Гранична полиция е допуснала изключение за Владислав Горанов и "клонирания" джип Снимка: © Getty Images

Случаят с Владислав Горанов и лизинговият му джип, вкаран в системата на Интерпол за издирване, повдигна нови въпроси около поведението на служителите на Гранична полиция на ГКПП "Калотина".

"Свободна Европа" публикува описание на идентичен случай със семейство, спряно на българо-турската граница, чийто автомобил е бил конфискуван веднага, а хората не са допуснати да преминат през ГКПП "Капитан Андреево" и са помолени да се приберат обратно у дома.

Медията цитира и вътрешни правила на Гранична полиция, според които издирваното превозно средство трябва да бъде спряно и задължително задържано от дежурния граничар.

Все още МВР не е съобщило резултатите от вътрешната проверка защо тези правила са пренебрегнати в случая с Владислав Горанов.

"Свободна Европа" разказва за историята на семейство от София, което е попаднало в ситуацията на Горанов преди две седмици при опит да заминат за Одрин.

При проверката на границата е установено, че автомобилът им, купен преди 4 години като внос от Италия, е обявен за издирване от Интерпол. Процедурата е задействана през 2020 г., но никой не е уведомил собствениците на колата - те са разбрали за казуса на границата на 11 декември.

Граничарите са допуснали, че вероятно става дума за грешка, но въпреки това са поискали от хората да отбият от граничния пункт, разгледали са документите, направили са оглед на колата и са информирали семейството, че ще я конфискуват.

Междувременно оставили децата и по-възрастните хора от семейството да стоят на топло в колата, докато тече проверката на място.

“На нас не ни дадоха да се врътнем и да си тръгнем с колата както на Горанов”, казва собственичката на автомобила.

Полицаите са издали протокол за доброволно предаване на колата и са обяснили, че ако до 60 дни никой не потърси автомобила, те имат право да си го приберат.

Междувременно - посъветвали са ги да повикат някой да ги вземе от границата или да се върнат до София с автобус.

В случая с Владислав Горанов това не е направено. Първоначалната неофициална информация на БНТ по казуса беше, че бившият финансов министър сам направил обратен завой и си тръгнал от граничния пункт. Горанов обаче обясни, че се е върнал с издирваната кола обратно до Драгоман, след като е получил такава инструкция от полицаите. Малко по-късно той е пуснат да замине за Сърбия като пътник в друг автомобил, отново без проблеми.

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира лаконично случая с думите, че "нещата не са така прости, както опитаха да ги обяснят някои заинтересовани" и се учуди защо лизингодателите "Мото Пфое" побързаха да обявят автомобила на Горанов за "клониран" още преди да знаят къде се намира легалната кола.

"Относно действията на нашите служители и как са пуснали Горанов да си тръгне, а после пак да мине границата с друга кола - тече проверка, своевременно ще бъдете уведомени за резултатите", каза още той на брифинг във вторник,.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024