Постигнато е съгласие за отлагане на Олимпиадата Снимка: © Getty Images

Министър-председателят на Япония – Шиндзо Абе, и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах са стигнали до консенсус да отложат олимпийските игри в Токио вследствие на пандемията от коронавируса. Информацията е на МОК и на Организационния комитет на Игрите, които дадоха общо изявление.

Във вторник е бил проведен разговор между Абе, Бах, президента на Организационния комитет на олимпийските игри Мори Йоширо, олимпийския министър Хашимото Сейко, губернатора на Токио Койке Юрико и още официални лица. Премиерът на Япония е предложил Олимпиадата да не се проведе по план, а президентът на МОК се е съгласил, въпреки че в началото поддържаше позиция Игрите да бъдат тази година.

Официалната дата за откриването на Летните олимпийски игри бе 24 юли 2020 г. Официалните лица постигнаха споразумение Олимпиадата да се проведе най-късно през лятото на следващата година. Олимпийският огън остава в Токио, а името на Игрите не се променя - те ще носят названието Олимпийски и Параолимпийски игри 2020.

Томас Бах и Шиндзо Абе са стигнали до консенсус след съобщаването на последните данни за пандемията от коронавирус от страна на Световната здравна организация. След като стана ясно, че в света има над 375 000 случая на COVID-19, официалните лица са взели решение да съхранят здравето на спортистите.

"Вследствие на настоящите обстоятелства и научавайки информацията на СЗО днес, президентът на МОК и министър-председателят на Япония са стигнали до заключение, че 23-ите олимпийски игри в Токио трябва да бъдат отложени след 2020 г., но не по-късно от лятото на 2021. Целта е да се презпази здравето на спортистите, на всеки включен в олимпийските игри и на обществото", пише в официалното изявление на организаторите.

Те определят разговора между Шиндзо Абе и Томас Бах като "приятелски" и "конструктивен".

Преди няколко дни президентът на МОК обяви, че в рамките на месец бъдещето на Игрите в Токио ще бъде окончателно решено. "Пълното отменяне на Игрите няма да реши проблеми или да помогне на някого. Следователно отмяната не е на дневен ред", пишеше в изявлението на МОК отпреди няколко дни.

Олимпиадата никога не е отлагана или отменяна в мирно време. Единствените случаи, когато това е ставало, са по време на двете световни войни.

В последните месеци напрежението над организаторите беше много голямо, тъй като различни световни федарации и национални комитети призоваваха за отлагане на Олимпиадата заради COVID-19. Вчера Канада и Австралия обявиха, че няма да изпращат свои спортисти в Токио, ако Игрите се проведат по план от 24 юли до 9 август 2020 г.

Президентът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу също се обърна с молба към президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах за отлагане на Олимпиадата. Преди това същото поискаха националните олимпийски комитети на Бразилия, Колумбия, Словения, Хърватия и Норвегия, както и федерациите по лека атлетика на САЩ и Испания.

Финансовите последствия за организаторите ще бъдат огромни. През декември те обявиха, че цялата подготовка за Игрите е струвала 1,35 трилиона японски йени (12,3 милиарда щатски долара), но според Ройтерс тази цифра не включва сумата от преместването на маратона и дисциплините по спортно ходене от Токио в Сапоро, за да се избегне лятната жега.

Спонсори и медии също са похарчили милиарди за Олимпиадата.

Според експерти, цитирани от CNN, истинската обща сума е около 25 милиарда щатски долара, голяма част от които вече са били похарчени за инфраструктурни проекти като транспортни мрежи, хотели и нови стадиони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Преразглеждат номинациите за "Оскар" заради Андреа Райзбъро

Експерти поставиха под съмнение, че е правилният кандидат за статуетката

09:00 - 30.01.2023

Путин заплашил Борис Джонсън с ракетен обстрел при посещението му в Киев

"Не искам да те нараня, но с една ракета ще отнеме само минута"

08:45 - 30.01.2023

След ДСБ, и "Да България" се съгласи на преговори за коалиция с ПП

Партиите си поставят за цел да спечелят първи мандат в 49 НС

08:20 - 30.01.2023

Костадин Костадинов забърка и децата си в предизборната кампания

С похвали за неслучил се масов бой в училище заради "лева"

07:37 - 30.01.2023

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023