Бившият финансов министър Владислав Горанов е спрян на граничния пункт "Калотина" при опит да замине за Сърбия с джип, обявен за издирване от Интерпол. Новината беше съобщена в събота от БНТ, които се позовават на свои източници. bTV също потвърждава за инцидента.

Автомобилът на Горанов е бил лизингов, а той е вписан като негов ползвател, става ясно от информацията на "По света и у нас". 

При проверката в ГКПП "Калотина" е установено, че колата е издирвана от Интерпол по искане на Русия. Вместо Горанов да изчака подробна проверка, той е "направил направил обратен завой и се върнал във вътрешността на страната". 

Горанов обаче отрича да е бягал от граничния пункт. Пред "24 часа" той съобщава, че е купил чисто нова кола - не BMW X7, както съобщи по-рано БНТ, а Toyota Land Cruiser, взета на лизинг от "Мото Пфое". Директорът на фирмата Атанас Фурнаджиев твърди, че колата е напълно редовна, но вероятни й е направен "клонинг" - краден автомобил от идентичен модел е регистриран със същите номера като законния джип от лизинга.

Шефът на "Мотопфое": Ние и Владислав Горанов сме жертви на автомобилната мафия

Владислав Горанов твърди, че е разбрал за казуса с Интерпол от граничните полицаи, които му "разпоредили да се върне към вътрешността на страната, а не да чака на пункта за изясняване". 

Бившият министър отново се е появил на граничния пункт по-късно, но в друг автомобил (BMW) и в компанията на собственик на голяма фирма за автобусни превози.

Така двамата са преминали границата и са отпътували за Сърбия. 

Горанов потвърждава, че се е върнал до Драгоман, оставил е там колата и звъннал на "приятел, който да дойде да го вземе, за да продължи до сръбския град Димитровград". Не уточнява кой е човекът, на когото се е обадил и дали той е свързан с транспортния бизнес.

Пред bTV той уточнява, че и двамата са планирали да пътуват по случай тържество за рожден ден. 

Горанов каза, че това е първото "неуспешно пресичане на границата с този автомобил". Той посочва, че е готов да съдейства на МВР по случая. 

Инцидентът се е случил в петък, 17 декември, около 18:30 ч. Полицията издирва търсения от Интерпол автомобил. Извършва се и проверка на действията на граничните полицаи, които са пуснали Владислав Горанов да замине за съседната страна при повторното преминаване през "Калотина". 

MВР са потвърдили пред БНТ за това, че проверяват "неподчинение на полицейско разпореждане" след засичането на издирвания джип.

Според Горанов обаче граничните полицаи му казали, че ще изяснят произхода на колата с лизингодателите. 

Владислав Горанов беше финансов министър в два поредни кабинета на ГЕРБ от 2014 до 2020 г. Смяната му дойде по искане на Бойко Борисов в разгара на антиправителствените протести през юли 2020 г. в "комплект" с Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (Министерство на икономиката). Основанието - да се "опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски".

По-късно Горанов откри частна консултантска компания  "Трилема Кансълтинг", а през 2021 г. НАП започна да го проверява по съмнения за разлики между приходите и разходите му, след като стана ясно, че е закупил помещения за офиси на бул. "Цариградско шосе"  в София на стойност 752 994 лева. 

Горанов беше проверяван формално и от прокуратурата заради това, че докато беше министър, е живял години наред в луксозен апартамент, предоставен безплатно от бизнесмена и негов кръстник Иван Сариев. Проверката приключи с отказ за образуване на досъдебно производство заради липса на данни за престъпление - прекратяването й обаче беше обявено едва през лятото на 2021 г., 2 години след решението на Спецпрокуратурата, че няма повод за обвинение срещу бившия финансов министър. 


Владислав Горанов се е прибрал от Сърбия и е бил разпитан от МВР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция