Дилемата на Лондон: Huawei или Тръмп Снимка: © Getty Images
  • Huawei ще получи достъп до изграждането на 5G мрежата във Великобритания, независимо от призивите на САЩ за пълна забрана на технологии или оборудване от китайската компания.
  • Лондон все пак поставя серия от ограничения пред доставчика, който няма да ползва инфраструктура от критично значение за националната сигурност.
  • Решението поставя политически проблем пред Борис Джонсън, чийто план за изгодно търговско споразумение със САЩ може да бъде възпрепятстван.
  • Трима американски сенатори изпратиха писмо до Лондон, в което предупреждават за възможните рискове от този ход.

Британското правителство ще разреши на Huawei да участва в изграждането на новата 5G мрежа в страната, но под условие. Китайската компания няма да бъде допускана до мрежи с критично важно значение за националната сигурност на страната. Huawei няма да участва в изграждането на мрежата в чувствителни райони, например около военни бази или атомни централи. Третото ограничение, наложено от страна на властите в Лондон, е лимит на участието й до 35% от периферията на 5G-мрежата.

Решението е взето след дълго обсъждане от Съвета за национална сигурност, по препоръка на разузнавателните агенции на Великобритания.

Huawei няма да има достъп до ключови елементи от системата, посочва Sky News в свой анализ, като коментира, че "на теория няма да има надзор върху споделянето на съобщения или данни". Вместо това ще отговаря за доставките на антени, базови станции и друго оборудване.

Решението на Великобритания беше очаквано със засилен интерес както от страна на САЩ, така и от останалите европейски страни, които се колебаят дали да допуснат китайския телекомуникационен гигант до своите системи. Американските власти предупреждаваха още от 2019 г. за потенциални рискове за сигурността от страна на Huawei заради близките връзки на компанията с китайското правителство. Huawei отрича обвиненията, че оборудването й се използва за шпионаж.

САЩ настояваше за пълна забрана на техни продукти в комуникационната инфраструктура на партньорите си (Япония, Австралия и Нова Зеландия вече приложиха такива мерки). Темата за Huawei се превърна и в политически проблем срещу Борис Джонсън. Няколко водещи фигури в Консервативната партия като бившия външен министър Уилям Хейг призоваха правителството да не допуска Huawei до информационните мрежи на страната.

Въпросът за ограничаването на китайското присъствие в технологичния сектор е обсъждан в телефонен разговор между британския премиер и американския президент в края на миналата седмица. Крайното решение беше посрещнато с "разочарование" от страна на администрацията на Тръмп.

Разминаването между Вашингтон и Лондон идва в критичен момент, в който Джонсън разчита на личните си отношения с американската администрация за сключване на двустранно търговско споразумение след Brexit. Допускането на Huawei в 5G-мрежата може да затрудни преговорите между двете страни.

Трима членове на американския Сенат изпратиха писмо до Джонсън в понеделник, в което казват, че не желаят да подхранват страховете за бъдещето на страната след Brexit или да преразглеждат споделянето на информация с разузнавателните й служби, но въпреки това напомнят на Великобритания за "опасностите, които Huawei създава". В писмото се те посочват, че компанията е получила над 75 млрд. долара от субсидии и други форми на държавна помощ от китайските власти, които "изкривяват пазарите".

"Никой не може да да се чувства убеден от обещанията на Huawei, че ще откаже на китайското правителство, когато то поиска съдействие от страна на компанията. В много случаи китайското законодателство поставя изрични изисквания за това, което вече се случва на практика: "Всички организации и граждани в съответствие със закона трябва да подкрепят, да съдехстват и да сътрудничат в работата на националното разузнаване", пише в писмото на тримата сенатори.

"Няма причина спираме технологичния напредък във Великобритания - т.е. да дадем достъп на потребителите и фирмите до най-фантастичната технология и комуникации - но в същото време да защитим интересите си в сферата на сигурността и да запазим ключовите си партньорства с други сили по света", казва Джонсън.

Huawei вече има значително присъствие в изграждането на безжични мрежи във Великобритания, като работи под надзора на службите за сигурност от 2003 г. Huawei e пазарен лидер в сферата на 5G и се смята за ключов фактор в плановете на правителството да разшири телекомуникационната си мрежа. Евентуалната пълна забрана би означавала и оттегляне на Huawei от 4G-инфраструктурата, което би повишило значително разходите на Великобритания.

Директорът на Националния център за киберсигурност Иън Леви посочва, че Huawei винаги са разглеждани като "високорисков доставчик", чието оборудване и услуги се подлагат на засилени проверки. Други експерти обаче предупреждават, че няма тестове, които да гарантират пълна липса на дефекти по системата.

Казусът ще бъде обсъден между Борис Джонсън и държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който ще посети Лондон в следващите дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024