Последният танц на момчето със Синдром на Даун Атанас Клечаров: И "различните" може да имат талант Снимка: © instagram.com/talant.btv

Миналата неделя всички, които гледаха първия епизод от новия сезон на „България търси талант“, видяха как едно от 18-годишно момче със Синдром на Даун излезе уверено на сцената и впечатли с танца си. Заедно с партньорката си Алис, Атанас Клечаров просълзи журито от щастие, а двойката получи безапелационно четири пъти „Да“ и трябваше да продължи напред в състезанието.

След изпълнението почти никой не очакваше обаче на екрана да се появи снимка на Наско и надпис „В памет на Атанас Клечаров“. Няколко седмици след заснемането на участието му, в края на ноември 2020 г., той се разболява от Covid-19. Въпреки усилията на лекарите и събраната кръвна плазма, 18-годишното момче губи битката с коронавируса.

Танцът на Наско на сцената на шоуто се оказва един от последните му. В него той изпълни със завидна техника някои от елементите на спортните танци и в очите и усмивката му се видя колко много обича това, на което се е посветил.

На екрана след изпълнението му с Алис се появи и надпис „Тези, които дават светлина на другите, никога не остават на тъмно!“. Това е посланието от едно трогателно писмо на Наско, което той пише за любимата си учителка Мая Кондарева. Тя е жената, която преди 14 г. подава ръка на момчето от град Ракитово и го среща с първата му голяма любов – спортните танци.

Въпреки че страда от генетичната аномалия, водеща до по-бавно физическо и психическо развитие, Атанас Клечаров прекрачва прага на школата по танци още на 5-годишна възраст. Тогава по-големият му брат Велислав посещава репетициите, а Наско остава впечатлен и решава да опита.

„Той ахна и беше ясно, че това е любов от пръв поглед“, сподели пред bTV Мая Кондарева. Тя в нито един момент не поставя под съмнение дали да приеме момчето в школата въпреки проблемите му. Знае, че е изправена пред огромна отговорност, но дори не се свързва с медицински специалисти, а директно отваря вратата за Наско. Години по-късно той вече е носител на няколко медала от национални състезания в Пазарджик, Асеновград, Велинград и Банско.

Дори когато школата се мести от Ракитово в съседния Велинград, момчето със Синдром на Даун не спира да ходи на репетиции. Дядо му Гого го води в залата по два пъти в седмицата. Дори дава цялата си пенсия, за да може да ушият специални обувки за Атанас.

„Мисля, че Наско беше единственият танцуващ човек със Синдром на Даун в Европа“, казва учителката му. „Не съм учила другите деца да го приемем такъв, какъвто е. Той сам ни научи, че различните трябва да се приемат като равни и помогна на останалите да го обикнат с цялото си сърце, да разберат, че и той е талантлив като тях".

По време на всички години, в които репетира в залата, Атанас Клечаров никога не е бил тъжен. Като по-малък е „свободен електрон“, който тича навсякъде, радва се и се весели. Държи се абсолютно осъзнато и се влага в тренировките, както и в изпълнението на всяко едно движение.

„Никой не е очаквал, че такъв ще бъде краят“, казва Мая. „Мислехме, че това е началото на един друг тип танцова кариера за него. Тази изява в „България търси талант“ му донесе голямо щастие“.

Момчето не скри радостта си, когато журито в шоуто оцени таланта, страстта и мотивацията му. До него Алис почти се разплака, когато нарекоха Наско „ангелско дете“ и я поздравиха за избора на партньор.

"Алис прие смъртта му много трудно, тя е чувствително дете. Иска да продължи да танцува, но ще е само в дамска формация“, казва Мая.

„Наско не можеше да говори много, но с него се разбирахме по специален начин. Тази година той трябваше да завърши училище и беше поканил целия клуб на абитуриентския си бал на 22 май. Беше планирал да има танци и забавления. Тялом го няма, но духом - знаем, че е с нас“.

Хората в социалните мрежи, които изразиха съболезнования към семейството и близките на 18-годишното момче, се обединиха в призивите си за спазване на наложените мерки срещу Covid-19.

Синдромът на Даун, или Тризомия 21, е най-често срещаната генетична аномалия при хората, при която се появява още една допълнителна хромозома в 21-ата хромозомна двойка. По принцип в гените си човек има 23 двойки хромозоми - общо 46. Допълнителният генетичен материал при страдащите от Синдром на Даун води до телесни аномалии, намаляване способностите за възприемане, умствена изостаналост, вродени сърдечни проблеми и други.

Честотата на раждане на човек със синдрома е едно на 700. В България годишно се раждат около 100 деца с такава аномалия. Тези хора са много любвеобвилни и показват привързаност и обич, затова ги наричат слънчеви деца, пише фондацията „Живот със Синдром на Даун“.

Генетичната аномалия не пречи на страдащите от нея да се реализират в обществото. Томи Джесъп стана първият британски актьор със Синдром на Даун, който участва в драма на BBC, американецът Крис Бърк игра в сериала „Life Goes On“ и подкрепя всички хора със синдрома по света, британката Пола Сейдж спечели награда БАФТА, а аномалията не попречи на 18-годишната Ели Голдстайн да стане модел на Gucci.

Атанас Клечаров също показа, че ако обичаш нещо истински, имаш талант и го развиваш, граници не съществуват. „Слънчевото момче“ трогна цяла България и ни научи на важен урок – да протягаме ръка към „различните“ и да им дадем шанс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024