Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Повече от 100 руски наемници от частната армия "Вагнер" са били убити в резултат на вчерашния удар на украинските въоръжени сили по щаба им в окупирания град Попасна.

Това съобщи украинският губернатор на Луганския регион Сергей Гайдай.

Информацията бе потвърдена от няколко военни кореспонденти на медии, но все още липсва независимо потвърждение.

Снимки, публикувани в Telegram канала на Гайдай, показват значителни поражения на щаба на частната военна компания "Вагнер".

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

"Все още няма да даваме подробности, но ако се окаже, че там са били убити над 100 вагнеровци от висшия персонал, това няма да ни изненада", каза украинският губернатор и добави, че местонахождението на щаба е установено с помощта на руски журналист.

Руска пропаганда снимка помогнала на Украйна да удари наемниците от "Вагнер" Руска пропаганда снимка помогнала на Украйна да удари наемниците от "Вагнер"

Според украинския вестник "Украинска правда" става дума за Сергей Среда, който е публикувал локацията на "Вагнер" в Telegram канала си на 8 август. По-късно публикацията е била свалена, но нейни копия все още се намират в социалната мрежа.

В същото време той отрече информацията за предполагаемото ликвидиране на лидера на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, известен като "готвача на Путин".

Редица руски журналисти съобщават също така, че телефонната връзка с Пригожин е загубена след пристигането му в щаба на "Вагнер" в Попасная. Но официално потвърждение за гибелта му засега няма.

Според Гайдай обаче сред загиналите със сигурност има негови заместници.

Журналистът Денис Казански за първи път разказва за удара по щаба на "Вагнер" в Попасна вечерта на 14 август. По думите му украинските военни са унищожили централата на наемниците с точен удар на американската система HIMARS.

Частната военна компания "Вагнер" се свързва с редица военни престъпления, припомня BBC.

Нейни бойци бяха разположени в Крим в Донбаския регион през 2014 г., когато подкрепяните от Русия сили изтласкаха украинските войски от територията, която впоследствие Русия обяви за своя.

Подразделения на компанията са били изпращани и в Либия, в Сирия, Мали, Централната африканска република др.

Въпреки че се води частна военна компания, "Вагнер" се състои от подкрепяни от Кремъл наемници, които воюват в интерес на руската власт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024