Повече от просто фланелка: Какво е да си номер 7? Кристиано Роналдо и Дейвид Бекъм отговарят Снимка: © Manchester United

Във футбола има няколко цифри и числа, които значат много повече от номер на гърба на фланелката - легендарният Марадона се асоциира с 10, бразилецът Роналдо носи 9, Йохан Кройф - 14. "Деветките" най-често са запазени за централните нападатели, а иконичните 7 и 10 - за най-добрите по крилата и в центъра на терена.

Кой номер носи най-голям престиж зависи и от историята на футболните клубовете.

За британския гранд "Манчъстър Юнайтед" номер 7 е нещо свещено. Много емблематични имена на тима са обличали престижната фланелка, а някои се затвърждават именно благодарение на седмицата на гърба - Джордж Бест, Брайън Робсън, Ерик Кантона, Дейвид Бекъм, Кристиано Роналдо. 7 е наследство, което ще пребъде.

В последната си кампания "Манчесър Юнайтед" и Adidas събират няколко играчи от минало, настояще и бъдеще, за да разкажат какво за тях означава да си номер 7.

Историите им за запечатани в късометражния филм “The Story of the Seven”.

Дейвид Бекъм е един от играчите, променили футбола завинаги. След като се изкачва през младежката ранглиста на "Юнайтед", става ясно, че британецът е преопределен да стане велик и затова съвсем естествено номер 7 в крайна сметка става негов.

Дейвид Бекъм, Манчестър Юнайтед, номер 7

„Бях фен на "Манчестър Юнайтед" вероятно от четири или пет-годишен, доколкото си спомням", казва той. "Винаги си наясно колко важна е фланелката с номер 7."

Първоначално Бекъм носи 10 на гърба си. Той разказва за един от най-силните сезони в кариерата си с този номер. Един ден получава обаждане от треньора на отбора сър Алекс Фъргюсън, който му обяснява, че бъдещият нападател Теди Шерингам ще вземе "десятката" от него, за да го наблюдават в предсезонната подготовка. Когато идва моментът за това, Дейвид е поканен в кабинета на мениджъра. Питат го как се чувства, а той отвръща, че наистина обича номер 10. Тогава му съобщават, че получава 7.

„Мисля, че плаках“, спомня си Бекъм. „Баща ми беше първият човек, на когото се обадих. Той e почитател на Боби Чарлтън, затова второто ми име е Робърт. Баща ми e и заклет фен на "Юнайтед", така че фактът, че съм негов син, играех за "Манчестър Юнайтед" и носех фланелката с номер 7... бях наясно колко важно е това.“

Кристиано Роналдо, Манчестър Юнайтед, Номер 7

Години по-късно се появява португалският тийнейджър Кристиано Роналдо. Трудно е да намерите някой, който не знае кой е Ронално в наши дни. Той е един от най-великите играчи на всички времена, но по онова време не е особено популярен.

„Всички играчи знаят, както в Манчестър, така и по света, че 7 има митична символика в този клуб“, коментира Кристиано. „В началото, когато подписах с "Юнайтед", бях изключително нервен, щом видях пълния стадион. Страстта, която феновете изпитват към футбола, доста ме изненада.“

,,Сър Алекс Фъргюсън ми каза: „Ще вземеш номер 7“. Момент, който никога не забравяш. Знаех историята на номера в клуба, но в същото време се чувствах добре, след като опитен мениджър и човек като сър Алекс знаеше, че Кристиано е правилният играч, който да носи тази фланелка.”

Ела Тун, Манчестър Юнайтед, номер 7

Един от играчите на "Червените дяволи", на които принадлежи номер 7 днес, е 23-годишната Ела Туун. Туун вкарва първия гол при победата на Англия с 2:1 над Германия във финала на Евро 2022 на УЕФА за жени, с което донесе втората голяма победа на Англия в международния футбол.

„От самото начало – денят, в който сформирахме женски отбор, всичко беше толкова специално. Тогава мениджър бе Кейси Стоуни. Спомням си деня, в който раздаваше фланелките. Мислех си, че просто получаваме екипите си, докато не видях и си казах ,,О, боже мой! Аз ли съм номер 7 или е просто тениска?“ , Кейси ми отвърна, че наистина съм аз. Тогава просто си мислех: Еха, аз съм първата жена в "Манчъстър Юнайтед" с номер 7“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024