Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев връчи втория мандат на групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", но представителят на коалицията Николай Денков го върна веднага..

Решението беше очаквано, след като преговорите с останалите парламентарни групи показаха липса на съгласие по програмата за антикорупционни промени.

"Ние ще се придържаме към тези приоритети: да създадем приветлива среда за бизнеса и инвеститорите, за да можем да увеличим доходите, да намалим неравенството, да имаме средства за по-качествено образование и здравеопазване. Надяваме се да получим по-голяма подкрепа, така че тези теми да можем да ги поставим отново в центъра на дискусията в парламента", каза Денков.

Оттук нататък инициативата ще е в ръцете на Румен Радев - както по отношение на времето, така и на избора на следващата парламентарна група, която ще получи мандат.

Най-малката "Величие" вече не съществува, след като се разпадна във вътрешен конфликт.

Групата на ДПС, която се управлява от Делян Пеевски, се смали до 22 души след изключването на крилото около Джевдет Чакъров и доброволното напускане на други депутати.

ГЕРБ многократно предупреждава, че няма намерения да участва във формат на правителство в 50-ото Народно събрание, което прави всички бъдещи опити за мнозинство безсмислени.

Радев обаче планира да забави процедурите с последния мандат, така че кампанията за нови предсрочни избори да започне не по-рано от началото на септември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024