Няколко самолета с бисквити и злато или как Судан "храни" руската икономика Снимка: © Getty

В първите дни от кървавата война, която Русия започна в Украйна на 24 февруари, руски товарен самолет стои на пистата в суданската столица Хартум - ивица асфалт, заобиколена от червено-оранжев пясък. В документацията на полета пише, че самолетът е натоварен с бисквити. Судан рядко, да не кажем никога, не изнася бисквити.

В канцелариите на международното летище в суданската столица се води разгорешен разговор. Служителите се опасяват, че ако проверят товара, това ще разгневи все по-проруската военна власт в страната. Многобройните предишни опити за прехващане на подозрителни руски самолети са осуетени. Въпреки всичко този път машината е инспектирана. Резултатът - в багажното отделение са грижливо подредени стотици шарени кутии с бисквити. А под тях - дървени щайги, натоварени с най-ценния ресурс на Судан. Злато. Приблизително един тон злато.

Случката е от февруари и е един от 16-те разкрити полета на руски контрабандисти на злато от африканската страна през последните години. Судан е третият по големина производител на благородния метал в Африка.

Десетки интервюта, стотици страници документи и работа на терен стоят зад разследване на журналисти от CNN за сложната руска схема за ограбване на богатствата на Судан в опит да се укрепи Русия и икономиката й срещу все по-строгите западни санкции и да се осигури финансиране на инвазията в Украйна. Разказът е за политическа корупция в африканската страна, където военната хунта, завзела властта с преврат, разчита на подкрепа от Москва и паравоенната групировка "Вагнер", за да запази позициите си. В замяна руската страна получава злато за милиарди - пари, които не остават в бедната държава.

За експлоатацията на суданските ресурси от Москва се знае отдавна, както и за активната подкрепа за военния преврат през 2021 г. и смазването на суданското продемократично движение, което сваля президента на страната Омар ал-Башир две години по-рано. В основата на сделката между суданския и руския режим отново стои "готвачът" на Владимир Путин - 61-годишният олигарх Евгений Пригожин - един от най-строго санкционираните от Запада приятели на президента.

Пригожин контролира сложна организация за осигуряване на злато. В нея участват представителите на "Вагнер", които оперират навсякъде, където Русия се меси - в Украйна, в Сирия, в Либия, Централноафриканската република, Мали. Второто звено, осигуряващо суданско злато, е компанията Meroe Gold - дъщерно дружество на притежаваната от олигарха M-invest.

Meroe Gold е фирмата, която стои зад добива и износа на благородния метал, като същевременно предоставя оръжия и обучение на армията и милициите в страната.

"Чрез Meroe Gold или други компании, свързани със служители на Пригожин, той е разработил стратегия за заграбване на икономическите ресурси на африканските държави, в които се намесва, в замяна на подкрепа за действащите правителства", разказва пред CNN Денис Коротков, следовател в базирания в Лондон Dossier Center, който следи престъпната дейност на различни хора, свързани с Кремъл. Центърът е основан от Михаил Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия, който сега живее в изгнание в Лондон.

Данните на Dossier Center показват, че поне един високопоставен агент на "Вагнер" - Александър Сергеевич Кузнецов - през последните години е контролирал операции в ключови обекти за добив, преработка и транзит на злато в Судан.

Кузнецов - известен също с прякорите "Ратибор" и "Радимир" - се е сражавал в Либия и през 2014 г. е командвал първата рота за нападения и разузнаване на "Вагнер". Той е четирикратен носител на руския орден "За храброст" и през 2017 г. е сниман заедно с Путин и Дмитрий Уткин. Последният е основателят на "Вагнер". ЕС наложи санкции на Кузнецов през 2021 г.

Доставките на злато от Судан към Москва се осъществяват и по сухопътен маршрут до Централноафриканската република - съвсем непощадена от руския режим, който експлоатира дървесината й срещу подкрепа чрез "Вагнер" за репресивата власт там, както разкри мащабно журналистическо разследване, публикувано от германското издание "Шпигел".

Как Централноафриканската република подари горите си на хората на Путин

Засиленият интерес на Русия към златото на Судан започва да се разгръща през 2014 г. - след като незаконната анексия на Крим води първите тежки икономически санкции срещу Кремъл от страна на ЕС и САЩ. Африканското злато се оказва ефективен начин за натрупване и прехвърляне на богатство, заобикаляйки международните системи за финансов мониторинг.

През 2017 г. Владимир Путин се среща с тогавашния судански президент Омар ал-Башир. Последният заявява, че страната му може да бъде "ключ на Москва към Африка". След тази среща е създадена руско-суданската компания Meroe Gold.

Две години по-късно суданският президент е свален от власт от продемократичното движение в Судан. Русия не може да остави нещата така и се включва с доставка на оръжие и обучение на военни формирования.

През 2020 г. Министерството на финансите на САЩ налага санкции на Meroe Gold. Започва процес на създаване на суданска подставена компания - Аl-Solag, която да поеме дейността с износа на злато към Русия. Година по-късно, когато все още Судан се управлява от продемократични власти, свалили зависимия от Москва президент, специален антикорупционен комитет разкрива контрабандната схема за злато, в която участват судански военни. След преврата на хунтата година по-късно разследването е прекратено, а комитетът - разпуснат.

Al-Solag продължава износа на злато към Русия през 2022 г. - като подставеното лице на Meroe Gold - компанията, контролирана от Пригожин.

"Недостатъкът на златото е, че то е физическо и е много по-тромаво за използване от международните банкови преводи. Но за сметка на това е по-трудно, ако не и невъзможно, да бъде конфискувано, а търговията с него - забранена", казва Даниел Макдауъл, специалист по санкциите и доцент по политически науки в университета в Сиракуза.

Центърът на руския добив на злато се намира дълбоко в пустинята на североизточен Судан - в непосредствена близост до магистралата между Атбара и Порт Судан. Миньорите, които работят в непоносима жега и разполагат само с палатки от парче брезент и чували с пясък за почивка, се събират в Ал-Ибайдия - известен като "града на златото". Те пренасят чували със злато в каруци, теглени от магарета по неасфалтираните пътища на града.

Мнозина от тях казват, че най-високата цена за стоката им почти винаги се предлага от търговци, изпратени от близкия преработвателен завод, известен на местните жители като "руската компания", разказва CNN. Когато екипът на телевизията отива на място, над завода на "руската компания" насред пустината и на около 5 мили от града, се вее съветско знаме. Журналистите са изгонени скоро, след като пристигат.

От суданска страна генерал Мохамед Хамдан Дагало, ръководител на паравоенното подразделение "Сили за бърза подкрепа" (СБП), е основен бенефициент от руската подкрепа в замяна на злато. Източниците на CNN от Судан смятат, че Абдел Фатах ал-Бурхан - военният управник на страната - също е подкрепян от Русия.

Групи за защита на правата на човека замесват както Бурхан, така и Дагало (известен като Хемедти) в предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на конфликта в Дарфур, започнал през 2003 г.

А в деня, в който Москва започна инвазията си в Украйна, Хемедти оглавяваше суданска делегация в руската столица, прегтоваряща за "развитие на отношенията" между двете страни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024