Посолството на САЩ се дистанцира от казуса с Gemcorp

Американското посолство в София се дистанцира от твърденията за предполагаемо застъпничество за фонда Gemcorp, с който на 23 март българското правителство подписа меморандум за сътрудничество с потенциални намерения за инвестиции от 1 млрд. долара - към меморандума се присъедини и американската компания IP3.

Казусът възникна, след като последователно BIRD.bg и Financial Times описаха в подробности връзките между Gemcorp, управляван от Атанас Бостанджиев, и руския олигарх Алберт Авдолян. Авдолян е семеен приятел и свързано лице с директора на военното държавно предприятие "Ростех" Сергей Чемезов по други проекти, а през 2014 г. според FT е инвестирал 250 млн. долара заедно със свой бизнеспартньор за създаването на Gemcorp.

Делът на Авдолян в Gemcorp е изкупен от Бостанджиев и партньорите му изцяло през декември 2020 г., като сега шефът на фонда твърди, че вече няма никакво руско финансиране.

Намесването на посолството на САЩ в случая стана след интервю от 27 март на финансовия вицепремиер Асен Василев, който посочи пред Нова ТВ, че фондът е дошъл на среща с правителството "с представители на американското и на английското посолство".

От американското дипломатическо представителство в София обявиха следното в позиция, анонсирана в "Лице в лице" на 31 март:

"Търговското аташе на посолството на САЩ не е присъствал на подписването на меморандума. Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е бил член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение".

Асен Василев не уточни в интервюто си пред Нова ТВ кой е конкретният представител на американското посолство, който е присъствал на срещи с Gemcorp и IP3 - нито кога точно са се състояли те.

Меморандумът беше подписан между българския министър на енергетиката Александър Николов и представители на двете компании в присъствието на Кирил Петков.

"Gemcorp дойдоха при нас с колеги от американското посолство, от департамента на Щатите. Честно казано, не съм изследвал компанията в дълбочина. Мисля, че министър Николов като министър на енергетиката си е свършил домашното и не вярвам да има такива зависимости", каза Василев в неделя.

"Както всички големи корпорации - ако идва италианска корпорация, идват търговски аташета от италианското посолство. Ако идва немска - от немското посолство. Gemcorp дойдоха с представители на американското и на английското посолство", беше неговият коментар.

На въпрос дали присъствието на чуждите дипломати е "достатъчна референция" за тези дружества, Василев каза: "Най-малкото съответните държави под една или друга форма казват - това е корпорация, с която... те работят и гарантират за нея".

Детайли идват от интервю на Атанас Бостанджиев за "Капитал" в четвъртък - той твърди, че през ноември 2021 г. е бил в София с бившия посланик на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер (съпредседател на инициативата "Три Морета") и с Майкъл Хюит от IP3, като е провел срещи с президента Румен Радев, "на които представяме нашия интерес за инвестиции в енергийни проекти за зеления преход и малки модулни ядрени реактори".

"Войната в Украйна обаче изостри въпросите за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници. Именно затова започнахме успоредни разговори, за да видим как може да осигурим LNG за България от САЩ, така че зависимостта от руския газ да се понижи. На базата на тези разговори направихме една служебна среща с българското правителство. Вицепремиерът Асен Василев и други министри пък имаха официално посещение във Вашингтон през февруари, където също са се срещнали с Мосбахер и Хюит от IP3", казва той. Бостанджиев се е запознал с Василев в София на официалните разговори, а с Кирил Петков - при подписването на меморандума на 23 март.

В разследването на BIRD се цитираше доклад на американското финансово разузнаване, в който Бостанджиев и Авдолян са отбелязани като "руски политически свързани лица".

В интервюто за "Капитал" от четвъртък Атанас Бостанджиев заявява, че информацията е представена "изключително подвеждащо", и че "такива доклади се правят с хиляди всеки ден".

"Причината вероятно е, че съм бил квалифициран като PEP (Politically exposed person) заради това, че съм работил в руската VTB", казва той.

В сряда бившият вицепремиер Николай Василев се застъпи за меморандума с Бостанджиев, като обяви, че "нито е свързан, нито е адвокат" на Gemcorp, но по негова информация "няма нито една копейка руски пари".


Казусът Gemcorp във FT: Фондът на Бостанджиев е планирал да доставя "Спутник V" в Гана

"Нито една копейка" в Gemcorp: Николай Василев защити фонда въпреки връзките с Авдолян


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024