ППДБ подкани прокуратурата да се самопровери за връзки с Пеевски след заплахите в ДПС

Депутатите от ПП-ДБ са изпратили сигнал до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и до Прокурорската колегия на ВСС с настояване да се проверят твърденията на висши кадри в ДПС за заплахи и саморазправа от страна на Делян Пеевски чрез контрол върху магистрати.

В сигнала се цитират две последователни твърдения на Ахмед Доган и евродепутата Илхан Кючюк, които говорят за натиск през МВР и прокуратурата:

  • “Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората.”, пишеше в позицията на Доган от 10 юли;
  • “Не знам до каква степен е неговото отношение (на Пеевски) върху тези структури в държавата, но днес виждаме, че те имат особено активна роля върху нашите членове и симпатизанти, особено върху хора, които имат власт на местно ниво - кметовете”, казва Илхан Кючюк в свое интервю за БНР на 12 юли.

От ПП-ДБ настояват главният прокурор и Прокурорската колегия във ВСС да направят "пълна всестранна и обективна проверка" за това дали има "неправомерни влияния от определени политически кръгове върху представители на българската прокуратура, както и извършването на престъпления по служба от български магистрати и полицейски служители".

"Мисля, че прокуратурата не трябваше да заеме изчаквателна позиция след изявлението на Ахмед Доган, а да се самосезира. Самото забавяне поставя въпроса защо. На какво се дължи то? Дали прокуратурата не е под контрол на определени политически среди? Нашият сигнал ще даде отговор и на този въпрос", коментира депутатът и бивш вътрешен министър Бойко Рашков пред журналисти в парламента.

На въпроса защо ПП-ДБ сезира прокуратурата за твърдения, които Ахмед Доган е направил, Рашков попита:

"А кой да сезира? Както всички вижате, от произнасянето на Доган до днешен ден нито един вкл. от самото ДПС не говори. Очевидно има нещо, което ги смущава. Ако ще има ново начало, да освободи от опеката си онези, които остават в пленарната зала", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024