Полша алармира за "опасна" ситуация, тъй като бойци на "Вагнер" се приближават към полската граница Снимка: © Getty Images

Група от 100 войници на руската наемническа група "Вагнер" се е приближила до беларуския град Гродно, който се намира в близост до полската граница. За това предупреди полският министър-председател Матеуш Моравецки.

Той се опасява и, че бойците могат да се представят за мигранти в опит да влязат на територията на ЕС.

Полша, която е бивш член на Варшавския договор и сега пълноправен член на НАТО, е загрижена от възможността военните действия в Украйна да се пренесат на нейна територия.

След провалилия се бунт срещу руското военно ръководство, част от войниците на "Вагнер" се установиха в Беларус като част от споразумение с президента Александър Лукашенко.

Варшава смята присъствието на групата в съседката ѝ като потенциална заплаха и се опитва да укрепи източния си фланг. По-рано този месец тя разположи над 1000 военнослужещи в източната част на страната на фона на нарастващите опасения за сигурността.

"Ситуацията става все по-опасна ... Най-вероятно те (военнослужещите от "Вагнер") ще се маскират като беларуската гранична охрана и ще помагат на нелегалните мигранти да стигнат до полска територия (и) да дестабилизират Полша", заяви Моравецки на пресконференция.

По-рано Лукашенко отрече да има подобни намерения.

Полският премиер не посочи откъде знае за движението на "Вагнер" до Гродно. Градът има потенциално важно положение, тъй като се намира в близост до Сувалския пролом - стратегическа ивица по полско-литовската граница, която разделя Беларус от руския анклав Калининград.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024