ПП-ДБ са готови за преговори с ГЕРБ, но не и за "плаващите мнозинства" с ДПС Снимка: © Screenshot

ПП-ДБ не приемат условието на ГЕРБ двете партии да управляват заедно, но с опция за договаряне на плаващи мнозинства с гласове от ДПС.

Това става ясно в първата официална реакция на коалицията след публикуването на проекта на ГЕРБ за споразумение за разпределението на властта след 6 март.

Коалицията настоява и за бързо подлагане на гласуване в Народното събрание на оставката на Николай Денков - още на 6 март, а не с отлагане, както искаше Бойко Борисов заради планирана партийна командировка в чужбина.

Денков ще участва в преговорния екип на ПП-ДБ, в който ще влязат и всички политически лидери от коалицията (т.е. Кирил Петков, Асен Василев за ПП, Христо Иванов за "Да България", Атанас Атанасов за ДСБ и съпредседателите на "Зелено движение"). От ГЕРБ вече беше обявен преговорен екип от Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Позицията беше разпространена от името на парламентарната група на ПП-ДБ, а не от името на лидерите.

В него се посочва задоволство, че "голяма част от точките, предложени в меморандума на ПП-ДБ", са възприети и осбъдени с "необходимата сериозност" от ГЕРБ.

"За ППДБ стабилността на страната и устойчивото ѝ развитие за обозримо дълъг период са първостепенен приоритет. Неотменима и основополагаща задача обаче е да се гарантира продължаване на реформите в съдебната власт, службите за сигурност, изборът на почтени и експертни членове на регулаторите, пълното членство в Шенген и еврозоната. Това трябва да стане при ясно поети ангажименти, което изключва формирането на мнозинства извън това на двете парламентарни формации", се казва още в общата позиция на ПП-ДБ.

За справка, предложението на ГЕРБ беше:

  • "В случаите, в които възникне необходимост от търсене на по-голямо мнозинство, извън коалицията ГЕРБ-СДС и коалицията ПП-ДБ, същото /плаващо мнозинство/ се ограничава единствено и само до парламентарни групи и политически партии, с ясно изразена евроатлантическа ориентация и ценности".
  • Използването на плаващи мнозинства дори се оправдава като "утвърдена практика на ЕП като способ за законодателна целесъобразност".

Същата многозначителна формулировка се посочва и като неизбежно условие за събиране на гласове за избор на новия съдебен и прокурорски съвет, които изискват 2/3 мнозинство в Народното събрание.

Говори се единствено за търсене на подкрепа от "останалите политически формации, с ясно изразена евроатлантическа ориентация и ценности", което пак опира до 36-те гласа на ДПС.

Остава неясен въпросът дали Народното събрание наистина ще гласува оставката на Николай Денков още на 6 март.

Преди седмици Борисов обяви, че "технически на 6 и 7 март не можем да присъстваме на ротация", защото и Мария Габриел, и той ще са ангажирани с партиен конгрес на ЕНП в Букурещ.

В позицията на ПП-ДБ се казва:

"За нас всеки договор е обещание между страните, а добрите обещания са спазените обещания. Ето защо ние ще предложим утре Народното събрание ефективно да приеме чрез гласуване оставката на правителството на Николай Денков".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024