ПП-ДБ ще предложи свои промени в конституцията до 31 юли Снимка: © Народно събрание

"Продължаваме промяната - Демократична България" ще предложат свой собствен проект за промени в конституцията, а няма да го обединяват с предложения на ДПС и ГЕРБ, каквито индикации имаше до преди няколко седмици.

Очаква се това да се случи преди края на юлската сесия на парламента, т.е. преди 31 юли.

Това стана ясно от изявление на юриста Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" пред журналисти в Народното събрание. Величков е участвал в среща с представителите на ПП-ДБ по повод основните идеи в конституционния проект на коалицията, организацията му имаше и предварително споразумение за подкрепа на ПП-ДБ преди изборите заради общите идеи за съдебна реформа.

На срещата е обсъдено намерението на ПП-ДБ да предложат отпадане на две от ключовите досегашни функции на главния прокурор - надзор за законност и методическото ръководство на върху дейността на всички подчинени прокурори.

Друго предложение е нова реформа във Висшия съдебен съвет - по-специално в подбора на кандидати за парламентарната квота. ПП-ДБ обмислят да отворят възможността да се номинират "кандидати, които не са магистрати, а идват от други сфери" на правото, за да осъществяват обществения контрол върху работата на професионалните квоти, каза Величков.

Под въпрос обаче остава дали тези кадри да попълват само парламентарната квота в бъдещия прокурорски съвет, или да могат да членуват и в съвета на съдиите.

Проектите за промяна в конституцията могат да се обсъждат не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след внасянето им, което означава, че е възможно парламентът да гласува до края на годината.

ДПС също имат свой проект за конституционна реформа на съдебната власт на фона на по-пасивната позиция на ГЕРБ (последният им опит да пренапишат конституцията през 2020 г. катастрофира насред протестите срещу кабинета "Борисов").

В края на юни Десислава Атанасова намекна, че е възможно трите парламентарни групи да внесат общ проект за конституционни промени, за да има гарантирано мнозинство. Този план изглежда няма да се осъществи, ако се съди по сигналите след днешния ден.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024