Правителство с ограничен мандат и експертен състав е един от "трите варианта" пред БСП Снимка: © Булевард България

В деня, в който Националният съвет на БСП се събира, за да реши как да постъпи с третия мандат за съставяне на правителство, депутатът от социалистите Александър Симов очерта три варианта пред левицата.

Пред БНТ той заяви, че все още няма окончателно решение, но се обсъждат няколко опции. „Най-лесният вариант е да върнем мандата. Другият - да предложим правителство начело с Корнелия Нинова като ярък, ясен политически знак, че ние сме в състояние да носим отговорност в ситуация, в която всички бягат. Третият - БСП да предложи правителство с ограничен мандат до края на годината или до другата пролет, който да има предимно експертен състав", каза Симов.

Заседанието на Националния съвет започва в събота от 14:30 ч. След като ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ върнаха първите два проучвателни мандата, президентът Румен Радев ще връчи третия на БСП – това ще се случи на 5 май.

„Не виждам ситуация в близко бъдеще, в която някоя партия може да получи абсолютно мнозинство“, отговори Симов на въпрос дали вижда предсрочни избори. Депутатът, който влезе в 45-ото Народно събрание от област Смолян, обяви, че „през юли БСП ще се бори да бъде първа политическа сила“. „Това е смисълът на политиката“, смята той.

Депутатът Борислав Гуцанов - член на Изпълнителното бюро на социалистите, коментира пред БНР, че левицата ще подходи отговорно, но не се плаши и от предсрочни избори: „Категорично БСП е готова за предсрочни избори. Това няма да ни изненада“.

В събота президентът Румен Радев обяви, че се надява БСП да опита да състави правителство. "Днес е важен ден за БСП, която съвсем заслужено получи третия мандат предвид своето трето място, а днес трябва да решат как точто ще процедират. Надявам се, че българските социалисти ще използват тази възможност да направят кабинет на демократичната алтернатива".

На въпрос как ще действа с евентуално назначаване на служебен кабинет, държавният глава отговори: "Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство едва когато партиите не успеят да направят редовно правителство. Аз изпълнявам конституционните си задължения от началото на мандата и ще го направя отново, ако третият мандат бъде върнат", каза Радев.


Радев: Инсинуациите, че президентът избира ЦИК, са евтина пропаганда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024