Пожарите в Турция отнеха живота на осем души Снимка: © Getty Images

Смъртните случаи от горските пожари по южните брегове на Турция достигнаха осем в неделя. Пожарникарите се борят в продължение на пет дни да овладеят огънят, който бушува в морските курорти на южната ни съседка.

Два нови смъртни случая заради пожарите имаше в неделя, обяви здравният министър Фахретин Коджа. Той допълни, че още 10 души са хоспитализирани в района на южния град Манавгат.

Повечето от над стоте пожара, които избухнаха в Турция в последните пет дни са овладяни, съобщават властите, цитирани от Ройтерс. Въпреки това все още има огнища в Манавгат и Мармарис, както и във Милас, който се намира във вътрешността на страната, съобщи министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли. Това е наложило евакуирането на някои жилищни зони, както и хотели.

В популярния курортен град Бодрум група туристи и част от служителите на хотел са евакуирани с лодка след като пламъците са се разпространили и дим е изпълнил небето. Пакдемирли казва, че огънят в района е бил овладян в неделя сутринта.

В последните дни огънят отне живота на шест души в Манавгат и един в Мармарис. Продължава борбата с още шест огнища, които бушуваха в Турция вчера, съобщават от министерството на земеделието и горите.

От сряда насам хиляди хора бяха евакуирани от домовете си. Местни жители, както и подкрепа от Русия, Украйна, Иран и Азербайджан са изпратени да помагат на пожарникарите. Турското правителство заяви, че ще построи наново разрушените домове и ще компенсира за загубите в зоните на пожарите. Пакдемирли казва, че поне 13 самолета, 45 хеликоптера, дронове и 828 огнеборни автомобила са се включили в гасенето на пожарите.

Европейския съюз съобщи, че е помогнал за мобилизирането на три огнеборни самолета в неделя. Един от Хърватска и два от Испания, които са пристигнали след като Турция активира схема за отговор при бедствия, с която поиска помощ от други европейски страни.

В Гърция пожарникари също се опитват да овладеят пожар в западната част на страната, който е разрушил домове и е оставил 15 души в болница с проблеми с дишането. Температурите в страната са били високи в последните дни и се очаква в понеделник и вторник да достигнат 44 градуса.

На италианския остров Сицилия пожарникари се бориха с горски пожари през уикенда, които достигнаха до град Катания. Стихията е принудила хора да напуснат домовете си и затвори временно местното летище.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024