ПП осъди нападението срещу Даниел Лорер от русофилска агитка в центъра на София Снимка: © Getty Images

Депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер е станал обект на улична "саморазправа" с обиди и преследване в центъра на София, в която са участвали някои от организаторите на дежурните подписки за референдуми срещу еврото, срещу военната помощ за Украйна и др.

Запис във Facebook показва как се стига до намеса на униформени полицаи, след като група от 20-тина мъже и жени блокират Лорер в кафене до Народното събрание.

Участниците в акцията обиждат него и хората в заведението му с грозни реплики като "крадлива сатана", "безродник", "израелски копелета", "българоубийци".

"Арестувайте го за държавна измяна", крещи един от протестиращите, докато друг се чува да казва "Ако дойдем на власт, ще ги скъсаме". В крайна сметка полицаите успява да изведат Лорер от засадата и той се връща в сградата на парламента.

Клипът с него е публикуван от Цанка Джумбешлиева, която се представя за член на "Български родителски централен комитет", една от организациите "борци" срещу т.нар. джендър идеология.

На записа се вижда и друг от редовните участници в подобни протести - Росен Миланов, бивш полицай и бивш служител на ДАНС, който се прочу за първи път с това, че потвърди пред медиите за автентичността на записите от подслушаните разговори на Бойко Борисов и Ваньо Танов ("Ало, Ваньо").

Оттогава той се появява на множество протести и в инициативи за несъстояли се референдуми. През ноември 2021 г. Миланов се яви като независим кандидат за президент, като спечели 12 644 гласа (0,47%).

Вижда се и че присъства Симеон Славчев, бивш общински съветник в СОС от "Движение 21", който по-късно се отцепи и направи партия "МИР". На последните парламентарни избори през април 2023 г. партията му взема 3 894 гласа или 0.15% в цялата страна.

От "Продължаваме промяната" публикуваха декларация, с която осъждат атаката срещу Даниел Лорер.

"В рамките на вчерашния ден /14.03.24 г./ народният представител Даниел Лорер бе заобиколен плътно от група хора, които бяха идентифицирани от медиите като привърженици на ПП „Възраждане“, и нападнат вербално. След като Лорер напуска кафене в близост до Народното събрание, той става жертва на хулигански прояви и реч на омразата на база неговия еврейски произход", се казва в позицията им.

Те определят нападението над Лорер като недопустимо и призовават "замесените в тази хулиганска атака да бъдат подведени под отговорност".

Причината за акцията се оказва протест срещу "фашистката хунта", свикан от сдружение на име "Обединение 29" - група на "родолюбиви народни организации".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024