Снимка: © Getty Images

Бившият министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов се е прибрал от Сърбия около 15:00 часа в неделя - ден след като около него се разрази скандал с автомобила му, който се оказа издирван от Интерпол по искане на Русия.

БНР и bTV съобщиха, позовавайки се на свои източници, че Горанов е давал сведения пред служители на МВР на граничния пункт "Калотина". 

Точно там той беше спрян на 18 декември, шофирайки Toyota Land Cruiser. Граничарите разпоредили на бившия финансов министър да отбие встрани и да почака - според версията на МВР, а той твърди, че му било разпоредено да се върне. Оставил автомобила в Драгоман и после преминал границата с друга кола, без да му бъдат снети обяснения на влизане в Сърбия.

Пред репортер на "Хоризонт" Горанов е обяснил, че колата е "чисто нова и е купена на лизинг от фирма-вносител на съответната марка". 

Шефът на "Мотопфое": Ние и Владислав Горанов сме жертви на автомобилната мафия

Става въпрос за "Мотопфое", чийто управител Атанас Фурнаджиев обясни, че бившият министър и компанията са "жертва на автомобилната мафия".

Според него случаят е свързан с "клониране" на кола, което се смята за честа практика при кражби на скъпи автомобили - идентификационните номера на рамата на краден автомобил се сменят, като се ползват данните на законно регистрирана идентична кола. Според Фурнаджиев автомобилът е редовен.

В имуществената си декларация пред антикорупционната комисия КПКОНПИ Владислав Горанов не е декларирал собствеността на автомобил, нито задължение за изплащането му. Горанов е едноличен собственик на капитала и управител на фирма "Трилема Кансълтинг" ЕООД (основана през август 2020 г.), чийто предмет на дейност е консултантски услуги в областта на публичните и частните финанси - вероятно, въпреки че Фурнаджиев казва, че колата е лизингована на Влади Горанов, договорът е с фирмата му. 

Колата в момента се изследва, а от МВР са наредили проверка за неподчинение на полицейско разпореждане, както и проверка на действията на граничните полицаи, които са пуснали Горанов да излезе от страната при повторното му появяване на ГКПП "Калотина".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония