Демонстранти окупираха с бурен протест Капитолията в САЩ заради реч на Нетаняху Снимка: © Getty Images

Вашингтон е обхванат от вълна от пропалестински протести, а причината за тях е държавната визита на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Демонстранти окупираха с голям и бурен протест ротондата на сградата Cannon на американския Конгрес, като се стигна и до арести.

Активисти, студенти и други американски граждани изразиха недоволството си срещу продажбата на оръжия от САЩ на Израел и призоваха за прекратяване на войната в Газа. Те окупираха сградата, като седнаха в кръг в помещението с плакати и скандираха "Спрете геноцида" и "Оставете Газа да живее". Протестът се случва само ден преди израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да говори пред Конгреса.

Полицията на Капитолията в САЩ арестува около 200 души заради протестното мероприятие, организирано от "Еврейски глас за мир" - национална еврейска антиционистка организация.

"Демонстрациите не са разрешени в сградите на Конгреса. Казахме на хората, които влязоха законно, да спрат или ще бъдат арестувани. Те не го направиха, затова ги арестувахме", се казва в изявление на органите на реда.

Протестът се провежда на фона на решаващ момент за американско-израелските отношения и преговорите за прекратяване на огъня в Газа. Посещението на Нетаняху идва в момент, когато броят на палестинците, убити при израелските удари в Газа, доближава 40 хил. души.

Очаква се хиляди хора да се съберат на митинг на National Mall в сряда, за да протестират срещу речта на Нетаняху и да поискат прекратяване на войната.

Американската кампания за палестински права заяви, че в Капитолия ще се съберат "десетки хиляди" хора. Служителите по сигурността на Капитолия и правоохранителните органи вече вземат предпазни мерки, като издигат огради и ограничават достъпа до входовете на сградата.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви във вторник, че пред Капитолия и вътре в залата на Камарата ще бъдат разположени допълнителни полицейски служители.

Близки на израелски заложници също пътуват до Вашингтон тази седмица, за да се срещнат с официални американски лица, да проведат пресконференции и митинги и да присъстват на речта на Нетаняху с надеждата, че ще успеят да убедят премиера бързо да подпише споразумение, гарантиращо освобождаването на техните близки.

Очаква се израелският лидер да се срещне и с президента Байдън по-късно в четвъртък, но това не е официално потвърдено. Източници, цитирани от "Associated Press", твърдят, че ще има среща и с вицепрезидентката Камала Харис. По принцип тя обикновено стои зад чуждестранните лидери, когато те изнасят реч пред Конгреса. Харис обаче ще пропусне изявата на Нетаняху в сряда, тъй като ще пътува за предизборно събитие в Индианаполис.

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп обяви в своята собствена социалната мрежа "Truth", че ще се срещне с израелския министър-председател в петък.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024