Портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол постави рекорд за продажба на търг Снимка: © Getty Images

Емблематичният поп арт портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол беше продаден в Christie's в понеделник за приблизително 195 милиона долара. Портретът на Мерилин от 1964 г. - две години след смъртта й - често е определян като Мона Лиза на 20-и век. Това е абсолютен рекорд за продажба на търг на съвременна картина.

И въпреки че „Shot Sage Blue Marilyn“ стигна до цена от 195 040 000 долара, сумата е значително по-малка от очакваното от мнозина, което показва, че апетитът към изкуството от висок клас не е безкраен. Самата аукционна къща очакваше цена от поне 200 милиона долара.

„Shot Sage Blue Marilyn“ не е най-важното произведение на Уорхол, нито дори най-важният портрет на Мерилин. Специалистите смятат, че по-ранните портрети на Монро от Уорхол, като „Златната Мерилин“ в MoMA или „Диптихът на Мерилин“ в Тейт имат по-голямо художествено и историческо значение. Всичките варианти на лицето на актрисата художникът базира на промоционална фотография на Монро от 1953 г., когато излиза филмът "Ниагара".

Серията от пет 40-инчови квадратни портрета, които Уорхол прави на актрисата през 1964 г., обаче отдавна е еталон за арт пазара. Това е отчасти, защото всички те все още са в частни ръце. Другата причина е силата на изображението, постигнато чрез техниката на ситопечата.

„Толкова е свеж и чист“, казва биографът на Уорхол и сътрудник на New York Times Блейк Гопник пред Axios. „Колекционерите всъщност не купуват, защото нещо е важно, те купуват най-вече, защото това изкуство е великолепен бонбон за очите“, казва той, добавяйки, че друго нещо, което колекционерите харесват, е притежанието на една от най-скъпите картини в света.

Предишният аукционен рекорд за американска картина беше за "Череп" на Жан-Мишел Баския, продадена за 110,5 милиона долара. Рекордът за модерна картина се държеше от Пабло Пикасо и творбата му "Жените на Алжир" (последната й версия "О"), която постигна цена от 179 милиона долара през 2015 г.

Най-скъпо продаденото произведение на Анди Уорхол струва 240 милиона долара, платени от Кен Грифин, собственик на Citadel LLC, мултинационален хедж фонд. Грифин придобива оранжевата версия портрета на Мерилин през 2017 г. за близо четвърт милиард долара след частна сделка.

Спорната* картина на Леонардо да Винчи "Спасителят на света", продадена за 450 милиона долара през 2017 г., държи абсолютния рекорд за цена, платена за картина, създавана някога.

И все пак пазарните тревоги очевидно могат да заразят всичко - дори желанието на милиардерите за трофейни активи.


* И до днес продължават споровете между експерти дали картината наистина е дело на Леонардо да Винчи. Водещи теории са, че е на някой от учениците му или че само е започната от Да Винчи, а друг художник я е завършил години по-късно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024