ПП предизвика Борисов да направи избор: "Ще запази ли влиянието на Радев?"

Напрежението между Бойко Борисов и "Продължаваме промяната" стигна до нова фаза, след като от партията-мандатоносител призоваха лидера на ГЕРБ да заеме ясна позиция спрямо влиянието на Румен Радев във властта.

ПП публикуваха позиция, в която посочват, че "всеки път когато стане дума за назначените от Радев служби", президентът реагира "агресивно".

"Затова е важно Борисов да направи избор - запазва ли влиянието на президента или дава шанс на българския парламент да решава съдбата на сигурността в България и да носи своята отговорност за това. Ако искаме сигурност в България, това е единственият начин - законови промени в службите за сигурност. За да може държавата да гарантира сигурността на хората и икономиката", се казва в посланието.

То идва на фона на недоволството от страна на Борисов от "поголовни смени" в управлението "само с нейни кадри" насред лятната ваканция, докато пътните ремонти оставали без развитие,а горивата поскъпват.

Борисов изненадващо застана и на страната на Радев за твърденията му за "чистка" на ниво на областни директори на МВР и заяви, че вътрешният министър заслужава да бъде питан защо прави смените.

Реакция дойде и от страна на премиера Николай Денков, който напомни на Бойко Борисов, че ГЕРБ също участва със свои кадри на всяко ниво на управлението.

"Съвместно с Мария Габриел и ръководството на ГЕРБ одобрихме всички министри. Даже сменихме някои с хора, предложени от ГЕРБ и одобрени от мен и от ръководството на ПП-ДБ. ГЕРБ имат в правителството предложени от тях заместник-министри, областни и заместник областни управители, заместник-председатели на ДАНС, ДАТО, служба “Военно разузнаване”, както и нови изпълнителни директори на АЕЦ, Български енергиен холдинг, “Напоителни системи”. Следователно всяка критика на г-н Борисов към правителството е критика и към хората, номинирани и одобрени и от ГЕРБ", казва Денков в интервю за "24 часа".

Междувременно Румен Радев реши да използва посещението си на музикалния фестивал "Пирин фолк", за да обяви действията на кабинета за "политическа гротеска".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024