Шефът на "Мотопфое": Ние и Владислав Горанов сме жертви на автомобилната мафия

Управителят на лизинговата компания, собственик на автомобила, с който Владислав Горанов беше спрян на ГКПП „Калотина“ – Атанас Фурнаджиев, заяви, че бившият финансов министър от ГЕРБ и „Мотопфое“ били жертви на „автомобилната мафия“.

Горанов беше спрян с Toyota Land Cruiser в събота, на излизане от България към Сърбия, защото автомобилът бил обявен за издирване от Интерпол по искане на Русия. Граничарите разпоредили на бившия финансов министър да отбие встрани и да почака според версията на МВР, а той твърди, че му било разпоредено да се върне. Оставил автомобила в Драгоман и после преминал границата с друга кола, без да му бъдат снети обяснения.

"Мото Пфое": Джипът на Горанов е редовен, някой е направил "клонинг" на колата

Според Фурнаджиев колата била „клонирана“ - незаконна практика, при която идентификационните номера на рамата на краден автомобил се сменят, като се ползват данните на законно регистрирана идентична кола.

„За нас автомобилът е редовен. След като е въведен в системата на Интерпол, явно се издирва. Както г-н Горанов, така и ние, в случая сме жертви на автомобилната мафия“, каза Фурнаджиев пред Нова ТВ в неделя.

„Автомобилът е закупен от нас от Германия – с ясен произход е. Платен е по банков път и е лизингован на г-н Влади Горанов." Марката Toyota не е в портфолиото на "Мотопфое", тоест лизинговата компания е придобила колата специално, за да може да я отдаде под наем на Горанов.

В имуществената си декларация пред антикорупционната комисия КПКОНПИ Владислав Горанов не е декларирал собствеността на автомобил, нито задължение за изплащането му. Горанов е едноличен собственик на капитала и управител на фирма "Трилема Кансълтинг" ЕООД (основана през август 2020 г.), чийто предмет на дейност е консултантски услуги в областта на публичните и частните финанси - вероятно, въпреки че Фурнаджиев казва, че колата е лизингована на Влади Горанов, договорът е с фирмата му.

"Единственият начин да разберем дали един автомобил се издирва или не, е при регистрацията в КАТ. Той е минал два пъти в България КАТ – първо при регистрацията на името на нашата компания, след това при вписването на Владислав Горанов като ползвател на талона. При тези две проверки не е установено автомобилът да е издирван, също така е обмитен в Германия. Тогава е бил редовен“, обясни директорът на „Мотопфое“ и вицепрезидент на БФС.

„Явно впоследствие моделът е вписан за издирване от Русия. Ще предоставим всички документи на разследващите органи, за да направят проверки и да изготвят експертизи“, каза още той.

Фурнаджиев отново обясни как се създават двойници на скъпи автомобили – обикновено с цена над 100 хиляди лева. В компанията му имало още два такива случая, един от които е на Range Rover с два клонинга – в Германия и Франция. „Когато човек тръгне да излиза от съответната държава, тогава може да се види дали един автомобил има проблем – чрез проверка на шасито и номера на рамата на автомобила“, каза той.

Според него случаят се преекспонирал, защото е с Горанов, а имало други подобни с „обикновени хора“.

Фурнаджиев познава Горанов още от времето, когато той е бил зам.-министър на финансите. Горанов го потърсил по телефона, след като разбрал, че има проблем на границата. „От наша страна всичко е чисто, нямаме информация за какво става въпрос“, каза шефът на „Мотопфое“.

Попитан как ще се докаже, че не този автомобил е издирваният, Фурнаджиев каза, че се прави експертиза, назначават се вещи лица, установява се дали е краден или не, излиза се с прокурорско постановление.

„Когато касае няколко държави, се чака това постановление от разследващите ни органи и във всяка една държава да излязат със съответно заключение. Процесът може да е дълъг и това обикновено е загуба за фирмите вносители. Автомобилът стои на паркинг като веществено доказателство и не може да се кара“, каза Фурнаджиев.

В неделя, около 15 ч., Горанов се е прибрал от Сърбия през ГКПП "Калотина" и е дал сведения пред служители на МВР на граничния пункт.

Владислав Горанов се е прибрал от Сърбия и е бил разпитан от МВР

През юни 2021 г. НАП започна да проверява Владислав Горанов по съмнения за разлики между приходите и разходите му, след като стана ясно, че е закупил помещения за офиси на бул. "Цариградско шосе" в София на стойност 752 994 лева.

Горанов беше проверяван формално и от прокуратурата заради това, че докато беше министър, е живял години наред в луксозен апартамент, предоставен безплатно от бизнесмена и негов кръстник Иван Сариев. Проверката приключи с отказ за образуване на досъдебно производство заради липса на данни за престъпление - прекратяването й обаче беше обявено едва през лятото на 2021 г., 2 години след решението на Спецпрокуратурата, че няма повод за обвинение срещу бившия финансов министър.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024