Държавният департамент официално одобри Полша да влезе в програмата за отмяна на визовия режим. Новината съобщи президентът Доналд Тръмп пред репортери в Белия дом, преди да замине за уикенда.

"Току-що подписах пълна отмяна за Полша", каза Тръмп.

Програмата позволява на предварително одобрени граждани от включените страни да посетят САЩ за период до 90 дни, без да си вадят неимигрантска посетителска виза. Белият дом определя мярката като "важна стъпка за по-нататъшното укрепване на връзките в икономиката, сигурността, културата и човешките контакти между двете страни".

Полша от години настояваше да бъде включена в програмата от години и представители на администрацията на Тръмп даваха да се разбере, че решението се очаква. По време на сесията на Общото събрание на ООН Тръмп миналата седмица заяви, че подробностите ще бъдат уточнени "през следващите един-два месеца".

Условието на САЩ за сваляне на визите е боят на отхвърлените молби да падне под 3%. България все още не отговаря на него.

Другите страни от ЕС, които се нуждаят от визи за САЩ, са Румъния, Хърватия и Кипър.

ЕС отдавна призовава САЩ да отмени визите и за тези страни, но Съединените Щати са категорични, че визите няма да паднат, докато тези страни не отговорят на условието за под 3% откази.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети