СДВР съобщи, че 18 души са задържани при ескалирането на протестите в София на 10 юли. Двама се намират в "Пирогов" с комоцио. 

Един от хоспитализираните е 21-годишният Евгени Марчев, който е с множество белези и синини след сблъсъка с полицията. Бащата на младия мъж свидетелства, че е прекарал нощта пред РПУ, без да получи право да се види със сина си.

Майката на младия мъж е хирург - именно тя е настояла пред служитите от 3 РПУ да осигурят лекарска помощ за сина й, след като все пак е допусната при него и е видяла в какво състояние е той. Заведен е в "Пирогов" на шестия час от задържането.

"Настоявахме да бъде взет с линейка. Пратиха ни в СДВР. Там казаха “да, добре“. Върнахме се в Трето Районно. Никаква линейка не пратиха. Едва тази сутрин го закараха в “Пирогов“. С тежко комоцио е. Жена ми е съсипана. Това е огромна травма и унижение",  казва бащата пред "Евроком"

"Пожела да излезе навън с негови приятели. Отишъл е може би там, където не е трябвало. Бил е в предните редици на момчета, които са били не на тротоара, а на улицата. Отзад са започнали да ги блъскат хора с черни блузи и шапки, а той също имаше черна шапка на главата си. И е от първите хора, които незаслужено са понесли боя, а тези, които са хвърляли, не са понесли никакви последствия от полицията. Бил е буквално пребит", казва бащата на задържания младеж пред "Медиапул". 

Евгени Марчев е студент по право в Хага, учил е в Американския колеж в София, съобщават родителите му. 

От публикации в сайта на Американския колеж се вижда, че той е бил част от клуба "Модел ООН" - формат, който подготвя млади специалисти в международните отношения, дипломацията и правото. 

Марчев е участвал и в отбор за Националния турнир по дебати, като е представлявал България на международно състезание. Бил е вицепрезидент на Ученическия съвет на Американския колеж през 2016-2017 г.

СДВР пусна записи с хора, които нападат полицията в нощта на протестите от 10 юли

От "Пирогов" обявиха, че двамата пострадали са приети в неврохирургията без опасност за живота. Други трима души от протеста са преминали през спешния травматологичен кабинет, като контузиите им са обработени и не се е наложило да бъдат хоспитализирани. От болницата отричат да има починали хора, каквито спекулации се появиха в социалните мрежи. 

В нощта на 10-ти бяха публикувани записи от площада при Министерски съвет, на които се видя, че униформени служители задържат и упражняват насилие върху мъж, участвал в протеста в момента, в който започна хвърлянето на бутилки срещу полицаите и сградата на правителството. По случая е започнала проверка в СДВР.

Според главния секретар на МВР Ивайло Иванов - провокатори са пръскали полицаите със спирт и със сълзотворен спрей. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"