Гранична полиция е допуснала изключение за Владислав Горанов и "клонирания" джип Снимка: © Getty Images

Случаят с Владислав Горанов и лизинговият му джип, вкаран в системата на Интерпол за издирване, повдигна нови въпроси около поведението на служителите на Гранична полиция на ГКПП "Калотина".

"Свободна Европа" публикува описание на идентичен случай със семейство, спряно на българо-турската граница, чийто автомобил е бил конфискуван веднага, а хората не са допуснати да преминат през ГКПП "Капитан Андреево" и са помолени да се приберат обратно у дома.

Медията цитира и вътрешни правила на Гранична полиция, според които издирваното превозно средство трябва да бъде спряно и задължително задържано от дежурния граничар.

Все още МВР не е съобщило резултатите от вътрешната проверка защо тези правила са пренебрегнати в случая с Владислав Горанов.

"Свободна Европа" разказва за историята на семейство от София, което е попаднало в ситуацията на Горанов преди две седмици при опит да заминат за Одрин.

При проверката на границата е установено, че автомобилът им, купен преди 4 години като внос от Италия, е обявен за издирване от Интерпол. Процедурата е задействана през 2020 г., но никой не е уведомил собствениците на колата - те са разбрали за казуса на границата на 11 декември.

Граничарите са допуснали, че вероятно става дума за грешка, но въпреки това са поискали от хората да отбият от граничния пункт, разгледали са документите, направили са оглед на колата и са информирали семейството, че ще я конфискуват.

Междувременно оставили децата и по-възрастните хора от семейството да стоят на топло в колата, докато тече проверката на място.

“На нас не ни дадоха да се врътнем и да си тръгнем с колата както на Горанов”, казва собственичката на автомобила.

Полицаите са издали протокол за доброволно предаване на колата и са обяснили, че ако до 60 дни никой не потърси автомобила, те имат право да си го приберат.

Междувременно - посъветвали са ги да повикат някой да ги вземе от границата или да се върнат до София с автобус.

В случая с Владислав Горанов това не е направено. Първоначалната неофициална информация на БНТ по казуса беше, че бившият финансов министър сам направил обратен завой и си тръгнал от граничния пункт. Горанов обаче обясни, че се е върнал с издирваната кола обратно до Драгоман, след като е получил такава инструкция от полицаите. Малко по-късно той е пуснат да замине за Сърбия като пътник в друг автомобил, отново без проблеми.

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира лаконично случая с думите, че "нещата не са така прости, както опитаха да ги обяснят някои заинтересовани" и се учуди защо лизингодателите "Мото Пфое" побързаха да обявят автомобила на Горанов за "клониран" още преди да знаят къде се намира легалната кола.

"Относно действията на нашите служители и как са пуснали Горанов да си тръгне, а после пак да мине границата с друга кола - тече проверка, своевременно ще бъдете уведомени за резултатите", каза още той на брифинг във вторник,.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023

Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син

19-годишният младеж е с 8 обвинения, в това число закана за убийство и побой

16:41 - 02.02.2023