Фондът на чешкия милиардер Петр Келнер е внесъл уведомление в Европейската комисия за преглед на сделката за придобиването на медийната група CME.

Новината беше съобщена с кратък анонс в Twitter-профила на компанията, без повече детайли от пресслужбата й.

PPF has just submitted its notification to the European Commission for its review of the CME acquisition under the EU Merger Regulation.

— PPFGroup (@PPFGroup) September 1, 2020

Евентуалното регулаторно одобрение на сделката ще отвори пътя на Келнер към собствеността на най-голямата частна национална телевизия - bTV. PPF Group вече присъства на пазара в България след придобиването на Telenor.

Сделката за bTV беше анонсирана през октомври 2019 г., когато PPF подписа споразумение за придобиването на CME и нейните активи в пет европейски страни, включително България.

Най-големият американски телекомуникационен оператор AT&T e мажоритарен собственик на Central European Media Group Enterprises (CME) от 2018 г. CME e групата, която притежава bTV.

През февруари 2020 г. общото събрание на акционерите на CME одобри предложението за придобиването от Петр Келнер на стойност около 2,1 млрд. долара.

Междувременно републиканският сенатор Марко Рубио внесе искане за проверка на ефекта от сделката в САЩ заради съмненията си, че

PPF на Келнер "има история на действия като прокси на Китай в рамките на Чешката република". В писмото му се посочва, че телекомуникационни фирми, притежавани от PPF, работят с технологии на Huawei при изграждането на 5G-мрежи.

През декември 2019 г. чешката медия Aktualne.cz публикува свое разследване, според което дъщерна компания на PFF - Home Credit - e наела PR-агенция, която да разработи кампания за промотиране на китайския режим и икономически програми сред обществеността в Чехия.

Според Марко Рубио - кампанията е целяла да "манипулира чешкото обществено мнение в благоприятна за Китай посока. Тази дейност е включвала шпиониране на чешки политици, притискане на медии за изтегляне на критични новинарски публикации срещу Китай и създаването на нов тинктанк Sinoskop, който да наеме предубедени анализатори, за да повлияе на обществения дебат".

Комисията за чуждестранните инвестиции в САЩ не е давала публична информация дали работи по искането на Рубио.

Работата по финализирането на сделката за CME беше спряна по време на пандемията, но сега Петр Келнер дава сигнал, че ще продължи с последната регулаторна оценка в ЕК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена