Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор" Снимка: © Getty Images

Инцидентите с агресия срещу медици се увеличават – след като Венци Чикагото беше задържан за нападение над личен лекар в русенското Ново село, 46-годишен мъж е бил арестуван заради обиди и заплахи над медици в областния град.

Камерите от Covid-отделението на УМБАЛ „Медика“ в Русе са записали как мъжът нахлува в отделението и търси сметка на лекарите в момент, в който те местят пациент към реанимация, защото е с много ниска сатурация.

Инцидентът се случва в неделя по обяд, когато 46-годишният мъж и още двама души влизат в Covid-отделението и настояват да получат информация за свой близък. Заплахите на основния извършител са за убийство, ако близкият му почине в Covid-сектора.

„Опитахме се да укротим този мъж, но той беше много агресивен. Заплашваше ни с убийство. Реаниматорът също беше там, стигна се до словесен сблъсък и с него“, разказва потърпевшият д-р Станислав Павлов на 19 януари пред bTV.

„Охраната започна да го възпира, при което се стигна до физически сблъсък“, добавя още д-р Павлов. „Много трудно може да се работи – да не кажа никак, със заплахи, с обиди, че лекарите в България са убийци“.

„Това е тежко заболяване. Голяма част от пациентите, които минават през нашето отделение, знаят за какво става въпрос. Надявам се обществото също да прояви разбиране“, допълва той.

Директорът на болницата Алисе Муртезова заявява, че подобни инциденти се случват рядко, но сега има „по-голямо разделение на вярващи и невярващи в коронавируса и ваксините“.

Междувременно медиците продължават да работят под голямо напрежение, тъй като отделението е пълно на 90%, а за интензивни грижи са останали само две свободни легла.

Това е вторият случай на агресия в Русенско през последните дни. В понеделник Венцислав Ангелов, известен с прякора Чикагото, беше задържан, след като нахлу в кабинет на личен лекар в с. Ново село с твърдения, че негов пациент е починал след поставена ваксина Janssen.

Ангелов, който се кандидатира за президент на последните избори, но не беше допуснат от ЦИК заради проблеми с документите, е известен като редовен участник в протести срещу ваксините и мерките. Той иска сметка на личния лекар защо е поставил ваксина на съответния пациент, при положение че мъжът е бил със сърдечни операции. Следва спречкване, което Ангелов заснема с телефона си, а после се вижда окървавеното лице на лекаря. Прокуратурата все още не е повдигнала обвинение на Венци Чикагото.

Междувременно от здравното министерство и Изпълнителната агенция по лекарствата съобщиха, че в България няма нито един смъртен случай, при който да има пряка причинно-следствена връзка с ваксинация срещу Covid-19.

МЗ опроверга Мангъров: В България няма доказан случай на връзка между ваксинация и смърт

Заради случаите на агресия здравният министър Асена Сербезова призова за „уважение и благодарност за лекарите, фармацевтите и сестрите, а не заплахи и терор“.

„Не приемам никаква форма на агресия спрямо лекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи, санитари и шофьори на линейки – изобщо срещу хората в системата на здравеопазването, които всеки ден пренебрегват себе си, за да помогнат на друг, вярващ или невярващ, а накрая - просто човек, който има нужда от квалифицирана медицинска помощ, основана на медицинската наука и практика“, написа тя във Facebook.

„За всички тях (б.а. - пациентите) се грижат преуморени, на абсолютния предел на физическите си сили и на психическата си издръжливост медицински специалисти. Те се борят не само с COVID-19, но и със страхове, недоверие и невежество. Те лекуват и ваксинирани, и неваксинирани, и вярващи, и невярващи в науката, лекуват и в малки, и в големи болници, и в държавни, и частни структури, но всички те често са на предела на силите си... На всички тях, независимо от различните убеждения, дължим уважение и благодарност“, добави министърът.

Сербезова заяви, че лекарите не са виновни, че над 90% от починалите от Covid всеки ден не са ваксинирани „Още по-малко вина може да бъде търсена на лекари, нападани, търпящи обиди и недоверие, които въпреки трупаните с години нерешени проблеми в системата, правят всичко по силите си“.

„Всеки има право на избор на какво да вярва и на какво не, но това не му дава право да бъде насилник, както и да призовава за саморазправа. А рано или късно всички опираме до грижите на хората в здравеопазването... Пазете ги...“, призова Асена Сербезова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024