Снимка: © Булевард България

Централната избирателна комисия преразгледа за трети път решението си за контрола на машинния вот, като реши, че все пак разписките ще се броят в 30% от секциите с електронни устройства.

Това е междинното решение между първоначалната идея за 100-процентово паралелно преброяване на хартия спрямо машинните протоколи по идея на ГЕРБ и преценката за значително по-малка извадка.

Първият акт на ЦИК беше обжалван пред Върховния административен съд, който постанови, че хартиеното броене може да се прави, но то не може да замени генерирания от машината резултат.

Междувременно ГЕРБ атакуваха ЦИК и служебния кабинет след "откриването" на вноса на 228 допълнителни машини без код, идентични с тези, които вече са сертифицирани за вота на 14 ноември.

Секциите с машинно гласуване в страната са около 9400. В една трета от тях членовете на комисиите ще трябва да направят и паралелно броене в нощта на изборите.

В. "Сега" посочва, че предложението за 30-те процента контролно преброяване е дошло от представителя на БСП в комисията Емил Войнов. То е подкрпено и с гласовете на членовете, излъчени от ГЕРБ и "Има такъв народ". Против са гласували от ДПС (които искаха 100% броене), както и "Демократична България" и ИБГНИ, които застъпват тезата, че вторичният контрол на толкова голяма извадка обезсмисля идеята на машинното гласуване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти