ПП-ДБ пише третата законова поправка заради разследването на Сарафов Снимка: © Булевард България

Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов от ПП-ДБ са внесли трета поредна поправка на Закона за съдебната власт и НПК, с която реагират на бездействието на Висшия съдебен съвет по повод разследването срещу Борислав Сарафов.

Основната част от промените са внесени, за да направят изрично посочване, че механизмът за разследване на главния прокурор се отнася с еднаква сила и за неговите заместници - пропуск в първата редакция на закона, която въведе фигурата на съдията по разследването на престъпления, извършени от ръководителя на прокуратурата.

ВКС вече избра съдия Даниела Талева от Софийския градски съд, която би трябвало да се заеме със сигналите срещу Борислав Сарафов за предполагаеми престъпления, извършени във времето, в което той бе заместник на Иван Гешев.

Преди месец обаче Прокурорската колегия на ВСС отказа да я назначи за прокурор, с което блокира цялата процедура.

Обяснението на кадровиците беше, че имало законодателен пропуск заради това, че не навсякъде в съответните закони е допълнено, че разследващият съдия ще се занимава с престъпления, извършени и от зам.-главния прокурор.

За да не се стигне до повторни оправдания за забавяне, вносителите от ПП-ДБ изрично са записали, че "извършените действия до този момент запазват своето действие" - т.е. изборът на съдия Талева за разследването срещу Сарафов е валиден.

Досега мнозинството в Народното събрание смяташе, че няма нужда да се правят допълнителни редакции - сходна теза изразява Никола Минчев преди дни в интервю за подкаста на "Правосъдие за всеки".

Тогава той посочи, че не е информиран да се подготвят поредни промени за следващата сесия, и каза, че мотивите на Прокурорската колегия на ВСС са "абсолютно неясни" за него.

  • "Не разбирам защо Прокурорската колегия не направи това, което се очакваше. За мен тези мотиви са по-скоро изсмукани от пръстите. Не бих казал, че приемам предложенията или препоръките на Прокурорската колегия като достатъчно основателни, че да доведат до отлагане на назначаването (на Даниела Талева)", каза Минчев, като посочи това действие на ВСС като "пример, че реформа на този орган е абсолютно необходима".

Сега вносителите от ПП-ДБ отново заявяват, че ВСС няма основания да избягва прилагане на закона - но въпреки това предлагат редакциите, за да "преустановят възможни противоречиви тълкувания на действащите разпоредби" и да се гарантира ефективното им прилагане.

"ПП-ДБ внесохме законопроект, с който да лишим прокурорската колегия на ВСС от всякакви мними оправдания за започване на разследване за престъпления на главния прокурор и заместниците му", пише във Facebook Лена Бориславова.

Това е третият случай, в който законът ще се отвори по един и същи повод за последните 2 месеца. Втората поправка беше върната с вето от президента Румен Радев, което беше преодоляно в понеделник, 7 август.

То отново засягаше начина, по който се избират съдиите - разследващи прокурори, макар че не се отнасяше за вече проведения жребий, определил Даниела Талева.

Извън казуса с разследването срещу Сарафов - третите поправки, внесени от ПП-ДБ, включват и текстове, свързани с разработването на системи за случайно разпределение на делата в съдилищата, които да "отговарят на високи идентични изисквания за сигурност" (оттам и участието на Божидар Божанов в списъка с вносители".

"Към момента съществуват три паралелни системи за случайн разпределение", пишат авторите на текста. "Тези системи не винаги са отделни, самостоятелни информационни системи. Тази липса на унификация прави по-сложно оперирането, одитирането и спазването на единни критерии за случайно разпределение. По тези причини се предлага въвеждане на единна система за случайно разпределение, отговаряща на високи стандарти, подлежаща на регулярен одит и използване за всички цели по Закона за съдебната власт", пише в мотивите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024