Възходът и трагедията на Петр Келнер - мълчаливия милиардер с връзки в Русия и Китай

Бизнесът се върши, а не се обсъжда. Това е принципът, който стои зад PPF Group на Петр Келнер. Най-богатият човек в Чехия и собственик на две ключови компании в България - Telenor и bTV - загина на 56-годишна възраст при катастрофа на хеликоптер край ски курорт в Аляска.

С 98,93% собственост в PPF Group, Келнер беше една от най-важните фигури в икономиката на Източна Европа през последните години. Сега управлението на групата ще се поеме от Ладислав Бартоничек, един от миноритарните акционери, притежател на 0,535% от дяловете в компанията.

Активите, които групата управлява, се оценяват на 43,7 млрд. евро според отчетите на PPF.

Освен в България и Чехия бизнесът на Келнер се разпростира в Русия, Хърватска, Словакия, Черна гора, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия и Словения, наред с Китай, Нидерландия, Германия, Швейцария, САЩ, Казахстан, Виетнам, Индия, Филипините, Франция, Великобритания, Турция и др.

Компанията на Келнер инвестира в множество сектори от финансите и банковите услуги, през телекомуникациите и медиите, до биотехнологиите и енергетиката, от сайтове за онлайн-търговия до CzechToll, която участва в управлението на тол-системата в страната. Към 31 декември 2020 г. PPF Group е работодател на 94 000 души по цял свят.

"Запознах се с Петр Келнер през 1991 г. Казват, че умните хора вървят с една крачка напред. Той изпреварваше останалите с три крачки. Беше успял да създаде приватизационен фонд, знаеше как би трябвало да изглежда и да работи една инвестиционна компания. По това време никой нямаше представа от това", казва преди години Щепан Попович, цитиран от чешката медия "Лидове новини" в обширен профил, посветен на загиналия бизнесмен. Попович е бивш генерален директор на компанията за производство на стъкло Sklo Union. Неговото дружество предоставя първия заем на PPF, съоснована от Келнер и Милан Винклер, с който групата участва в масовата приватизация след разпадането на комунистическия режим.

"Келнер беше интровертен и не обичаше да се изявява публично. Още преди 9 години спря да дава интервюта за медиите. Снимките му се появяваха само в годишните доклади на PPF Group. Тези документи бяха и единственото място, от което милиардерът говореше в първо лице пред публика", пише чешката медия "Деник".

PPF Group винаги е работила в сферата на държавно-регулирани бизнеси, така че разрастването й е неделимо от политическия свят, пише "Лидове новини".

Възходът на фонда става възможен в средата на 90-те години, когато Келнер се оказва победител в търга за приватизацията на Чешката застрахователна компания. Смята се, че тогавашният финансов министър Иван Кочарник е изиграл ключова роля за крайния резултат.

През 2008 г. застрахователната компания е прехвърлена за 1,1 млрд. евро към съвместно дружество, в което Келнер си партнира с италианския гигант Generali. Сред бизнесите му е Skoda Transportation, която се специализира в производство на релсови превозни средства - железопътни локомотиви и вагони, метровлакове, трамваи.

Още по-тясна е връзката на Келнер с бившия чешки министър-председател и президент Вацлав Клаус, който отпушва процеса на приватизацията на държавни активи в страната. Отношенията им остават близки и след като Клаус напуска държавното управление, като Келнер спонсорира създаването на институт на негово име по примера на библиотеките на американските президенти. Още един бивш политик - Владимир Млинарж - е главният лобист на PPF Group.

Отношенията на PPF Group с Русия и Китай създават огромно влияние на компанията във външната политика на Чехия. По-голямата част от богатството на Келнер се създава по време на активния му бизнес в Русия - както преди, така и след идването на Владимир Путин на власт.

Келнер създава връзки с ръководители на руски инвестиционни фондове още в началото на 90-те. Оттегля се временно по време на финансовата криза в страната през 1998 г., но две години по-късно убеждава екипа на PPF да се върнат на руския пазар. Спадът в цените на петрола след 2008 г., отслабването на рублата и налагането на санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия са нанесли значителни вреди върху доходността на руските инвестиции на PPF, пише публицистът Ян Махачек. Според него Келнер е спрял да лобира за сближаване на чешката политика с Москва преди няколко години.

Връзките му с Китай се развиваха доста по-бързо доскоро. Според "Лидове новини", Келнер е успял да си осигури присъствие на срещата между чешкия президент Милош Земан и китайския държавен глава Си Дзинпин, като е предоставил частен самолет за прибирането на Земан от Китай през 2014 г.

В активите на PPF Group в момента влиза Home Credit, която е най-голямата небанкова финансова институция в света. Компанията на Келнер е първата чуждестранна фирма, която успява да получи лиценз за кредиторска дейност в Китай. Именно китайските връзки на чешкия милиардер едва не компрометираха възможността му да придобие Central European Media Enterprises, част от която беше bTV.

През 2019 г. стана ясно, че Home Credit е получавала финансиране за промотирането на благоприятен имидж на Китай в чешките медии - включително с натиск за оттегляне на критични публикации срещу Пекин и създаване на неправителствена организация, която да влияе върху обществения дебат.

Този факт беше използван от американския сенатор Марко Рубио, за да поиска проверка на сделката, с която мажоритарният собственик - телекомуникационният гигант AT&T - искаше да продаде медийния си бизнес в Източна Европа на Келнер. Тогава Рубио определяше действията на бизнесмена като "прокси на Китай в рамките на Чешката република". Сделката все пак беше финализирана със съгласието на акционерите в CME и с регулаторно разрешение от ЕК в края на 2020.

Ян Махачек цитира неофициална информация в "Лидовки", като твърди, че от известно време Келнер се е опитвал да намери купувачи за китайските активи на PPF, но засега без успех. През ноември 2020 г. телекомуникационната група на Келнер CETIN сключи споразумение за изграждане на 5G-мрежи в Чехия с шведския Ericsson, а не с Huawei.

"В случая с Русия и Китай, истината е, че частната собственост, която човек контролира, просто е дадена "на заем" от правителството". Това е още по-вярно, когато става дума за лицензите за финансови услуги. Тази зависимост и потенциална несигурност представляваше сериозен рисков фактор за Чехия и външната й политика", пише той.

Самият Петр Келнер рядко излиза с лицето си в публичното пространство, почти не говори с медиите, а когато по изключение се съгласи на интервю, въпросите за личния му живот никога не пробиват стената на мълчанието му. Това, което се знае за него, е, че има син от брака си с Рената Келнерова и три дъщери от първата си съпруга. Едно от децата му - Анна Келнерова - е успешна състезателка по конни спортове.

Негов бивш служител казва, че когато той е станал "наистина богат" около 2005 г., е започнал да се бои за сигурността на семейството си, най-вече - че някой може да похити децата му. Затова е предпочитал да избягва публичността.

Последните дни от живота си Келнер прекарва в Tordrillo Mountain Lodge в Аляска - описван като най-луксозния курортен център в щата, харесван от любителите на карането на ски и сноуборд извън писта.

Разследването на причините за инцидента вероятно ще се забави заради снеговалежа и затрудненията при достигането на мястото на катастрофата на около 1670 м надморска височина при глетчера Кник, до който може да се стигне само с хеликоптер.

При катастрофата е загинал и съсобственикът на Tordrillo Mountain Lodge Грег Хармс (52 г.), треньорът на Келнер Бенжамен Лароше и още двама местни жители, включително 33-годишния пилот на Airbus AS350B3. Единственият оцелял при инцидента е чешкият бивш шампион по сноуборд Давид Хорват.


 Чехия между Европа и McMafia Чехия между Европа и McMafia

 PPF Group избра кой да поеме управлението на bTV и Telenor след смъртта на Петр Келнер PPF Group избра кой да поеме управлението на bTV и Telenor след смъртта на Петр Келнер


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024