Републиканският сенатор Марко Рубио е внесъл искане за проверка на сделката, с която AT&T планира да продаде медийния си бизнес в Източна Европа на чешкия предприемач Петр Келнер. Проверката може да постави под въпрос и смяната на собствеността на българската телевизия bTV, която е част от продаваните активи.

Най-големият американски телекомуникационен оператор AT&T e мажоритарен собственик на Central European Media Group Enterprises (CME) от 2018 г. CME e групата, която притежава bTV.

През октомври 2019 г. беше обявено, че чешката компания PPF на Петр Келнер е подписала споразумение за придобиването на CME и нейните активи в пет европейски страни, включително България. Сделката все още не е приключила регулаторната оценка.

Няколко часа след искането на Рубио обаче се проведе общо събрание на акционерите на CME, което е одобрило предложението за придобиването от Петр Келнер на стойност около 2,1 млрд. долара - въпреки потенциалния риск от административна намеса за спиране на сделката.

New York Times съобщава, че Марко Рубио настоява от администрацията да направи преглед на ефекта върху националната сигурност от сделката. Рубио, който председателства съвместната комисия между Конгреса и администрацията по въпросите за Китай, твърди, че PPF на Келнер "има история на действия като прокси на Китай в рамките на Чешката република". В писмото му се посочва, че телекомуникационни фирми, притежавани от PPF, работят с технологии на Huawei при изграждането на 5G-мрежи.

Рубио напомня, че CME Group работи както в Чехия, така и в България, Румъния, Словакия и Словения, като достига до 97 милиона зрители и притежава някои от най-рейтинговите програми в региона.

През декември 2019 г. чешката медия Aktualne.cz публикува свое разследване, според което дъщерна компания на PFF - Home Credit - e наела PR-агенция, която да разработи кампания за промотиране на китайския режим и икономически програми сред обществеността в Чехия.

Според Марко Рубио - кампанията е целяла да "манипулира чешкото обществено мнение в благоприятна за Китай посока. Тази дейност е включвала шпиониране на чешки политици, притискане на медии за изтегляне на критични новинарски публикации срещу Китай и създаването на нов тинктанк Sinoskop, който да наеме предубедени анализатори, за да повлияе на обществения дебат".

Поради тази причина Рубио настоява от Комисията за чуждестранните инвестиции в САЩ да проверят сделката, тъй като "тя подронва американските интереси в сферата на националната сигурност, свързани с както с Централна и Източна Европа, така и с Китай".

PPF са публикували позиция, в която твърдят, че Рубио е подведен от "фалшива информация", подадена от чешки политик. Компанията на Келнер съобщава още, че технологиите на Huawei са "наследени" при придобиването на активи на Telenor (от 2018 г. Петр Келнер е собственик и на Telenor Bulgaria).

"PPF купува CME като допълнение към телекомуникационния си бинзес без каквито и да е скрити мотиви. Като част от процеса по придобиването на CME, PPF Group си сътрудничи с всички съответни регулаторни органи, като им предоставяме цялата необходима информация", се казва още в съобщението на компанията след писмото на Рубио.

Кой е Марко Рубио

48-годишният Рубио е член на американския Сенат, излъчен от щата Флорида. През 2016 г. той беше един от кандидатите за президентската номинация на Републиканците, като спечели три от предварителните избори на партията.

Роден в семейството на кубински имигранти в САЩ, юрист по образование, Рубио е част от консервативното крило на Републиканската партия. Занимава се последователно с темата за потенциалната заплаха от страна на Китай срещу американските национални интереси, като през януари 2020 г. той и още двама негови колеги от Сената написаха писмо до британския премиер Борис Джонсън с призив Великобритания да не допуска Huawei в изграждането на 5G мрежата си.

Прочетете още:

Чехия между Европа и McMafia


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална

Световноизвестен учен в областта на AI ще преподава в българския INSAIT

Проф. Люк Ван Гуул e сред водещите изследователи в сферата на самообучение и компютърното зрение