Президентът наложи вето на промените за избор на разследващ на главния прокурор Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев налага вето на промените в съдебната власт, с които парламентът иска да въведе нова система за избор на разследващ на главния прокурор, както и допълнителен 6-месечен срок за избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС).

През юли парламентарното мнозинство от ГЕРБ, “Продължаваме промяната - Демократична България” и ДПС инициира промени в Закона за съдебната власт. Само ден след като одобриха механизма за разследване на главния прокурор, трите партии решиха да "ремонтират" съдебната си реформа, като промениха начина, по който да се избира разследващия по новия механизъм.

Измененията предвиждат да се създаде списък от съдии, които имат желание да бъдат разследващи прокурори, като този списък може да бъде актуализиран, ако някой иска да се откаже или включи в него. Поправките бяха внесени точно в деня, в който Висшия касационен съд избра чрез жребий съдия Даниела Талева като първата, която ще трябва да разследва временно и.д. главен прокурор Борислав Сарафов по сигнал. Процедурата по нейното назначаване обаче беше прекъсната, тъй като Прокурорската колегия на ВСС се оплака от неясноти в текстовете около механизма.

С гласуваните от депутатите промени се постановява и допълнителен 6-месечен срок за избор на нов Висш съдебен съвет, като така настоящият състав на органа ще може да работи поне до края на годината.

Радев обаче отхвърля тези идеи. Според него приетите поправки не допринасят "за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността".

"Президентът подчертава, че първата процедура по определяне на съдия, който да изпълнява функциите на прокурор, не е приключила с назначение във Върховна касационна прокуратура и оспореният закон не дава ясен отговор доколко въвеждането на нова система за подбор няма да забави допълнително този процес. Това е отстъпление от реализираните ангажименти, които бяха позитивно оценени от Европейската комисия в последния й Годишен доклад относно върховенството на закона", се казва като аргумент в позицията на президентството.

От там изтъкват, че с връщането за ново обсъждане на закона се дава възможност на народните представители "да не допуснат възпрепятстването за дълъг период от време" на конкретното приложение на новосъздадения механизъм


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024