Руска пропаганда снимка помогнала на Украйна да удари наемниците от "Вагнер" Снимка: © Telegram/Meduza

Украинската армия е атакувала и поразила щаб на руската частна военна компания "Вагнер" в окупирания от Русия град Попасная в Луганска област, съобщи независимата медия "Медуза". Публикацията се позовава на съобщения от украинските военни, руския кореспондент Юрий Котеньок, канали в Telegram, свързвани с "Вагнер", както и данни на Радио Свобода.

На 8 август в канала в Telegram на Сергей Среда - проруски военен кореспондент, се появява снимка на новоприети доброволци пред щаба на ЧВК “Вагнер”. Фотографът твърди, че са го посрещнали като "свой", но не забелязва, че на табела до входа ясно се чете адресът на локацията.

Руска пропаганда снимка помогнала на Украйна да удари наемниците от "Вагнер"

На един от кадрите е възможно да е бил и самият Владимир Пригожин - ръководител на частната наемна армия, с когото авторът на снимката се здрависва. В деня, в който се разбира за атаката, постът му в социалната мрежа е изтрит, но се смята, че именно по него украинските сили са се ориентирали за адреса и са нанесли ракетен удар, вероятно с HIMARS.

След нападението от страна на Украйна се появи информация, че възможно то да е довело и до смъртта на Пригожин. До момента обаче няма достоверно потвърждение за това.

Руска пропаганда снимка помогнала на Украйна да удари наемниците от "Вагнер" - tweet/twitter post

Според "Медуза" първи за удара са съобщили в канал в популярната социална мрежа от "Обратната страна на медала" - профилът се свързва с "Вагнер". Публикувани бяха и снимки от мястото в Попасная. Пропагандната медия "Руска пролет" също е разпространила кадрите и видео и твърди, че има "няколко ранени и вероятно един загинал".

Според Радио "Свобода" снимките на последствията от удара потвърждават, че става дум за нападение над щаба на ЧВК "Вагнер" - улица "Мироновская" 12 в окупирания град в Луганска област.

"Медуза" анализира разпространените до момента кадри - и отпреди, и след удара, и според медията става дума за една и съща къща, снимана от различни страни.

Едно от свидетелствата е, че се виждат едни и същи гаражи. Според заснетите щети ударът вероятно е нанесен от територията, контролирана от Украйна, в района на Северск (на около 30 км от Попасная).

Оттам уточняват, че "по време на война е невъзможно бързо да се провери достоверността на информация от зоната на бойните действия".

Няколко самолета с бисквити и злато или как Судан "храни" руската икономика Няколко самолета с бисквити и злато или как Судан "храни" руската икономика


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023
Кариерен (ре)старт

Yettel посрещна новите участници в 9-ото издание на „Рамо до рамо“

Четири пъти повече души участваха в програмата в сравнение с миналата година 

15:58 - 08.12.2023