Пребитият студент е напуснал "Пирогов", след като е разбрал, че го търси "цивилен полицай" Снимка: © Unsplash

Един от пострадалите при протестите в София на 10 юли - 21-годишният студент по право Евгени Марчев, е напуснал "Пирогов" по свое желание и въпреки препоръките на лекарите, твърдят от болницата. Според родителите на младежа обаче, Евгени е поискал да бъде изписан от "Пирогов" след като му е било казано, че го търси цивилен полицай.

Майката на момчето, която e хирург по професия, коментира пред бТВ, че синът й е силно травмиран и че е бил подложен на полицейски тормоз, включително и в болницата.

Позицията на "Пирогов" е, че напускането на лечебното заведение не е било най-доброто решение за момчето:

"21-годишният мъж, пострадал при протестите на 10. 07, вече не е пациент на "Пирогов", съобщиха от многопрофилната болница. "Е. М. напуска болницата по собствено желание и въпреки мнението на медиците, че е добре да остане още. Той напуска в добро състояние и без опасност за живота".

Марчев, който е студент по право в Хага и още един 29-годишен пациент Студент по право приет с комоцио в "Пирогов" след протеста на 10 юли след жесток побой от страна на полицията на втория ден от протеста. По случая е наредена проверка от страна на директора на СДВР.

29-годишният пациент е в добро здраве и животът му е вън от опасност, обявиха рано тази сутрин от "Пирогов". Той остава в неврохирургията.

Майката на втория пребит млад мъж обаче Юлия Педева казва, че той е с множество травми, огромен хематом на окото и без спомен за събитията и побоя. Тя е издирвала сина си Димитър в продължение на два дни. Нито една институция не я е уведомявала, че той е задържан и е в болницата. Накрая сама решила да звънне в "Пирогов", за да провери дали този 29-годишен пациент не е синът ѝ.

"Става дума за ужасно голямо полицейско насилие", каза майката. Димитър лежи в болницата, окован с белезници. На него предстои да му бъде повдигнато обвинение.

Именно полицаите, които пазят Димитър са направили забележка на Евгени да не мърда от леглото си, защото го издирва цивилен полицай.

В неделя се появиха нови кадри от полицейското насилие в петък. Евгени се е разпознал на тях, казаха родителите му пред бТВ. Според бащата на 21-годишния младеж, той е смятал, че ще загуби живота си на мястото на побоя.

Димитър и Евгени са двама от 18-те задържани от полицията при демонстрациите в петък. Димитър за момента няма повдигнато обвинение.


Студент по право приет с комоцио в "Пирогов" след протеста на 10 юли


Димитър Педев е работил като режисьор в БНТ, а след като напуска телевизията започва да работи като монтажист.

"Току-що разбрах, че второто момче в "Пирогов" е моят колега и приятел Dimitur Pedev, страхотен млад човек, който си тръгна от БНТ обиден от отношението на преките си началници", написа журналистът Камен Алипиев.

"Смея да твърдя, че това е най-кадърният млад режисьор с когото съм работил и точно благодарение на него директните предавания на баскетболни мачове, както и предаването ни "Арена баскет" се изкачиха на ново ниво! Митака се отказа от кариерата си в телевизията-майка, защото е горд и честолюбив, и жертва кариерата си, за да стане монтажист. Не знам какво е станало онази вечер, тръгнах си по-рано от протеста, но не вярвам той да е упражнил или провокирал насилие! В понеделник (вече днес) ще се гледа мярката му за неотклонение и се надявам да го видя жив, здрав и без белезници отново сред нас!

П.П.: Тези, които го познават, може да напишат по някоя добре дума за него тук, може да помогне!"

Евгени Марчев е студент по право в Хага, учил е в Американския колеж в София, съобщиха родителите му. От учебното заведение изразиха своята загриженост за състоянието на 21-годишния мъж в събота вечерта.

„Общността на Американския колеж в София изразява своята загриженост за възпитаника на колежа Евгени Марчев, за когото има сведения, че е пострадал от насилие и е арестуван в петък вечерта, по време на протестите в центъра на София. В момента Евгени е под медицински грижи и се надяваме скоро да се възстанови. Притеснение сме от информацията в медиите“, съобщиха от учебното заведение в профила си във „Фейсбук“.

„Подкрепяме своите възпитаници и всички граждани, които се застъпват за свободата на словото, демокрацията и правото на мирен протест. Призоваваме за въздържане от насилие“, гласи още тяхното съобщение.

"Пожела да излезе навън с негови приятели. Отишъл е може би там, където не е трябвало. Бил е в предните редици на момчета, които са били не на тротоара, а на улицата. Отзад са започнали да ги блъскат хора с черни блузи и шапки, а той също имаше черна шапка на главата си. И е от първите хора, които незаслужено са понесли боя, а тези, които са хвърляли, не са понесли никакви последствия от полицията. Бил е буквално пребит", каза бащата на задържания Евгени Марчев пред "Медиапул".

В нови кадри от ареста на студента по право, излъчени по "Евроком", се вижда как младежът дълго лежи в безпомощно състояние, а полицията не предприема действия. Други протестиращи неколкократно призовават да се извика линейка, но това не се случва дълго време.

Случаят продължава да предизвиква сериозен отзвук. В сайта peticiq.bg тръгна събиране на подписи с искане за уволнение и съд за полицаите, които са пребили Евгени Марчев. "Евгени се намира намира в неврохирургията на "Пирогов" с тежко комоцио, множество кръвонасядания, охлузвания и след три припадъка, но е жив. Въпреки това, той е държан под арест от полицаи, които са отнели телефона му и не допускат контакт с него", пише в петицията, подкрепена към този момент от 11 600 души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024