Поп, рап, Дуа Липа, Били Айлиш и щипка Bee Gees. Как звучи "Барби"

Вече знаем почти всичко за "Барби" - дългоочакваната премиера на филма на Грета Гуриг с Марго Роби и Райън Гослинг в главните роли е в петък по кината. А как звучи розовият свят на Барби и Кен? Звездно. Какъв е вкусът? Поп, рап и препратки към Bee Gees...

Музикалният продуцент Марк Ронсън е "виновникът" за саундтрака на продукцията. Той събира на едно място Dua Lipa, Lizzo, Nicki Minaj, Sam Smith, Billie Eilish...

Един продуцент – един саундтрак

Преди 15 месеца Ронсън получава съобщение от своя колега Джордж Дракулиас. То съдържа само една дума с въпросителен знак: Барби?.

Дракулиас – откривателят на L.L. Cool J и Beastie Boys - е нает за музикален супервайзър на новото хитово холивудско заглавие. Той вярва, че Марк Ронсън е точният човек, който може да направи саундтрака на „Барби“.

Ронсън работи с изпълнители като Ейми Уайнхаус, Адел, Майли Сайръс, Лейди Гага и Бруно Марс. Носител е на 7 награди Грами, включително за продуцент на годината за албума на Уайнхаус “Back to Black”, и на Златен Глобус за песента “Shallow”, изпълнена от Лейди Гага и Брадли Купър във филма „Роди се звезда“.

Поглед върху сценария е достатъчен за продуцента, за да каже „да“. Оказва се, че той е голям фен на режисьора на филма Грета Геруиг и нейния съпруг – сценариста Ноа Баумбах.

Геруиг има проблем – на Барби ѝ трябва хит

Барби (Марго Роби) се наслаждава на перфектния ден в Барби Ленд. Занимания около басейна, равномерен тен и обожанието на Кен. Какво може да липсва на Барби? Песен. Музика за кулминацията на сцената - грандиозен танцов номер, в който трябва да се включат 60 души.

„Натискът беше огромен, защото щяха да започват танцови репетиции след две седмици и искаха „голяма песен“ с потенциал да стане хит“, спомня си Ронсън, цитиран от BBC.

С наближаването на крайния срок продуцентът започва да работи с Андрю Уайът. Опитът сочи, че съвместните проекти на двамата не са просто успешни - те са съавтори на отличния със Златен Глобус хит “Shallow“ от „Роди се звезда“.

За „голямата песен“ на „Барби“ двамата музиканти разработват струнен инструментал с фънки басови нотки. Остава последният въпро: Кой ще пее?

Имаше само ритъма и струнните. Нямаше нито мелодия, нито текст, нищо. Всичко, което бях написал, носеше работното заглавие „С вкус на Барби“ (Tastes Like Barbie). Мислех, че звучи готино“, казва още пред BBC Ронсън.

Първият инстинкт на продуцента е да изпрати парчето на Дуа Липа (Dua Lipa), защото смята, че то отива на стила ѝ. Ронсън пише на певицата съобщение в Instagram - кани я да довърши и изпълни песента.

„Дуа има такова ненаситно интелектуално любопитство към изкуството, културата, филмите, всичко … Просто знаех, че ще го направи, ще го разгадае“, обяснява Ронсън.

Тя му отговаря: „Да, това е страхотно“. Отива в Ню Йорк и пишат песента заедно.

Геруиг остава толкова впечатлена от резултата, че моли Ронсън да подготви целия саундтрак, а по-късно и цялото музикално оформление на филма.

Кое е първо – филмът или музиката?

Ронсън казва, че за разлика от предишни филми, по които е работил, за „Барби“ режисьорката е имала много конкретна идея как музиката да допълни сюжета.

Тук е трудно да се каже кое е първо – филмът или песента“, отбелязва музикалният продуцент.

Режисьорката е открила паралел между историята на Барби и Bee Gees. Британското поп трио от 70-те години на миналия век от най-популярната група в света се превръща в една от най-мразените. През 1979 г. движението “Disco Sucks“ призовава слушатели да унищожат диско записи на стадион в Чикаго. Bee Gees се превръщат в мишена на кръстосания огън.

„Всичко, което някога сме правили, е просто да пишем страхотни поп песни. Защо хората ни мразят толкова много“, казват в свое интервю няколко седмици след фиаското от групата.

Според режисьора на продукцията, Барби също винаги е искала да прави хората по-щастливи, но в някои отношения е дълбоко критикувана и заклеймявана.

Какво още ще чуем в света на Барби?

  • Lizzo – Pink

Песента на Lizzo открива филма, установявайки идиличния розов свят, който обитава Барби.

„Розово“ обаче не е думата, която описва най-добре написването на парчето.

„Имахме два дни и не бяхме свършили нищо в първия. Помислих си, че може би няма да се получи“, казва Ронсън.

По-късно обаче изпълнителката се впуска в импровизиран фрийстайл, който музикалният продуцент определя като „музикално добър“ и „забавен“. Така Lizzo затвърждава мястото си в саундтрака на „Барби“, за да се появи по-късно песента „Pink“ (Розово).

  • Ice Spice and Nicki Minaj – Barbie World

Имаше две неща, които ме държаха буден през нощта: Какво правим с Aqua и как е възможно да имаме саундтрак без Ники Минаж“, споделя Ронсън.

От една страна, създателят на Барби (Mattel) съди денс-поп групата Aqua през 90-те години на миналия век, заявявайки, че хитът “Barbie Girl” е довел до лоша слава на куклата. От друга, тази песен е някак емблематична за Барби.

Участието на Ники Минаж пък от продукцията намират за съществено важно, но изпълнителката отказва да изпълни няколко песни, защото не ѝ харесали.

Двата въпроса на Ронсън се разрешават едновременно.

Минаж се съгласява да изпълни парчето на Aqua заедно с рапърката Ice Spice, след като Ice Spice прави нов прочит на песента, добавяйки тъмен ритъм от New Jersey House.

„Тя е най-вълнуващото нещо в рапа. Тя държи Ню Йорк жив“, казва Ронсън за Ice Spice - новата звезда в стила, която нашумя през 2021г.

  • Charli XCX – Speed Drive

Оказва се, Минаж не е единствената, която иска да изпее “Barbie Girl” на Aqua. Изпълнителката Charli XCX приема парчето много лично. Приносът на британската звезда е наелектризиращ разтърсващ хиперпоп - песента „Speed Drive“, вдъхновена от “Barbie Girl”.

„Тя разказа историята как я е изпяла в шоу за таланти, когато е била на четири години. Направи чернова от нея, но след това написа песента „Speed Drive“ и това просто издигна филма“, обяснява музикалният продуцент.

  • Sam Smith – Man I Am

Не, не съм гей, братле, но съм падал толкова ниско“, провлачва Смит с нехарактерно дрезгав глас.

„Грета показа на Сам сцената и те започнаха да говорят за феминистката мистика и всички тези много дълбоки текстове, за които не знам нищо. Така че просто затворих устата си и слушах“, разказва Ронсън.

Изпята от гледната точка на силно клеветения приятел на Барби - Кен, тази песен на Сам Смит ще накара зрителите да усетят силата на героя.

  • Ryan Gosling – I’m Just Ken

Песента “I’m Just Ken” Гослинг разголва душата си (и гърдите си) в спиращо дъха и достойно за Бродуей изпълнение.

Парчето първоначално е било предназначена за друга звезда, но актьорът, който влиза в ролята на Кен, настоява да го изпълни сам.

„Бях на върха на щастието, защото в началото си казах: Добре, може би песента няма да е толкова добра, колкото демото, но в крайна сметка той надмина демото“, казва Ронсън.

  • Billie Eilish – What I Was Made For?

Какво се случва, когато светът се обърне срещу теб? На този въпрос опитва да отговори Били Айлиш в песента “What I Was Made For”. И навлиза дълбоко в емоционалния свят на Барби.

Певицата, която води собствените си битки срещу общественото мнение, казва, че вдъхновението я е връхлетяло „като торнадо“, след като е изгледала груба версия на филма.

24 часа по-късно изпълнителката изпраща на Ронсън съобщение, което гласи: „Написах нещо днес“, с усмихнат емотикон - сякаш не се е случило нищо особено.

„На следващата сутрин получихме този MP3. Останахме поразени“, спомня си Ронсън.

„До този момент имахме пътуването на Кен, но нямахме това на Барби. Грета обича да нарича тази песен „блестящото розово сърце в центъра на филма“, допълва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024