Посолството на САЩ се дистанцира от казуса с Gemcorp

Американското посолство в София се дистанцира от твърденията за предполагаемо застъпничество за фонда Gemcorp, с който на 23 март българското правителство подписа меморандум за сътрудничество с потенциални намерения за инвестиции от 1 млрд. долара - към меморандума се присъедини и американската компания IP3.

Казусът възникна, след като последователно BIRD.bg и Financial Times описаха в подробности връзките между Gemcorp, управляван от Атанас Бостанджиев, и руския олигарх Алберт Авдолян. Авдолян е семеен приятел и свързано лице с директора на военното държавно предприятие "Ростех" Сергей Чемезов по други проекти, а през 2014 г. според FT е инвестирал 250 млн. долара заедно със свой бизнеспартньор за създаването на Gemcorp.

Делът на Авдолян в Gemcorp е изкупен от Бостанджиев и партньорите му изцяло през декември 2020 г., като сега шефът на фонда твърди, че вече няма никакво руско финансиране.

Намесването на посолството на САЩ в случая стана след интервю от 27 март на финансовия вицепремиер Асен Василев, който посочи пред Нова ТВ, че фондът е дошъл на среща с правителството "с представители на американското и на английското посолство".

От американското дипломатическо представителство в София обявиха следното в позиция, анонсирана в "Лице в лице" на 31 март:

"Търговското аташе на посолството на САЩ не е присъствал на подписването на меморандума. Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е бил член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение".

Асен Василев не уточни в интервюто си пред Нова ТВ кой е конкретният представител на американското посолство, който е присъствал на срещи с Gemcorp и IP3 - нито кога точно са се състояли те.

Меморандумът беше подписан между българския министър на енергетиката Александър Николов и представители на двете компании в присъствието на Кирил Петков.

"Gemcorp дойдоха при нас с колеги от американското посолство, от департамента на Щатите. Честно казано, не съм изследвал компанията в дълбочина. Мисля, че министър Николов като министър на енергетиката си е свършил домашното и не вярвам да има такива зависимости", каза Василев в неделя.

"Както всички големи корпорации - ако идва италианска корпорация, идват търговски аташета от италианското посолство. Ако идва немска - от немското посолство. Gemcorp дойдоха с представители на американското и на английското посолство", беше неговият коментар.

На въпрос дали присъствието на чуждите дипломати е "достатъчна референция" за тези дружества, Василев каза: "Най-малкото съответните държави под една или друга форма казват - това е корпорация, с която... те работят и гарантират за нея".

Детайли идват от интервю на Атанас Бостанджиев за "Капитал" в четвъртък - той твърди, че през ноември 2021 г. е бил в София с бившия посланик на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер (съпредседател на инициативата "Три Морета") и с Майкъл Хюит от IP3, като е провел срещи с президента Румен Радев, "на които представяме нашия интерес за инвестиции в енергийни проекти за зеления преход и малки модулни ядрени реактори".

"Войната в Украйна обаче изостри въпросите за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници. Именно затова започнахме успоредни разговори, за да видим как може да осигурим LNG за България от САЩ, така че зависимостта от руския газ да се понижи. На базата на тези разговори направихме една служебна среща с българското правителство. Вицепремиерът Асен Василев и други министри пък имаха официално посещение във Вашингтон през февруари, където също са се срещнали с Мосбахер и Хюит от IP3", казва той. Бостанджиев се е запознал с Василев в София на официалните разговори, а с Кирил Петков - при подписването на меморандума на 23 март.

В разследването на BIRD се цитираше доклад на американското финансово разузнаване, в който Бостанджиев и Авдолян са отбелязани като "руски политически свързани лица".

В интервюто за "Капитал" от четвъртък Атанас Бостанджиев заявява, че информацията е представена "изключително подвеждащо", и че "такива доклади се правят с хиляди всеки ден".

"Причината вероятно е, че съм бил квалифициран като PEP (Politically exposed person) заради това, че съм работил в руската VTB", казва той.

В сряда бившият вицепремиер Николай Василев се застъпи за меморандума с Бостанджиев, като обяви, че "нито е свързан, нито е адвокат" на Gemcorp, но по негова информация "няма нито една копейка руски пари".


Казусът Gemcorp във FT: Фондът на Бостанджиев е планирал да доставя "Спутник V" в Гана

"Нито една копейка" в Gemcorp: Николай Василев защити фонда въпреки връзките с Авдолян


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023

Сериалите, които ще гледаме през юни 2023

Юни ще предложи завръщането на хитове като "Black Mirror" и "The Witcher"

17:24 - 02.06.2023