Снимка: © Getty Images

Министър-председателят на Япония – Шиндзо Абе, и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах са стигнали до консенсус да отложат олимпийските игри в Токио вследствие на пандемията от коронавируса. Информацията е на МОК и на Организационния комитет на Игрите, които дадоха общо изявление. 

Във вторник е бил проведен разговор между Абе, Бах, президента на Организационния комитет на олимпийските игри Мори Йоширо, олимпийския министър Хашимото Сейко, губернатора на Токио Койке Юрико и още официални лица. Премиерът на Япония е предложил Олимпиадата да не се проведе по план, а президентът на МОК се е съгласил, въпреки че в началото поддържаше позиция Игрите да бъдат тази година.

Официалната дата за откриването на Летните олимпийски игри бе 24 юли 2020 г. Официалните лица постигнаха споразумение Олимпиадата да се проведе най-късно през лятото на следващата година. Олимпийският огън остава в Токио, а името на Игрите не се променя - те ще носят названието Олимпийски и Параолимпийски игри 2020.

Томас Бах и Шиндзо Абе са стигнали до консенсус след съобщаването на последните данни за пандемията от коронавирус от страна на Световната здравна организация. След като стана ясно, че в света има над 375 000 случая на COVID-19, официалните лица са взели решение да съхранят здравето на спортистите.

"Вследствие на настоящите обстоятелства и научавайки информацията на СЗО днес, президентът на МОК и министър-председателят на Япония са стигнали до заключение, че 23-ите олимпийски игри в Токио трябва да бъдат отложени след 2020 г., но не по-късно от лятото на 2021. Целта е да се презпази здравето на спортистите, на всеки включен в олимпийските игри и на обществото", пише в официалното изявление на организаторите.

Те определят разговора между Шиндзо Абе и Томас Бах като "приятелски" и "конструктивен".

Преди няколко дни президентът на МОК обяви, че в рамките на месец бъдещето на Игрите в Токио ще бъде окончателно решено. "Пълното отменяне на Игрите няма да реши проблеми или да помогне на някого. Следователно отмяната не е на дневен ред", пишеше в изявлението на МОК отпреди няколко дни.

Олимпиадата никога не е отлагана или отменяна в мирно време. Единствените случаи, когато това е ставало, са по време на двете световни войни.

В последните месеци напрежението над организаторите беше много голямо, тъй като различни световни федарации и национални комитети призоваваха за отлагане на Олимпиадата заради COVID-19. Вчера Канада и Австралия обявиха, че няма да изпращат свои спортисти в Токио, ако Игрите се проведат по план от 24 юли до 9 август 2020 г. 

Президентът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу също се обърна с молба към президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах за отлагане на Олимпиадата. Преди това същото поискаха националните олимпийски комитети на Бразилия, Колумбия, Словения, Хърватия и Норвегия, както и федерациите по лека атлетика на САЩ и Испания.

Финансовите последствия за организаторите ще бъдат огромни. През декември те обявиха, че цялата подготовка за Игрите е струвала 1,35 трилиона японски йени (12,3 милиарда щатски долара), но според Ройтерс тази цифра не включва сумата от преместването на маратона и дисциплините по спортно ходене от Токио в Сапоро, за да се избегне лятната жега.

Спонсори и медии също са похарчили милиарди за Олимпиадата.

Според експерти, цитирани от CNN, истинската обща сума е около 25 милиарда щатски долара, голяма част от които вече са били похарчени за инфраструктурни проекти като транспортни мрежи, хотели и нови стадиони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа