Снимка: © PPF Group

Ладислав Бартоничек поема управлението на PPF Group – инвестиционната група на най-богатия чех Петр Келнер, който загина при катастрофа с хеликоптер в Аляска тази събота. Това означава, че Бартоничек, който е един от акционерите в дружеството, ще управлява bTV Media Group и Telenor.

Новината беше съобщена с кратко изявление в сайта на PPF – в деня, в който се разбра за инцидента с Петр Келнер. Чехът, който загина на 56 години, основава PPF през 90-те, а миналия октомври закупи чрез дружеството Central European Media, част от която е българската телевизия bTV.

Собственикът на bTV Петр Келнер е загинал в катастрофа с хеликоптер

От PPF Group съобщават, че загубата на нейния основател няма да се отрази на оперативното функциониране на групата. „Тя има изградена детайлна система, чрез която управлява проектите си. Ще продължи да осъществява инвестиционните планове и визията, формулирана от Петр Келнер и неговия екип“, се казва в съобщението.

Обхватът на PPF се простира от Европа до Северна Америка и цяла Азия. Групата притежава активи на стойност 44 милиарда евро и управлява 98 хиляди служители в света, считано към юни 2020 г.

Бартоничек е един от другите двама акционери в дружеството, освен Петр Келнер. Загиналият собственик притежава 98% от акциите, поемащият управлението разполага с 0,5 на сто от тях, а от 2010 г. акционер е и Жан-Паскал Дювюар.

Бартоничек от дълги години е в PPF. Отговаря предимно за инвестициите в телекомуникациите. Досега ръководителите на Telenor България и bTV Media Group докладваха директно на него.

В официалното изявление не се споменава за какъв срок Бартоничек поема управлението, както и по какъв начин се е стигнало до това решение.

Възходът и трагедията на Петр Келнер - мълчаливия милиардер с връзки в Русия и Китай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"