Прав ли е щабът, или не? Отрицателната PCR проба не бива да отменя карантината Снимка: © Getty Images

Дали отрицателният PCR тест за Covid-19 автоматично може да отмени задължителната 14-дневна карантина при прибиране в страната? Точно такава е практиката в Австрия. Според българския Национален оперативен щаб обаче – нито един вид тест не може да се приеме за гаранция за липса на Covid-19 и затова двуседмичната пълна изолация след влизане в България е най-добрият вариант за недопускане на заразата.

На Ген. Мутафчийски: Повече мерки срещу клъстърното разпространение - по-голям шанс за нормален живот неговият председател ген. Венцислав Мутафчийски сам повдигна темата за политиката на Австрия. Когато се влиза на територията на страната по въздух, още на летището се прави PCR проба на всеки пасажер. Ако тя бъде отрицателна, гражданинът не се поставя под карантина.

„Скоро ми зададоха един такъв въпрос, че в Австрия с влизането се прави PCR тест. Само че PCR тестът не заменя карантината по принцип, по същество“, каза ген. Мутафчийски и даде пример с България:

„Защото ние имаме редица случаи на хора, които са влезли от чужбина, поставени са под 14-дневна карантина и към 10-ия ден ние установяваме, че те са болни. Имаме и такива случаи, при които те са тествани още първоначално поради някакви причини - те са си се тествали някъде - и след това се доказва заболяването в много по-късен етап. Два месеца го говорим това нещо – PCR тестовете и каквито и да било тестове не могат да заменят най-силното оръжие срещу тази епидемия, а именно карантинните мерки“.

Изказването на ген. Мутафчийски явно представляваше принципната позиция на членовете на щаба - т.е. несъгласие с реално съществуващите правила в Австрия, която той спомена като пример.

В Австрия PCR тестът наистина се приема за начин, по който двуседмичната карантина да не се налага или да се отмени. В официална наредба, качена на сайта на правителствения пресцентър, многократно се споменава, че ако човек, поставен под изолация, даде отрицателна проба в рамките на тези 14 дни, то карантината автоматично се отменя.

Ето какво гласи наредбата на федералния министър на здравето и социалните въпроси относно влизането в Австрия по въздух:

Ако австрийски граждани, граждани на ЕС или на Европейската икономическа зона, швейцарски граждани, както и членове на семейства на всички тези граждани, живеещи в едно и също жилище, са получили право да останат в Австрия (чрез виза или друг документ), след като са влезли по въздушен път, са задължени незабавно да започнат 14-дневна самостоятелна карантина у дома и да потвърдят това със собствения си подпис, освен ако не е осигурено моментално напускане на страната. Ако домашната карантина не е възможна, тези граждани трябва да бъдат настанени в подходящо помещение в продължение на 14 дни. Не им е позволено да го напускат по време на този период, освен ако не е осигурено моментално напускане на страната.

Ако молекулярен биологичен тест за SARS-CoV-2, даден по време на този период, е отрицателен, 14-дневната самостоятелна карантина у дома или в предоставено помещение може да бъде прекъсната.

Заповедта гласи още, че ако гореизброените граждани, при влизането им в Австрия, представят здравен сертификат на немски или английски език, който потвърждава, че имат отрицателен PCR тест, който е направен през последните четири дни, 14-дневната карантина не е задължителна.

Що се отнася до трети лица – които идват отвъд Шенгенското пространство и не са представители или членове на семейства на представители на дипломатически мисии или международни организации – са допускани в Австрия по въздушен път само ако имат здравен сертификат, който потвърждава отрицателна PCR проба, направена до 4 дни назад във времето. Ако не могат да предоставят здравен сертификат, им се осигурява помещение, което не трябва да напускат в продължение на 14 дни.

Изрично обаче се отбелязва, че ако по време на този период дадат отрицателна PCR проба, 14-дневната карантина може да бъде прекъсната.

Заповедта не важи за членове на екипажи на пътнически и товарни полети, спешни полети, за полети, свързани със спасителни операции и т.н. Наредбата изтича на 31 май 2020 г.

От 4 май пристигащите във Виена чрез самолетен транспорт могат да си направят PCR тест директно на летището. Услугата струва 190 евро и ако пробата е отрицателна, пасажерът не е длъжен да се подлага на 14-дневна карантина, каквито са привилата в Австрия.

Летището във Виена си партнира с компанията Confidence DNA Analysen GmbH, която извършва тестването. Дадената проба се обработва в рамките на до три часа, след което резултатът се получава лично или по мейл. Ако тестът е отрицателен, то съответният гражданин получава медицински сертификат, доказващ, че не страда от Covid-19, пише на сайта на летището.

Най-вероятно началникът на щаба ген. Мутафчийски се опитва да защити крайната форма на карантина за хора, пътуващи от една страна в друга.

Неговата позиция обаче се различава от общите препоръки на Европейската комисия да се пристъпи към постепенно "премахване на систематичните карантини (т.е. прилаганите изолационни мерки независимо от проявените симптоми или наличните резултати от тестове)".

Това е и един от най-важните въпроси, които държавите ще трябва да разрешат, за да може свободното движение в ЕС най-после да се възстанови.

Здравето на гражданите остава главен приоритет на ЕК и се признава, че няма как да има абсолютно безрискови пътувания. Въпреки това комисията препоръчва на държавите да работят помежду си за постепенно възстановяване на нормалната транспортна дейност - с пропорционални на заплахата, внимателно наблюдавани, ограничени по обхват и време, ясно мотивирани, прозрачни и недискриминационни мерки, с равни условия в единния пазар и със зачитане на принципа за ефективността на цената им.

Възможно ли е тази практика да бъде приложена и в България?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024