Повдигнаха обвинение на софийски лекар за издаване на фалшив Covid-сертификат Снимка: © bTV

53-годишен лекар е привлечен към наказателна отговорност заради съставянето на фалшив сертификат за ваксинация срещу Covid-19, съобщиха от Софийската районна прокуратура.

Обвиняемият е общопрактикуващ лекар от ДКЦ на бул. „Царица Йоана“ в столицата. На 27 май тази година е снабдил пациент с фалшив цифров Covid-сертификат, с който удостоверил, че му е поставил ваксина.

В хода на разследването са били събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение. На лекаря му е наложена мярка „парична гаранция“ в размер на 2000 лева.

Преди няколко дни полицията проведе акция срещу заподозрени за издаване на фалшиви сертификати за имунизация срещу коронавируса в София, Велико Търново и Кюстендил. Проверката по случая стигна до "посредник" в издаването на фалшивите документи - заподозреният е арестуван.

Сертификатите вече са нужни за достъп до обществени места на закрито като заведения, молове, фитнеси, кина, театри и други. От днес вече може да се издава и документ за преболедуване, доказано с бърз антигенен тест.

От 9 до 10 ч. сутринта в понеделник са били изтеглени рекорден брой сертификати от сайта на Националната здравно-информационна система his.bg – 24 723. За деня броят им е над 60 хиляди, като 20% от документите са били за преболедуване, доказано с антигенен тест, съобщиха от „Информационно обслужване“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022