Повдигнаха обвинение на софийски лекар за издаване на фалшив Covid-сертификат Снимка: © bTV

53-годишен лекар е привлечен към наказателна отговорност заради съставянето на фалшив сертификат за ваксинация срещу Covid-19, съобщиха от Софийската районна прокуратура.

Обвиняемият е общопрактикуващ лекар от ДКЦ на бул. „Царица Йоана“ в столицата. На 27 май тази година е снабдил пациент с фалшив цифров Covid-сертификат, с който удостоверил, че му е поставил ваксина.

В хода на разследването са били събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение. На лекаря му е наложена мярка „парична гаранция“ в размер на 2000 лева.

Преди няколко дни полицията проведе акция срещу заподозрени за издаване на фалшиви сертификати за имунизация срещу коронавируса в София, Велико Търново и Кюстендил. Проверката по случая стигна до "посредник" в издаването на фалшивите документи - заподозреният е арестуван.

Сертификатите вече са нужни за достъп до обществени места на закрито като заведения, молове, фитнеси, кина, театри и други. От днес вече може да се издава и документ за преболедуване, доказано с бърз антигенен тест.

От 9 до 10 ч. сутринта в понеделник са били изтеглени рекорден брой сертификати от сайта на Националната здравно-информационна система his.bg – 24 723. За деня броят им е над 60 хиляди, като 20% от документите са били за преболедуване, доказано с антигенен тест, съобщиха от „Информационно обслужване“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024