Студент по право приет с комоцио в "Пирогов" след протеста на 10 юли

СДВР съобщи, че 18 души са задържани при ескалирането на протестите в София на 10 юли. Двама се намират в "Пирогов" с комоцио.

Един от хоспитализираните е 21-годишният Евгени Марчев, който е с множество белези и синини след сблъсъка с полицията. Бащата на младия мъж свидетелства, че е прекарал нощта пред РПУ, без да получи право да се види със сина си.

Майката на младия мъж е хирург - именно тя е настояла пред служитите от 3 РПУ да осигурят лекарска помощ за сина й, след като все пак е допусната при него и е видяла в какво състояние е той. Заведен е в "Пирогов" на шестия час от задържането.

"Настоявахме да бъде взет с линейка. Пратиха ни в СДВР. Там казаха “да, добре“. Върнахме се в Трето Районно. Никаква линейка не пратиха. Едва тази сутрин го закараха в “Пирогов“. С тежко комоцио е. Жена ми е съсипана. Това е огромна травма и унижение", казва бащата пред "Евроком"

"Пожела да излезе навън с негови приятели. Отишъл е може би там, където не е трябвало. Бил е в предните редици на момчета, които са били не на тротоара, а на улицата. Отзад са започнали да ги блъскат хора с черни блузи и шапки, а той също имаше черна шапка на главата си. И е от първите хора, които незаслужено са понесли боя, а тези, които са хвърляли, не са понесли никакви последствия от полицията. Бил е буквално пребит", казва бащата на задържания младеж пред "Медиапул".

Евгени Марчев е студент по право в Хага, учил е в Американския колеж в София, съобщават родителите му.

От публикации в сайта на Американския колеж се вижда, че той е бил част от клуба "Модел ООН" - формат, който подготвя млади специалисти в международните отношения, дипломацията и правото.

Марчев е участвал и в отбор за Националния турнир по дебати, като е представлявал България на международно състезание. Бил е вицепрезидент на Ученическия съвет на Американския колеж през 2016-2017 г.

СДВР пусна записи с хора, които нападат полицията в нощта на протестите от 10 юли

От "Пирогов" обявиха, че двамата пострадали са приети в неврохирургията без опасност за живота. Други трима души от протеста са преминали през спешния травматологичен кабинет, като контузиите им са обработени и не се е наложило да бъдат хоспитализирани. От болницата отричат да има починали хора, каквито спекулации се появиха в социалните мрежи.

В нощта на 10-ти бяха публикувани записи от площада при Министерски съвет, на които се видя, че униформени служители задържат и упражняват насилие върху мъж, участвал в протеста в момента, в който започна хвърлянето на бутилки срещу полицаите и сградата на правителството. По случая е започнала проверка в СДВР.

Според главния секретар на МВР Ивайло Иванов - провокатори са пръскали полицаите със спирт и със сълзотворен спрей.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024