крадена кола в Русия обаче била направена като двойник - получила същите идентификационни номера на рамата, за да се прикрие кражбата. Това е „клониране“ - незаконна практика, характерна за държавите от бившия Съветски блок, твърдяха от „Мотопфое“.

Марката Toyota не е в портфолиото на "Мотопфое", тоест лизинговата компания е придобила колата специално, за да може да я отдаде под наем на Горанов. 

Няколко дни след публичните твърдения на Фурнаджиев вътрешният министър Бойко Рашков заяви: „Защо така бързо реагира онзи, който е продал автомобила, и използва думата „клониране“? Възниква въпросът откъде знаят за клонирането? За тази кола ли става дума или не, къде е истинската кола? Нека да помогнат на разследването в случая. Нещата не са така прости, както опитаха да ги обяснят някои заинтересовани“.

Сега Рашков каза, че изказванията на директора на „Мотопфое“ сринали „добрия образ на този човек на много служители, които работят по случая“. „Как знае дали тази кола е клонирана, това подлежи на доказване", добави министърът.

Рашков допълни още, че служителите на гранична полиция, които са пуснали Горанов, ще бъдат санкционирани. "Тече дисциплинарно производство, което изисква време", обясни той.

Междувременно Националната агенция за приходите (НАП) започна кампания, в която ще прави проверки на лизингополучателите на леки автомобили.

В имуществената си декларация пред антикорупционната комисия КПКОНПИ Владислав Горанов не е декларирал собствеността на автомобил, нито задължение за изплащането му. Горанов е едноличен собственик на капитала и управител на фирма "Трилема Кансълтинг" ЕООД (основана през август 2020 г.), чийто предмет на дейност е консултантски услуги в областта на публичните и частните финанси - вероятно, въпреки че Фурнаджиев казва, че колата е лизингована на Горанов, договорът е с фирмата му.


Гранична полиция е допуснала изключение за Владислав Горанов и "клонирания" джип


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"