Появиха се нови подозрения, че руски олигарх стои зад футболния "Евертън" Снимка: © Getty Images

Подозренията около вероятността руският олигарх Алишер Усманов да е скрит собственик на английския футболен клуб "Евертън" отново се засилиха, след като няколко бивши треньори на клуба споделиха, че той е присъствал, когато са били интервюирани за поста.

Милиардерът е бил част от въпросните разговори в периода от придобиването на отбора от Фарад Мошири през 2016-та до тази година, по-точно да момента, в който Усманов попадна в списъка със санкционирани олигарси, близки до Владимир Путин, заради войната, която Русия започна в Украйна.

Треньорите са останали с впечатлението, че собствеността на "Евертън" е в ръцете на руския бизнесмен, пише The Guardian, позовавайки се на свои източници.

Тези подозрения засилват въпросите за ролята на Усманов в тима от Ливърпул и това кой би извлякъл позитиви от евентуална продажба на част от активите, за каквато има сведения, че Мошири преговаря.

Когато бе потърсен за коментар, говорител на руснака не отрече присъствието му на срещите: "Господин Мошири понякога търсеше съвети от господин Усманов поради сериозния му опит във футбола, но Мошири взимаше вскички решения."

В същото време от говорителя на официалния собственик на "Евертън" се чува друга версия: "Господин Усманов никога не е интервюирал или присъствал на интервю", гласи неговото становище.

От The Guardian споделят, че са провели разговори със серия от източници, които са останали с впечатлението, че "Евертън" е собственост именно на Усманов.

Близък на един от интервюираните треньори твърди, че олигархът е присъствал на разговорите покрай назначаването на специалиста и дори е казал, че притежава клуба. Друг треньор сам посочва, че милиардерът е бил част от неговата среща за позицията, като и той е останал с усещане, че отборът е собственост на олигарха.

"Останах с усещането, че той помага с парите, но може би не иска да бъде обявен за собственик", е казал селекционер пред The Guardian.

При трета сделка Усманов е предложил открито да покрие финансовата част със собствени средства. "Първият разговор бе с Мошири, след което дойде Усманов и ни каза какво той иска да направим," споделя източник, близък до интервюирания наставник.

Има данни за още поне двама специалисти, които са провели срещи с бизнесмена. Настоящият треньор на клуба Франк Лампард разкри пред Liverpool Echo, че Мошири е бил в Zoom разговор с Усманов, докато е траело неговото интервю, макар да пояснява, че руснакът не е взел участие в преговорите.

Въпреки че не е ясно каква е била ролята на Усманов, тези обвинения отново засилват спекулациите за влиянието му на "Гудисън Парк" - остава мистерия защо спонсор на отбора би могъл да е така отблизо замесен в толкова важни решения, свързани с "Евертън".

Усманов и Мошири поделяха собственост в лондонския футболен клуб "Арсенал" преди британският гражданин да продаде своя дял на руснака през 2016 г., за да закупи близо 50% от ливърпулския клуб. По-късно обаче изтичане на документи разкри, че първоначалните активи на Мошири в "Арсенал" са дошли като "подарък" именно от руснака, което поставя въпроси за произхода на средствата, с които впоследствие е закупен "Евертън". Фарад отрече достоверността на тези твърдения и зае позиция, че покупката е била финансирана от негови инвестиции.

Усманов се раздели с активите си в "Арсенал", след което инвестира сериозно в новата придобивка на Мошири, а компаниите му подписаха множество спонсорски договори с мърсисайдския клуб.

USM спонсорираше тренировъчното игрище на ливърпулци, а дъщерната ѝ MegaFon бе основният спонсор на екипите на женския отбор. Тези договори бяха прекратени, след като олигархът попадна под санкциите, свързани с войната в Украйна.

Друга причина феновете да се притесняват от по-близка връзка на Усманов с отбора бе това, че неговият племеник Сарвар Исмаилов бе назначен в борда на клуба само на 26 години през юли 2021, но четири месеца по-късно трябваше да напусне, след като също попадна под санкциите на ЕС, САЩ.и Великобритания заради войната в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024