ПП-ДБ и ГЕРБ оттеглят ръководството на НЗОК и ще избират ново по други правила Снимка: © Screenshot

"Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-СДС ще започнат разговори за регламент, който да определи как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите.

Такъв механизъм за вземане на решения, по който ще се правят назначенията във властта, поиска по-рано и премиерът Николай Денков. Само няколко часа по-късно съпредседателите на ПП-ДБ Христо Иванов и Асен Василев дадоха общ брифинг заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. На него те обявиха договреното.

Заради изготвянето на тези правила двете формации ще оттеглят избраното ръководството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).Те искат оставките на управителя на здравната каса Станимир Михайлов, който беше предложен на ПП-ДБ, както и на подуправителя Момчил Мавров.

Малко по-късно и двамата подадоха оставките си.

Именно кандидатурата на Мавров предизвика напрежение между партньорите във властта, като беше одобрена от парламента в четвъртък, но само с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Според Христо Иванов процедурата за ръководството на НЗОК трябва да започне "на чисто" по новия регламент. Всички останали процедури за попълване на регулаторните органи ще изчакат до изготвянето му.

Борисов също заговори за "крачка назад", въпреки че само преди ден нападна ПП-ДБ за това, че "не си държат на думата". Освен подкрепа за създаването на общи правила ГЕРБ и ПП-ДБ са се договирили и за бюджета. Борисов увери, че бюджетът ще бъде приет и категорично заяви, че няма да иска оставката на финансовия министър Асен Василев.

"Нека, като подпишем, да е ясно мнозинството - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, за конституционно мнозинство, за регулатори, за служби", допълни Борисов.

Само няколко минути по-късно отделно изявление даде председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Той обяви, че и ДПС ще участва в разговорите за регламента, който касае конституционното мнозинство и регулаторите. Движението обаче няма да се включва в изпълнителната власт, категоричен е Пеевски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024