Владислав Горанов се е прибрал от Сърбия и е бил разпитан от МВР Снимка: © Getty Images

Бившият министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов се е прибрал от Сърбия около 15:00 часа в неделя - ден след като около него се разрази скандал с автомобила му, който се оказа издирван от Интерпол по искане на Русия.

БНР и bTV съобщиха, позовавайки се на свои източници, че Горанов е давал сведения пред служители на МВР на граничния пункт "Калотина".

Точно там той беше спрян на 18 декември, шофирайки Toyota Land Cruiser. Граничарите разпоредили на бившия финансов министър да отбие встрани и да почака - според версията на МВР, а той твърди, че му било разпоредено да се върне. Оставил автомобила в Драгоман и после преминал границата с друга кола, без да му бъдат снети обяснения на влизане в Сърбия.

Пред репортер на "Хоризонт" Горанов е обяснил, че колата е "чисто нова и е купена на лизинг от фирма-вносител на съответната марка".

Шефът на "Мотопфое": Ние и Владислав Горанов сме жертви на автомобилната мафия

Става въпрос за "Мотопфое", чийто управител Атанас Фурнаджиев обясни, че бившият министър и компанията са "жертва на автомобилната мафия".

Според него случаят е свързан с "клониране" на кола, което се смята за честа практика при кражби на скъпи автомобили - идентификационните номера на рамата на краден автомобил се сменят, като се ползват данните на законно регистрирана идентична кола. Според Фурнаджиев автомобилът е редовен.

В имуществената си декларация пред антикорупционната комисия КПКОНПИ Владислав Горанов не е декларирал собствеността на автомобил, нито задължение за изплащането му. Горанов е едноличен собственик на капитала и управител на фирма "Трилема Кансълтинг" ЕООД (основана през август 2020 г.), чийто предмет на дейност е консултантски услуги в областта на публичните и частните финанси - вероятно, въпреки че Фурнаджиев казва, че колата е лизингована на Влади Горанов, договорът е с фирмата му.

Колата в момента се изследва, а от МВР са наредили проверка за неподчинение на полицейско разпореждане, както и проверка на действията на граничните полицаи, които са пуснали Горанов да излезе от страната при повторното му появяване на ГКПП "Калотина".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024