Последният танц на момчето със Синдром на Даун Атанас Клечаров: И "различните" може да имат талант Снимка: © instagram.com/talant.btv

Миналата неделя всички, които гледаха първия епизод от новия сезон на „България търси талант“, видяха как едно от 18-годишно момче със Синдром на Даун излезе уверено на сцената и впечатли с танца си. Заедно с партньорката си Алис, Атанас Клечаров просълзи журито от щастие, а двойката получи безапелационно четири пъти „Да“ и трябваше да продължи напред в състезанието.

След изпълнението почти никой не очакваше обаче на екрана да се появи снимка на Наско и надпис „В памет на Атанас Клечаров“. Няколко седмици след заснемането на участието му, в края на ноември 2020 г., той се разболява от Covid-19. Въпреки усилията на лекарите и събраната кръвна плазма, 18-годишното момче губи битката с коронавируса.

Танцът на Наско на сцената на шоуто се оказва един от последните му. В него той изпълни със завидна техника някои от елементите на спортните танци и в очите и усмивката му се видя колко много обича това, на което се е посветил.

На екрана след изпълнението му с Алис се появи и надпис „Тези, които дават светлина на другите, никога не остават на тъмно!“. Това е посланието от едно трогателно писмо на Наско, което той пише за любимата си учителка Мая Кондарева. Тя е жената, която преди 14 г. подава ръка на момчето от град Ракитово и го среща с първата му голяма любов – спортните танци.

Въпреки че страда от генетичната аномалия, водеща до по-бавно физическо и психическо развитие, Атанас Клечаров прекрачва прага на школата по танци още на 5-годишна възраст. Тогава по-големият му брат Велислав посещава репетициите, а Наско остава впечатлен и решава да опита.

„Той ахна и беше ясно, че това е любов от пръв поглед“, сподели пред bTV Мая Кондарева. Тя в нито един момент не поставя под съмнение дали да приеме момчето в школата въпреки проблемите му. Знае, че е изправена пред огромна отговорност, но дори не се свързва с медицински специалисти, а директно отваря вратата за Наско. Години по-късно той вече е носител на няколко медала от национални състезания в Пазарджик, Асеновград, Велинград и Банско.

Дори когато школата се мести от Ракитово в съседния Велинград, момчето със Синдром на Даун не спира да ходи на репетиции. Дядо му Гого го води в залата по два пъти в седмицата. Дори дава цялата си пенсия, за да може да ушият специални обувки за Атанас.

„Мисля, че Наско беше единственият танцуващ човек със Синдром на Даун в Европа“, казва учителката му. „Не съм учила другите деца да го приемем такъв, какъвто е. Той сам ни научи, че различните трябва да се приемат като равни и помогна на останалите да го обикнат с цялото си сърце, да разберат, че и той е талантлив като тях".

По време на всички години, в които репетира в залата, Атанас Клечаров никога не е бил тъжен. Като по-малък е „свободен електрон“, който тича навсякъде, радва се и се весели. Държи се абсолютно осъзнато и се влага в тренировките, както и в изпълнението на всяко едно движение.

„Никой не е очаквал, че такъв ще бъде краят“, казва Мая. „Мислехме, че това е началото на един друг тип танцова кариера за него. Тази изява в „България търси талант“ му донесе голямо щастие“.

Момчето не скри радостта си, когато журито в шоуто оцени таланта, страстта и мотивацията му. До него Алис почти се разплака, когато нарекоха Наско „ангелско дете“ и я поздравиха за избора на партньор.

"Алис прие смъртта му много трудно, тя е чувствително дете. Иска да продължи да танцува, но ще е само в дамска формация“, казва Мая.

„Наско не можеше да говори много, но с него се разбирахме по специален начин. Тази година той трябваше да завърши училище и беше поканил целия клуб на абитуриентския си бал на 22 май. Беше планирал да има танци и забавления. Тялом го няма, но духом - знаем, че е с нас“.

Хората в социалните мрежи, които изразиха съболезнования към семейството и близките на 18-годишното момче, се обединиха в призивите си за спазване на наложените мерки срещу Covid-19.

Синдромът на Даун, или Тризомия 21, е най-често срещаната генетична аномалия при хората, при която се появява още една допълнителна хромозома в 21-ата хромозомна двойка. По принцип в гените си човек има 23 двойки хромозоми - общо 46. Допълнителният генетичен материал при страдащите от Синдром на Даун води до телесни аномалии, намаляване способностите за възприемане, умствена изостаналост, вродени сърдечни проблеми и други.

Честотата на раждане на човек със синдрома е едно на 700. В България годишно се раждат около 100 деца с такава аномалия. Тези хора са много любвеобвилни и показват привързаност и обич, затова ги наричат слънчеви деца, пише фондацията „Живот със Синдром на Даун“.

Генетичната аномалия не пречи на страдащите от нея да се реализират в обществото. Томи Джесъп стана първият британски актьор със Синдром на Даун, който участва в драма на BBC, американецът Крис Бърк игра в сериала „Life Goes On“ и подкрепя всички хора със синдрома по света, британката Пола Сейдж спечели награда БАФТА, а аномалията не попречи на 18-годишната Ели Голдстайн да стане модел на Gucci.

Атанас Клечаров също показа, че ако обичаш нещо истински, имаш талант и го развиваш, граници не съществуват. „Слънчевото момче“ трогна цяла България и ни научи на важен урок – да протягаме ръка към „различните“ и да им дадем шанс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024