Правилното оборудване в градината: мисия възможна Снимка: © Getty Images

Лятото е време за безкрайни следобеди в хамаци, горещи разговори под асмата и четене на вълнуваща литература в шарената люлка на двора. Децата играят навън, репичките подават глави от земята, а розите ухаят бясно в градината. Чудесно.

Докато стигнем до тази идилия обаче трябва да имаме разчистен двор и подредена градина, където да разположим люлката, хамака, розите и децата. А всички, които имат дворове или градини знаят, че това, уви, не се случва с едно замахване с вълшебна пръчка. Дори героите от „Хари Потър“ полагаха грижи за мандрагорите и другите растения в Хогуортс, а какво остава за онези, които не разполагаме с вълшебни пръчки и други магически пособия.

И все пак, мисията „красива градина“ не е невъзможна. Вече се предлагат достатъчно уреди и материали, с които поддържането на двор и градина не представлява безконечно копаене с бел под парещото слънце.

Съвместно с най-голямата платформа за онлайн търговия OLX ви предлагаме няколко насоки, с които може лесно да превърнете двора си в релакс оазис, в който да прекарате любимите си часове от лятото.

Косачката

Без съмнение косачката е най-добрият приятел на градинаря. Ако се чудите как градината на съседа изглежда като снимка от японски календар, а вашата – на земя край Амазонка, на която не е стъпвал човешки крак, отговорът е в косачката и нейната редовна употреба. Има ръчни косачки, които изискват по-голяма ангажираност от човешка страна, и самоходни косачки, които са аналога на прахосмукачките-роботи у дома. Хубаво е да изберете косачка с повече от една височина на рязане, тъй като в една градина има както ниски, така и високи треви, и различните височини улесняват справянето и с двете.

Ако се спрете на косачка с ниско тегло и компактен дизайн, маневрирането из вашата малка джунгла с нея ще е по-лесно. Ако се чудите между моторна и електрическа резачка, трябва да знаете, че мощността и въртящият момент на моторната винаги превъзхождат тези на електрическата, но електрическата ви освобождава от покупката на консумативи като бензин и масло а освен това, е достатъчно тиха, за да може да я пуснете да коси докато бебето ви спи под сянката на ореха.

В OLX има завиден избор на косачки с подробна информация за всяка една, така че е достатъчно да влезете в сайта, за да изберете онази, която ще превърне двора ви в място, към което съседите ще поглеждат със завист.

Мотофреза

Ако искате да засадите в градината бадемови дръвчета, череши, а защо не и някое авокадо, трябва да…орете. Звучи притеснително, но тук се намесва мотофрезата: уред, който работи на принципа на обръщане на почвата, но с напълно автоматизиран процес.

Това означава, че ако се спрете на модел, който се движи с бутане от страна на човека, трябва просто да вървите зад машината. Ако пък предпочитате модел, който се шофира, изберете къде точно искате да обработите почвата и потегляйте натам, за да подготвите бъдещия дом на вашето авокадо.

И тук в категория „Дом и градина“ на OLX ще намерите голямо разнообразие от уреди, сред който може да изберете онзи, който пасва най-добре на разбиранията и възможностите ви.

Пръскачки

Косенето е задължително, ако искате да имате трева, на която може да си правите пикник, но няма да минете без поливане. И ако идеята всеки ден да минавате през градината с красива лейка в рамките на нищо и никакви 4 часа не ви се струва привлекателна, е добре да се огледате за градински пръскачки. Обърнете внимание на височината на пръскачката и съответно на периметъра, който покрива. Ако разполагате с 3 декара двор, малка пръскачка няма да ви свърши работа, но за сметка на това ако имате по-скромна градина, не ви е нужна петметрова пръскачка.

В „Дом и градина“ на olx.bg може да разгледате различните варианти и да прецените кой е най-добрият за вас.

Резачки

Вярно е, че сме гледали доста хоръри, в които резачките извършват недотам приятна работа, но в рамките на един двор, тези уреди са безценни. Колкото и да харесвате старата ябълка, посадена през 40-те от прадядо ви, когато едно дърво изсъхне, то става опасно и няма място във вашия двор. Дори и по-младите дръвчета понякога се нуждаят от подкастряне на определени изсъхнали или пречещи клони, а моторните резачки са най-бързият начин да се отървете от тях и да осигурите необходимото пространство на дърветата и на цялата си градина.

Вече знаете къде да търсите, нали?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023