Гранична полиция е допуснала изключение за Владислав Горанов и "клонирания" джип Снимка: © Getty Images

Случаят с Владислав Горанов и лизинговият му джип, вкаран в системата на Интерпол за издирване, повдигна нови въпроси около поведението на служителите на Гранична полиция на ГКПП "Калотина".

"Свободна Европа" публикува описание на идентичен случай със семейство, спряно на българо-турската граница, чийто автомобил е бил конфискуван веднага, а хората не са допуснати да преминат през ГКПП "Капитан Андреево" и са помолени да се приберат обратно у дома.

Медията цитира и вътрешни правила на Гранична полиция, според които издирваното превозно средство трябва да бъде спряно и задължително задържано от дежурния граничар.

Все още МВР не е съобщило резултатите от вътрешната проверка защо тези правила са пренебрегнати в случая с Владислав Горанов.

"Свободна Европа" разказва за историята на семейство от София, което е попаднало в ситуацията на Горанов преди две седмици при опит да заминат за Одрин.

При проверката на границата е установено, че автомобилът им, купен преди 4 години като внос от Италия, е обявен за издирване от Интерпол. Процедурата е задействана през 2020 г., но никой не е уведомил собствениците на колата - те са разбрали за казуса на границата на 11 декември.

Граничарите са допуснали, че вероятно става дума за грешка, но въпреки това са поискали от хората да отбият от граничния пункт, разгледали са документите, направили са оглед на колата и са информирали семейството, че ще я конфискуват.

Междувременно оставили децата и по-възрастните хора от семейството да стоят на топло в колата, докато тече проверката на място.

“На нас не ни дадоха да се врътнем и да си тръгнем с колата както на Горанов”, казва собственичката на автомобила.

Полицаите са издали протокол за доброволно предаване на колата и са обяснили, че ако до 60 дни никой не потърси автомобила, те имат право да си го приберат.

Междувременно - посъветвали са ги да повикат някой да ги вземе от границата или да се върнат до София с автобус.

В случая с Владислав Горанов това не е направено. Първоначалната неофициална информация на БНТ по казуса беше, че бившият финансов министър сам направил обратен завой и си тръгнал от граничния пункт. Горанов обаче обясни, че се е върнал с издирваната кола обратно до Драгоман, след като е получил такава инструкция от полицаите. Малко по-късно той е пуснат да замине за Сърбия като пътник в друг автомобил, отново без проблеми.

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира лаконично случая с думите, че "нещата не са така прости, както опитаха да ги обяснят някои заинтересовани" и се учуди защо лизингодателите "Мото Пфое" побързаха да обявят автомобила на Горанов за "клониран" още преди да знаят къде се намира легалната кола.

"Относно действията на нашите служители и как са пуснали Горанов да си тръгне, а после пак да мине границата с друга кола - тече проверка, своевременно ще бъдете уведомени за резултатите", каза още той на брифинг във вторник,.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024