Пожари бушуват в цялата страна и затрудняват движението по пътищата Снимка: © Getty Images

Пожари избухнаха в различни части в цяла България в събота заради високите температури, като на места създадоха затруднение в движението по пътищата.

Пожарът, който бушува от вчера в района на община Хисаря, затрудни пътната обстановка по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря.

По данни на директора на Пожарната в Пловдив старши комисар Васил Димов, който ръководи гасенето на отъня, обстановката е крайно динамична, но има надежда утре пожарът да бъде изцяло потушен. По тази причина община Хисаря набира доброволци, които да се включат в гасенето в неделя в района на селата Михилци и Иван Вазово.

До момента огънят е обхванал близо 2000 дка в района на село Песнопой, община Калояново и село Михилци. Огънят бушува в предимно пресечен планински терен в борова гора.

Пожар избухна и в Държавно горско стопанство Осогово край кюстендилското село Преколница. Около 400 декара са вече опожарени и пожарните екипи се борят със стихията.

Затворен остава и пътя за село Студена, където ситуацията остава тежка заради продължаващ огън, който унищожава борови гори, дъбова гора и ниви. Към момента засегнатите площи са около 30 000 декара. Пожарни екипи и доброволци работят на терен, като засега няма опасност за хората.

Заради пожара беше обявено частично бедствено положение за общините Тополовград, Ивайловград и Свиленград в област Хасково.

Движението беше затруднено и в Гърция по магистралата, която свързва Солун с ГКПП "Кулата - Промахон". Към момента тя е затворена за неопределено време.

Причината са няколкото пожара, които се разрастват и са в близост до централния път, и голяма част от него е задимен, което го прави негоден за преминаване. По тази причина трафикът по пътния възел е изключително натоварен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024