Ще запомним първите седмици от Covid-пандемията в България с няколко събития: извънредното положение, деноНОЩните брифинги на здравните власти и...  тоновете фурми, донесени в България от икономическия министър Емил Караниколов под претекста за "медицинска помощ" от ОАЕ. 

Тогава от щаба твърдяха, че правителството е организирало размяна на български храни срещу 15 тона медицински консумативи. Впоследствие се разбра, че предпазните маски, ръкавици и дезинфектанти от Дубай представляват не повече от 6 тона от цялата пратка.

Остатъкът се изразяваше в дарение на фурми - чудесен жест от страна на емирствата, но естествено, неприложим в кампанията за справяне със здравна криза. Нужни бяха седмици, за да се разбере какво се е случило с тях, и в крайна сметка bTV откри следите им в склада на БЧК в село Лозен. Фурмите от ОАЕ трябваше да се разпределят за хранителна помощ на социално-слаби граждани. 

От българска страна стоките бяха предоставени от фирма на Делян Пеевски - "Интръст" и от компанията "Градус". Караниколов лично летя до ОАЕ, за да присъства на бартера. Около 3 месеца по-късно беше отстранен от правителството, за да "се разсеят съмненията" за връзките му с депутата от ДПС. 

Точно една година по-късно арабските фурми отново се появиха - този път в лечебните заведения. 

Потребител на Twitter с никнейм д-р ХанКу (@efdomm) публикува снимка на пакет със саудитски фурми, разрязан наполовина. 

"Преди време попитаха тук дали някой е виждал фурмите, подарени ни от Саудитска Арабия като медицинска помощ. Е, днес послучай наближаващия Великден майка ми (здравен работник, участвала и на първа линия) получи половин пакет от фурмите (около 1 кг)", пише той. 

Очевидно става дума за различна пратка от донесената по време на извънредната командировка на Емил Караниколов. В случая върху пакета пише "Подарък от правителството на Пазителя на двете свещени джамии крал Салман бин Абдул Азиз ал Сауд". 

Така и не става ясно кой е благодетелят на медиците, но и други хора споделят снимки на подарени и разрязани 2-килограмови пакети с фурми, върху които има щампи "Не се продава" и "Национален център за палмите и фурмите" (държавна институция на Саудитска Арабия). Не става ясно и по чия преценка пакетите се разпределят на половини за отделните получатели на дарението в лечебните заведения. 

Няма публична информация за дарения на фурми от страна на Рияд за България. Има обаче доста съобщения, от които става ясно, че саудитското правителство активно раздава тонове със сладките плодове за мюсюлманското население в различни държави в Азия и Африка по повод свещения месец Рамазан. 

Дарението на фурмите в Сенегал, април 2021

Хранителни пакети с фурми са раздавани от саудитските посолства в Непал, Етиопия, Габон, Индонезия, Камерун, Южна Африка, Сенегал, Тайланд и др. Програмата е започнала на 8 април, като според Arab News обхваща 16 държави.  

Медията съобщава, че "са направени всички необходими договорености, така че програмата на крал Салман да достигне всички континенти в зависимост от нуждите и пристигащите молби, в сътрудничество с посолствата на Саудитска Арабия и ислямските центрове на Министерството на външните работи". 

Дарените саудитски фурми в Камерун, април 2021

Саудитското кралство има свое посолство в София от 2015 г., а българският посланик в Рияд е Димитър Абаджиев - бивш депутат, бивш представител на България в "Набуко Газ Пайплайн", впоследствие преминал на дипломатическа служба в МВнР. 

Последният представител на изпълнителната власт, който посети Саудитска Арабия, е вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. В края на януари 2021 г. тя прекара няколко дни в кралството, за да предлага стимули за инвестиции, директна въздушна линия София-Рияд и покана за гостуване на Мохамед бин Салман. Срещна се и с министъра на космонавтиката принц Султан бин Салман бин Абдулазис Ал Сауд - първият летя в космоса поданик на Саудитска Арабия. 

Дневниците на Марияна Николова: Срещи с братя Аргирови и министър на космонавтиката

В нито едно от съобщенията не се споменаваше България да е поискала или да е получавала хранителни дарения от кралството.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония