Постигнато е съгласие за отлагане на Олимпиадата Снимка: © Getty Images

Министър-председателят на Япония – Шиндзо Абе, и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах са стигнали до консенсус да отложат олимпийските игри в Токио вследствие на пандемията от коронавируса. Информацията е на МОК и на Организационния комитет на Игрите, които дадоха общо изявление.

Във вторник е бил проведен разговор между Абе, Бах, президента на Организационния комитет на олимпийските игри Мори Йоширо, олимпийския министър Хашимото Сейко, губернатора на Токио Койке Юрико и още официални лица. Премиерът на Япония е предложил Олимпиадата да не се проведе по план, а президентът на МОК се е съгласил, въпреки че в началото поддържаше позиция Игрите да бъдат тази година.

Официалната дата за откриването на Летните олимпийски игри бе 24 юли 2020 г. Официалните лица постигнаха споразумение Олимпиадата да се проведе най-късно през лятото на следващата година. Олимпийският огън остава в Токио, а името на Игрите не се променя - те ще носят названието Олимпийски и Параолимпийски игри 2020.

Томас Бах и Шиндзо Абе са стигнали до консенсус след съобщаването на последните данни за пандемията от коронавирус от страна на Световната здравна организация. След като стана ясно, че в света има над 375 000 случая на COVID-19, официалните лица са взели решение да съхранят здравето на спортистите.

"Вследствие на настоящите обстоятелства и научавайки информацията на СЗО днес, президентът на МОК и министър-председателят на Япония са стигнали до заключение, че 23-ите олимпийски игри в Токио трябва да бъдат отложени след 2020 г., но не по-късно от лятото на 2021. Целта е да се презпази здравето на спортистите, на всеки включен в олимпийските игри и на обществото", пише в официалното изявление на организаторите.

Те определят разговора между Шиндзо Абе и Томас Бах като "приятелски" и "конструктивен".

Преди няколко дни президентът на МОК обяви, че в рамките на месец бъдещето на Игрите в Токио ще бъде окончателно решено. "Пълното отменяне на Игрите няма да реши проблеми или да помогне на някого. Следователно отмяната не е на дневен ред", пишеше в изявлението на МОК отпреди няколко дни.

Олимпиадата никога не е отлагана или отменяна в мирно време. Единствените случаи, когато това е ставало, са по време на двете световни войни.

В последните месеци напрежението над организаторите беше много голямо, тъй като различни световни федарации и национални комитети призоваваха за отлагане на Олимпиадата заради COVID-19. Вчера Канада и Австралия обявиха, че няма да изпращат свои спортисти в Токио, ако Игрите се проведат по план от 24 юли до 9 август 2020 г.

Президентът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу също се обърна с молба към президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах за отлагане на Олимпиадата. Преди това същото поискаха националните олимпийски комитети на Бразилия, Колумбия, Словения, Хърватия и Норвегия, както и федерациите по лека атлетика на САЩ и Испания.

Финансовите последствия за организаторите ще бъдат огромни. През декември те обявиха, че цялата подготовка за Игрите е струвала 1,35 трилиона японски йени (12,3 милиарда щатски долара), но според Ройтерс тази цифра не включва сумата от преместването на маратона и дисциплините по спортно ходене от Токио в Сапоро, за да се избегне лятната жега.

Спонсори и медии също са похарчили милиарди за Олимпиадата.

Според експерти, цитирани от CNN, истинската обща сума е около 25 милиарда щатски долара, голяма част от които вече са били похарчени за инфраструктурни проекти като транспортни мрежи, хотели и нови стадиони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна" преди седмици, са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024
Важно днес

Тръмп сравни собствените си правни проблеми с тези на Алексей Навални

Бившият американски президент дори не спомена Путин в коментара си за смъртта на опозиционера

07:56 - 21.02.2024
Важно днес

Пуснаха от ареста шофьора, който пиян блъсна 15-годишно момче на улица "Гурко"

Решението мярката му за неотклонение да бъде заменена с "домашен арест" е на Софийския градски съд

07:29 - 21.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024